majoballs Napisano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Witam serdecznie. W lato "wzobagaciłem" się o stary rower, trochę go poczyściłem nasmarowałem wymieniłem kilka śrub i jeździ. Zastanawia mnie historia tego modelu, jedyne co udało mi się ustalić, to to że ma naklejkę "Fisher" na ramie A pytanie mam dotyczące konkretnie korby. Może ktoś się orientuje co to za ustrojstwo, producent lata produkcji etc.? Szukałem w sieci, m.in. velobase. ale nic podobnego nie znalazłem. Zastanawia mnie, to że mocowanie blatów jest na 6 śrub co wydaje mi się dziwne i niecodzienne. Długość ramion: 170mm Ilość zębów: 52/42 Mocowanie: na klin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bezlas Napisano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Klin powinien być wbity odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majoballs Napisano 3 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Klin powinien być wbity odwrotnie. Świetnie. https://www.sheldonbrown.com/cotters.html To mówisz gdzie była ta korba wyprodukowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 6 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Jakaś tania marka, a takie korby to produkowano do końca lat 70-tych od przed wojny. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majoballs Napisano 6 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Jakaś tania marka, a takie korby to produkowano do końca lat 70-tych od przed wojny. pozdro Tania, tania ale swoje waży. Może być jakaś końcówka lat 70 początek 80, numery wybite na przerzutkach wskazują na 82, podobnie hamulce (albo powinienem powiedzieć "spowalniacze"), to jakiś archaiczny model Weinmann. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Weinmany nie są złe, jaka masz symetryczne (dual pivot) to one hamują nieźle. Tragiczne to byly blaszane romety które wyginały sie na wszystkie strony a klocków dociskać nie chciały. Daj jakieś dobre klocki bo stare to już nie guma to kamień.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi