Skocz do zawartości

[kierownica] Jaką kierownicę prostą kupić do roweru 26 cali?

FrRyszka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaką kierownicę kupić do roweru 26 cali mtb o szerokości co najmniej 620 mm i średnicy 25,4 mm. Chcę żeby kierownica nie była jakoś zbytnio wygięta a najlepiej gdyby była prosta. Chciałbym aby to nie była jakaś super droga kierownica. Mogę wydać tak do 100zł. Preferuję nowe kierownice najlepiej z jakichś stopów aluminium.

Napisano

25,4 to archaizm, ciężko będzie. Lepiej wymień sobie mostek i wtedy możesz wybierać w kierownicach 31,8.

Napisano

Tyle że ta kierownica waży tyle co małe kowadło ( pisał nawet ktoś o tym w komentarzach w CR). Sporo ponad 300g dla tej szerokości to jakaś porażka.

Napisano

Nie liczyłbym na to. Accent Fat & Flat ( 31,8) przy długości 600 ważył coś około 220g a jest dwa razy droższa. Może nie będzie ważyła 370 w wersji 25,4 ale 235 też raczej nie.

Niestety Accent ma tendencje do zaniżania wagi. Fat & Flat katalogowo waży 185g, u mnie po przycięciu do 560 waży coś około 190-200g.

Przy mostku 31,8 można kupić kierownicę Funn FlameON. Przy długości 710mm waży ~200g, więc po przycięciu byłoby piórko. Kosztuje chyba 130 zł.

Napisano

Pytanie do czego autor wątku tej kierowcy potrzebuje. Jak bardziej wyczynowo, to faktycznie każdy gram się liczy i pewnie warto by było czegoś lżejszego poszukać.

Ja tego accenta zamówiłem do swojego roboczego trekkinga, którym jeżdżę do pracy i 50 gramów w jedną czy drugą stronę mnie nie wzrusza (więcej też nie za bardzo).

Jak ją już w końcu Centrum Rowerowe dostarczy (coś się faktycznie u nich popsuło z terminowością, może ten Black Friday pogorszył sprawę), to mogę zważyć, jak miałoby się to komuś przydać.

Napisano

Raczej waga kierownicy rowerowej może wynosić nawet kilogram. Na to akurat nie zwracam uwagi. A wyczynowo raczej nie jeżdżę. Mój typ jazdy to raczej jazda po schodach i skakanie z nich a także raczkuje w grawitacji rowerowej.

Napisano

Mój typ jazdy to raczej jazda po schodach i skakanie z nich a także raczkuje w grawitacji rowerowej.

Do tego potrzebujesz prostą kierownicą 640? To żeś popłynął... 

Napisano

Nie wiem co to za "grawitacja" że chcesz używać kierownicy 640, chyba lekki przerost formy nad treścią  :thumbsup:

Napisano

A dlaczego nie? Wygodniej mi się jeździ na szerokich kierownicach. Od czasu do czasu jeżdżę również po lasach i po mieście z telefonem w pokrowcu i dlatego mój wybór padł na 640.

Napisano

640 to nie jest szeroka kierownica. Dążę do tego że niestety zwrot " jazda grawitacyjna" jest mocno nadużywany. 

Ale koniec off-topu. 

Napisano

To mnie zaskoczyłeś. Ciekawe skąd wynika aż tak duża różnica w wadze jeżeli chodzi o rozmiar 31,8. Coś mi się wydaje że została specjalnie "podtuczona" żeby mieć powód do wprowadzania modelu Fat&Flat.

Napisano

Tak, sam też jestem zdziwiony, bo zwykle producenci podają mniej lub bardziej zaniżone wyniki. Przy okazji test wrzucania zdjęć w nowej odsłonie forum (coś przytyła przy powtórnym ważeniu :) )

d4e51ac4062a7eb9.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...