Alsew Napisano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Mam obecnie retro 26 er którego bardzo lubię ale niestety kończy się żywot przedniej obręczy. I naszło mnie na złożenie budżetowo różnokołowca (67 er ) tym bardziej że rama oryginalnie miała amor 420 mm a teraz stoi na sztywniaku 400mm. Widelec ma tak przyspawane piwoty pod v-ki że przy idealnym ustawieniu klocków pod obecne koło zostaje możliwość podniesienia klocków na hamulcach o 12-12,5 mm. Z tego co wiadomo to promień koła 27,5 jest większy o 13mm więc powinno się to dać jakoś wyregulować... Dobrze myślę? Z tego co widzę to wybór jest żaden, bo znalazłem tylko http://allegro.pl/kolo-przednie-kellys-draft-f-27-5-czarne-zacisk-i6965541069.html W grę wchodzi ewentualnie złożenie nowego koła bo w tym starym jest piasta Novateca w dobrym stanie którą mogę wykręcić, chociaż pewnie wyjdzie to drożej. Jakieś propozycje? Edit: sorki za literówkę w temacie ale nie mogę już tego edytować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Obręcze kelysa mają wąską ściankę pod hamulec. Przy piwotach z widelcem 26 będzie bida...i tak nie obędzie się bez szlifowania vb-ka (przedłużenia otworu w hamulcu) Przerabiałem to na własnym rowerze. Robiłem konwersję Kony na 27,5 ;-)) Użyłem obręczy Mach 1 combo- to były jedyne dostępne. Szukaj możliwie jak najwyższej ścianki roboczej pod VB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 3 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Obręcze kelysa mają wąską ściankę pod hamulec. Przy piwotach z widelcem 26 będzie bida... Dzięki za info! i tak nie obędzie się bez szlifowania vb-ka (przedłużenia otworu w hamulcu) Właśnie mam nadzieje że będzie ok bez kombinacji, bo tak jak pisałem teraz klocki są na samym dole tego rowka do regulacji wysokości i bez problemu mogę je podnieść o 12 mm. Ta obręcz wygląda fajnie, piszą że jest pod vki, ale ja bym tak nie powiedział http://allegro.pl/mavic-xm-319-felga-27-5cala-32-szp-podwojnie-oczk-i7067884667.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Ta obręcz wygląda fajnie, piszą że jest pod vki, ale ja bym tak nie powiedział nawet podpisana disc. ale może zdjęcie ktoś pomylił. AlexRims ma obręcz 27,5 pod V-ki w ofercie http://allegro.pl/obrecz-mtb-alexrims-en24-27-5-32-otw-tubeles-i6716114478.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 4 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Czyli jednak jakiś tam wybór jest! Szczerze to wolałbym kupić całe koło (najlepiej przez internet) bo gdyby się okazało, że nie da się ustawić hamulca, to mogę je odesłać i po temacie. A przy składaniu, jeśli nie da się tego ustawić, to zostanę z nowym kołem, którego mogę nie sprzedać bo to niezła egzotyka. Zastanawiam się jaka jest realna szerokość powierzchni hamującej w obręczach Kellysa o której pisał @woojj ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 A nie łatwiej podejść do zaprzyjaźnionego sklepu z widelcem + VB i przypasować.....na pewno się zgodzą. Masz wtedy całe koło + opona do przymiarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 4 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 A nie łatwiej podejść do zaprzyjaźnionego sklepu z widelcem + VB i przypasować... Nawet o tym nie pomyślałem, a mam nawet taki 'zaprzyjaźniony' sklep Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.