Skocz do zawartości

[koło] 27,5 cala pod vbrakei

Alsew

Rekomendowane odpowiedzi

Mam obecnie retro 26 er którego bardzo lubię ale niestety kończy się żywot przedniej obręczy. I naszło mnie na złożenie budżetowo różnokołowca (67 er :teehee:)  tym bardziej że rama oryginalnie miała amor 420 mm a teraz stoi na sztywniaku 400mm. Widelec ma tak przyspawane piwoty pod v-ki że przy idealnym ustawieniu klocków pod obecne koło zostaje możliwość podniesienia klocków na hamulcach o 12-12,5 mm. Z tego co wiadomo to promień koła 27,5 jest większy o 13mm więc powinno się to dać jakoś wyregulować... Dobrze myślę? Z tego co widzę to wybór jest żaden, bo znalazłem tylko http://allegro.pl/kolo-przednie-kellys-draft-f-27-5-czarne-zacisk-i6965541069.html  W grę wchodzi ewentualnie złożenie nowego koła bo w tym starym jest piasta Novateca w dobrym stanie którą mogę wykręcić, chociaż pewnie wyjdzie to drożej. Jakieś propozycje?

Edit: sorki za literówkę w temacie ale nie mogę już tego edytować :verymad:

Obręcze kelysa mają wąską ściankę pod hamulec. Przy piwotach z widelcem 26 będzie bida...i tak nie obędzie się bez szlifowania vb-ka (przedłużenia otworu w hamulcu) Przerabiałem to na własnym rowerze. Robiłem konwersję Kony na 27,5 ;-)) Użyłem obręczy Mach 1 combo- to były jedyne dostępne.

Szukaj możliwie jak najwyższej ścianki roboczej pod VB.

Obręcze kelysa mają wąską ściankę pod hamulec. Przy piwotach z widelcem 26 będzie bida...
Dzięki za info!

i tak nie obędzie się bez szlifowania vb-ka (przedłużenia otworu w hamulcu)
Właśnie mam nadzieje że będzie ok bez kombinacji, bo tak jak pisałem teraz klocki są na samym dole tego rowka do regulacji wysokości i bez problemu mogę je podnieść o 12 mm. Ta obręcz wygląda fajnie, piszą że jest pod vki, ale ja bym tak nie powiedział http://allegro.pl/mavic-xm-319-felga-27-5cala-32-szp-podwojnie-oczk-i7067884667.html

Czyli jednak jakiś tam wybór jest! :laugh: Szczerze to wolałbym kupić całe koło (najlepiej przez internet) bo gdyby się okazało, że nie da się ustawić hamulca, to mogę je odesłać i po temacie. A przy składaniu, jeśli nie da się tego ustawić, to zostanę z nowym kołem, którego mogę nie sprzedać bo to niezła egzotyka. Zastanawiam się jaka jest realna szerokość powierzchni hamującej w obręczach Kellysa o której pisał @woojj ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...