mariano77 Napisano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Witam jak w temacie tylna przerzutka campagnolo nówka veloce 10s czy używka record 10s ? Czy poza wagą różnią się czymś jeszcze? Przechodzę na campę i stąd moje pytanie -tym bardziej że ceny nowego recorda są zaporowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Sama przerzutka bardzo mało daje, największa różnica jest w przypadku manetki. W szosie zakup używanej tylnej przerzutki jest w miarę bezpieczny, w MTB... wiadomo że loteria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariano77 Napisano 2 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Klamki recorda kupiłem nieużywane zostały zdjęte z nowego roweru -oki w takim razie zobaczę co będzie nieco tańsze i zamawiam dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 2 Grudnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 W szosie zakup używanej tylnej przerzutki jest w miarę bezpieczny, Kluczowe stwierdzenie "w miarę". 100% pewności nie ma. Ale z nówkami też bywają wtopy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 No wiadomo że kupujesz używaną i nigdy się nie dowiesz jak była używana, ale jest całkiem sporo szos co nawet deszczu nie widziały, a co dopiero teren, błoto itp. Do tego krótki wózek jest ciężko wygiąć itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariano77 Napisano 2 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 I następne pytanie czy jako amator odczuję różnicę w szybkości przerzucania, czy w sztywności pomiędzy niższą grupą veloce a recordem? Bo bez przesady te parę deko więcej mnie nie załamie. A tutaj przerzutka http://allegro.pl/campagnolo-record-komplet-przerzutek-i7056388322.html#thumb/6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Czy odczuje? Plastikowo-tekturowy Record wg mnie nie jest mistrzostwem świata w kulturze pracy (jakość zmiany biegów, głośność pracy). 10sp to stare czasy więc jeszcze sensowna jakość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Nie będzie różnicy w pracy. Za precyzje przełączania biegów odpowiada głównie manetka, u ciebie klamkomanetka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Witam jak w temacie tylna przerzutka campagnolo nówka veloce 10s czy używka record 10s ? Czy poza wagą różnią się czymś jeszcze? Przechodzę na campę i stąd moje pytanie -tym bardziej że ceny nowego recorda są zaporowe. Wybrał bym Veloce i wymienił kółka na TACXa/BBB 11z. To, że przerzutka z zewnątrz wygląda ładnie nie oznacza, iż nie wyrobiły się zawiasy. Ten Record może i fajny, ale to era sprzed 2009 roku, a więc nabite może mieć i 100tyś. km. Nie ma bata, by z takim przebiegiem było wszystko jak za nowości i zważywszy nawet na trwałość Campy, to jednak nie ma co przesadzać. Record sam nie jedzie, kręcą nogi i to od nich zależy jak długo, jak szybko itd. Nie wiem co masz na myśli pisząc o zaporowych cenach Recorda, czy rozważasz całkowity zakup nowej grupy 11s? Jak tak, to nie ma sensu pchanie się w full Recorda, najkorzystniej wychodzi miks. Klamki Chorus bo US!!!, korba Athena/Chorus 11s na UT!!!, kasety albo najtańsze Campy 11s albo od Shimano 11s (zmiana bębenka), przerzutki przednie nawet Atheny byle 11s, tylna też moim zdaniem wystarczy Atheny lub Potenza/Chorus 11s, a prawdopodobnie wszystkie 10s też zadziałają z manetkami 11s. Co zyskujesz? Przede wszystkim klamkomanetki. Mechanizm Power Shift w Veloce/Athena/Potenza/Chorus jest identyczny i ma plastikowe zębatki indeksu i pazur do zmiany biegów. Niestety wyciera się ten plastik już po kilku tyś. km i wymaga to albo dłubaniny we własnym zakresie (dla mnie to prosta zabawa) albo wymiany mechnizmu za ok. 300zł. Modele klamek od Chorusa w górę są pozbawione tej wady (mechanizm Ultra Shift). Wbrew opiniom, w przypadku Camy zmiana jakości pracy manetek nie idzie tak jak w Shimano. W Campie mamy tylko Ultra Shift i Power Shift, nic więcej i żadnej zmiany w środku wpływającej na kulturę pracy. Dla tego proponuję jak wyżej opisałem, przejść na 11s ale w podobnym miksie kierując się przede wszystkim manetkami na Ultra Shift, a oszczędzając dolary na pozostałych komponentach. PS. Z katalogu Campagnolo niedawno wypadło Veloce, także u Camy era 10s umarła na dobre, a więc powoli zaczną się problemy z częściami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariano77 Napisano 5 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Zmieniam na 10s nie chcę jedenastki -klamki mam recorda z mechanizmem alu tylko że nowe czy są karbonowe nie wiem mają fakturę jak karbon. Kupiłem już przerzutkę veloce 10s a nóg najgorszych nie mam mimo że 40 na karku- niejednego młodziaka mógłbym zawstydzić.A po co zmieniać kółka w przerzutce? Coś to zmieni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 No i dobrze zrobiłeś z tą nową Veloce jeśli masz już kompletny system 10s, nie wiedziałem tego. Spoko. Jak masz Recorda 10s to pewnie i właśnie mechanizm Ultra Shift, super, trwaj przy tym jak najdłużej. Kilka lat temu gdy była jeszcze seria Centaura 10s, to różnica w tylnych przerzutkach sprowadzała się w zasadzie tylko do innych kółek, w Veloce było 10z, a Centaur i Athena 11z. Ot tylko tyle. Badania donoszą, że niby 11z szybciej zmienia biegi, nie odczułem tego, ale gdy przyszła już potrzeba wymiany kółek, to przeszedłem właśnie na 11 zębowe i jest spoko. W przyszłości zrób to samo, nie ma sensu przepłacać za 10 zębne Campagnolo, które nawet ślizgów nie mają ceramicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariano77 Napisano 16 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 I jeszcze jedno pytanie czy lepiej kupić korbę campy nową veloce PT czy używkę chorusa UT i wymienić największy blat bo tamten już zjechany czy może kupić jakąś korbę z shimano na 10s bo chyba powinien pasować.I czym różni się PT od UT ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 I ta i nie, obie mają plusy i minusy choć użytkową nie odczujesz na 99,9% żadnej różnicy. Power Torque to system długiej osi jak np. u Shimano. Ten system posiada tradycyjne łozyska 6805 o znormalizowanej grubości 7mm. Super sprawa, bo takowe są ogólnodostępne i można zainstalować jakikolwiek zamiennik. Problem w tym, że ta korba potrzebuje specjalnego ściągacza do wymiany tych łożysk i nie chodzi tu wcale o zdjęcie ich z osi, a zdjęcia lewego ramienia z osi, by wszystko rozmontować. Wiem, że były z tym problemy. No ale tak jak mówię, jak sobie z tym jakoś poradzisz (ściągacz jest piekielnie drogi), to wymiana łożysk będzie bezproblemowa. Dopiero PT w Potenzie został zmieniony i tam jakoś się wkręca nakrętkę w lewe ramie i ta korba złazi. I teraz Ultra Torque - Tu demontaż jest banalnie prosty, rozkręcamu imbusem dwie półosie i mamy zdjętą korbę. Zdjęcie łożysk wymaga tradycyjnego ściągacza dwuramiennego do łożysk (taki sam jest potrzebny do PT), prosta sprawa. Problem jednak stanowia same łożyska. Oryginały (moim zdaniem chińskie oryginały) 8605N/RD 6mm kosztują 107zł. za 2szt z uszczelką. Ale... pasują do tego łozyska z wkładów HT Shimano lub łożyska z Aliexpress. Moim zdaniem te z Ali to są te same łożyska: https://pl.aliexpress.com/item/10pcs-6805N-RS-6805-61805-6805N-6805-RD-25376-ball-bearing-25x37x6mm-bike-bottom-bracket-repair/32754800213.html Uszczelki będziesz miał, a więc tylko montować Także który system wybierasz zależy do ciebie, PT jest trudniejszy w serwisie, poza kilkoma gramami wagi pewnie wiele nie wniesie, a w dodatku i tak będziesz musiał wymienić nie tani blat, choć ten można założyć np. Stronglighta i będzie pasował, a zaoszczędzisz tym samym z 200zł. Zauważ, że obecnie Campa wycofała się całkowicie z PT, a były one nawet w SR i nie ma już tych wersji ofercie, daje to do myślenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariano77 Napisano 21 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Ok kupiłem nową korbę veloce 52/39 ut z łożyskami w komplecie czy będę potrzebował jeszcze czegoś żeby je zamontować? Jakieś miski czy coś takiego? A jeśli tak to co byście polecili. Obecnie suport mam BB RS 500 rozumiem że jest do wymiany? I jeszcze jedno zastanawiam się nad kupnem kompletu linek i pancerzy campy za około 180zł http://allegro.pl/campagnolo-zestaw-linek-i-pancerzy-biale-cg-er600-i7084922202.html coś takiego czy lepiej samemu coś sobie dobrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 A nie było misek w komplecie? Campa ma tak, że w zależności od systemu ramy oferuje odpowiednie miski. Mając BB RS500 (do wyrzucenia) musisz dokupić odpowiednie miseczki, to są chyba te: https://wertykal.com/pl/p/Miski-do-Korbowodu-RECORD-ULTRA-TORQUE-BSC/2896 Upewnij się, że dostaniesz z miskami taka podkładko sprężynę do lewej miski, jak nie, to musisz też ją dokupić. No i imbus do śruby, chyba 10mm. Taki dłuższy jest potrzebny, by tam się dostać. Linki możesz dobrać samemu, bez przesady, te Campy nie sa wcale takie super, teflon z linek przerzutkowych zlazł mi bardzo szybko. Zwróć jednak uwagę na odpowiednią końcówkę linek, musi ci pasować. Najlepiej pisz/dzwoń co Wertkala lub Cyklomania.pl, oni będą wiedzieli co dobrać. Ja wkładam tę czwartą, najniżej 4x4mm. Pamiętam, ze raz musiałem delikatnie iglakiem zmniejszyć średnicę tego łebka bo nie wchodził, ale to dosłownie o mikrony. Powinieneś takie dostać w każdym sklepie rowerowym. PS. Jak wszedłeś w Campę, to proponuję postudiować ich stronę internetową i schematy podzespołów które kupiłeś. Dodatkowo na YT są fajne filmy instruktażowe o montażu i regulacji: itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariano77 Napisano 28 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Dzwoniłem do Wertykala tych misek z linku nie mają ,mają miski do PT takie same jak do UT tylko zastanawia mnie jedno -na zdjęciach misek jest napisane Power Torque only. Czy jakieś znaczenie będzie to miało jeżeli do korby UT wsadzę miski PT skoro wymiarami są identyczne? Sprzedawca z Wertykala powiedział że nie ma znaczenia ale wolę to skonsultować. I jeszcze jedno chciałem kupić w swoim sklepie pastę do sztycy karbonowej sprzedawca powiedział że zamiast niej mogę użyć zwykłego smaru - jak dla mnie smar ma powodować zmniejszenie tarcia a nie zwiększenie jak w przypadku pasty. Mam rację czy się mylę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.