Habibek Napisano 30 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Poszukuję sensownego rozwiązania na wyprawę rowerową w okresie późnej wiosny (przełom maja i czerwca). Myślę o luźnych spodenkach oraz 2, może 3 parach bokserek z wkładką. Dzienny dystans jaki będę pokonywał to okolice 100km (do 5/6 godzin jazdy), cała trasa ok 2800km. Wyprawa 90% asfalty i 10% szutry. Czy takie rozwiązanie ma sens? Nie lubię obcisłych ubrań, spodenki z założenia mają nadawać się do chodzenia po ulicy po przebraniu bokserek z wkładką na zwykłą bieliznę. Sprawa właściwie rozchodzi się głównie o owe bokserki, czy macie jakieś sprawdzone rozwiązania? Czy zwykłe getry rowerowe z papmersem (takie szosowe) nadają się pod spodenki? Poradzicie? Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 30 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 W sumie kazde spodenki nadają sie na kazde bokserki z wkładką ; DD Tak te z Deca jak i od Endury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Habibek Napisano 30 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Dobór spodenek to rzecz drugorzędna, chodzi mi raczej o samą zasadę czy takie połączenie (luźne spodenki+majty z wkładką) sprawdzi się w takim zastosowaniu. Jeśli założyć, że się sprawdzi, jakich majtasów z wkładką szukać biorąc pod uwagę zakładany dystans, czas jazdy oraz inne stałe, które wymieniłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 30 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Doskonale się sprawdzi. I jakiś krem żebyś się nie poobcierał w pachwinach jeżeli takie dystanse to dla Ciebie nowe doświadczenie. A szukać wygodnych i w miarę trwałych. Ja używam Foxa i Endury. na 3tkm to 2 pary z Deca też powinny wysatrczyć. Wkładki niestety się wygniatają. No i stara zasada: lepiej wozic jedno mydło niz tonę ubrań na zmianę ; D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Habibek Napisano 30 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Którą serię Endury polecasz? Jeździłem tylko na 200-tce...lipa dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 30 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Ja jeżdże na 200 ale może mam twardy tyłek ; ) Za to wkładka z przodu jest - jak dla mnie - lepiej wyprofilowana bo w Foxie jest jej za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 30 Listopada 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Wkładka 200 z Endury jest raczej słaba . Profil niezły,ale materiał i wytrzymałość już nie. Dobre wkładki ma Mavic i Craft. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 30 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 A tak z ciekawości Endura 300 ? Prawie o połowę grubsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Habibek Napisano 30 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Nie probowałem ale biorę to pod uwagę. Widziałem też takie majtki od Rogelliego i z Berknera (ale nie mam opinii o wkładce w obu). W angielskich sklepach można teraz sporo wyhaczyć ale tu już w ogóle nie znam procentów (Altura, Louis Garneau, Lee Troy...). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 30 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Z Rogelli mam tylko kurtkę i skarapety z merino - jestem zachwycony. Ale o spodenkach nic nie wiem niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pp516 Napisano 30 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 czy macie jakieś sprawdzone rozwiązania? Czy zwykłe getry rowerowe z papmersem (takie szosowe) nadają się pod spodenki? Wg mnie zakładanie spodenek rowerowych z pampersem i jeszcze na nie dodatkowych spodenkek, to nie jest najlepsze rozwiązanie. Za grubo i za ciepło może być. Lepiej sprawdzają się specjalne spodenki wewnętrzne z pampersem. Mam takie od Endury, serii 200, kupione razem z szortami Hummvee, te o których koledzy też pisali. Wg mnie są dość słabe, sztywna wkładka i materiał też taki średni. Znacznie lepsze są Cube, mam takie : http://www.fun-corner.de/en/base-layer-warmers/4732-cube-inner-shorts-race-blacknred.html Jak widać na zdjęciu, boki tych spodenek są zrobione z siateczki, ogólnie materiał jest cienki i delikatny, w przeciwieństwie do zwykłych obcisłych spodenek rowerowych. W Endurze 200 jest to podobnie wykonane, z tym, że materiał jest i grubszy i mniej przyjemny w dotyku. Tak że głównie używam tych spodenek Cube w połączeniu z różnymi spodniami : Hummvee (krótkie) Endury, Singletrack (długie) Endury, jak też różnymi innymi. Jak dla mnie jest bardzo ok. Wielogodzinna jazda nawet w upały (wtedy szorty Hummvee Lite), czy też w okolicach zera (wtedy Singletrack długie) nie powoduje żadnego dyskomfortu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 30 Listopada 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Warto teraz poszukać okazji po zagranicznych sklepach. Niezłe oferty ma Wiggle,CRC,Bikester,Bikeinn. Można popatrzeć na Pearl Izumi https://www.bikester.pl/pearl-izumi-canyon-spodnie-rowerowe-niebieski-673782.html Lub Mavica https://www.bikester.pl/mavic-crossride-spodnie-rowerowe-szary-553055.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Gdy jest ciepło podwójne spodenki z pampersem zawsze grzeją bardziej i szurają,teoretycznie można jechać bez pampersa ale wtedy mokry krok może być widzialny dla osób trzecich i kto wie jak stan pupy, dodatkowo odores potu ,,. Sam na trasie codziennej używam jednak obciślaków, piorąc jedną parę i dosuszając w czasie jazdy. Ewentualnie szybkie założenie czegoś z nogawkami w czasie np muzeum było w planie ale nie złożyło się. były natomiast raz spodnie długie na szybko przy armagedonie i ataku ziąbu. Ogólnie przed wyjazdem najlepiej dobrze sprawdzić plan ubraniowy,,, są naprawdę super przewiewne zestawy podwójne, ale np trzeba dobrać sobie dozmiar w danej firmie itp czasami wewnetrzny spodzień jest za scisły , może też być za lużny zależy od marki i tego jak się spodenki układają w pozycji na siodełku, czy nie obsuwają się w dół itp. Dla osób z dlugimi nogami ktore moco się pochylają lepsze mogą być klasyczne kolarki z szelkami bo nic nie ciśnie w okolicy pasa, gdzie jesteśy zagięci, i brzuch ma luz, Sam używam jednej pary spodenek zewnetrznych z Deka, ktore mają gesty materiał i w lecie i w zimie ale wtedy gdy jest chłodno, stanowią w zasadzie dodatkową barierę na wiatr i chronią przód np na zjazdach czy przed zamarzaniem pęcherza w zimie, nie mam długich spodni z membraną tylko zwykłensuper rubę z pampersem na zimę... także od brooksa siodła po szczegóły sciegu w kroku mnóstwo detali wpływa na komforty krokowe... Ogolnie należy unikać spodenek ze skrzyżowaniem ściegów na krzyż w kroku, bo gdy ubije się pampers albo jedziemy kilka godzin w deszczu taki wypukły groszek w tym miejscu wypada na wysokości prostaty i pojawia się centralnie otarcie odparzenie tam gdzie konczą się kulki a jeszcze nie zaczynają wrota stolca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drezyna Napisano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Sprawa właściwie rozchodzi się głównie o owe bokserki, czy macie jakieś sprawdzone rozwiązania? https://www.decathlon.pl/spodenki-pod-szorty-mtb-900-id_8354334.html wg mnie jedne z lepszych wewnętrznych spodenek- wkładka wygodna, materiał przewiewny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
testudo Napisano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 osobiście, w tej cenie zdecydowałbym się na 6-panel Endury http://endurastore.pl/6-panel_shorts,66,291.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.