Skocz do zawartości

[spodenki z wkładką] jakie luźne spodenki i bokserki z wkładką na wyprawę.

Habibek

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję sensownego rozwiązania na wyprawę rowerową w okresie późnej wiosny (przełom maja i czerwca). Myślę o luźnych spodenkach oraz 2, może 3 parach bokserek z wkładką. Dzienny dystans jaki będę pokonywał to okolice 100km (do 5/6 godzin jazdy), cała trasa ok 2800km. Wyprawa 90% asfalty i 10% szutry. Czy takie rozwiązanie ma sens? Nie lubię obcisłych ubrań, spodenki z założenia mają nadawać się do chodzenia po ulicy po przebraniu bokserek z wkładką na zwykłą bieliznę. Sprawa właściwie rozchodzi się głównie o owe bokserki, czy macie jakieś sprawdzone rozwiązania? Czy zwykłe getry rowerowe z papmersem (takie szosowe) nadają się pod spodenki?

Poradzicie?

Pzdr.

Dobór spodenek to rzecz drugorzędna, chodzi mi raczej o samą zasadę czy takie połączenie (luźne spodenki+majty z wkładką) sprawdzi się w takim zastosowaniu. Jeśli założyć, że się sprawdzi, jakich majtasów z wkładką szukać biorąc pod uwagę zakładany dystans, czas jazdy oraz inne stałe, które wymieniłem?

Doskonale się sprawdzi. I jakiś krem żebyś  się nie poobcierał w pachwinach jeżeli takie dystanse to dla Ciebie nowe doświadczenie.

A szukać wygodnych i w miarę trwałych. Ja używam Foxa i Endury. na 3tkm to 2 pary z Deca też powinny wysatrczyć. Wkładki niestety się wygniatają.

No i stara zasada: lepiej wozic jedno mydło niz tonę ubrań na zmianę ; D

Nie probowałem ale biorę to pod uwagę. Widziałem też takie majtki od Rogelliego i z Berknera (ale nie mam opinii o wkładce w obu). W angielskich sklepach można teraz sporo wyhaczyć ale tu już w ogóle nie znam procentów (Altura, Louis Garneau, Lee Troy...).

czy macie jakieś sprawdzone rozwiązania? Czy zwykłe getry rowerowe z papmersem (takie szosowe) nadają się pod spodenki?

Wg mnie zakładanie spodenek rowerowych z pampersem i jeszcze na nie dodatkowych spodenkek, to nie jest najlepsze rozwiązanie. Za grubo i za ciepło może być.

Lepiej sprawdzają się specjalne spodenki wewnętrzne z pampersem.

Mam takie od Endury, serii 200, kupione razem z szortami Hummvee, te o których koledzy też pisali. Wg mnie są dość słabe, sztywna wkładka i materiał też taki średni.

Znacznie lepsze są Cube, mam takie : http://www.fun-corner.de/en/base-layer-warmers/4732-cube-inner-shorts-race-blacknred.html

Jak widać na zdjęciu, boki tych spodenek są zrobione z siateczki, ogólnie materiał jest cienki i delikatny, w przeciwieństwie do zwykłych obcisłych spodenek rowerowych.

W Endurze 200 jest to podobnie wykonane, z tym, że materiał jest i grubszy i mniej  przyjemny w dotyku.

Tak że głównie używam tych spodenek Cube w połączeniu z różnymi spodniami : Hummvee (krótkie) Endury, Singletrack (długie) Endury, jak też różnymi innymi. Jak dla mnie jest bardzo ok.

Wielogodzinna jazda nawet w upały (wtedy szorty Hummvee Lite), czy też w okolicach zera (wtedy Singletrack długie) nie powoduje żadnego dyskomfortu.

• Mod Team

Warto teraz poszukać okazji po zagranicznych sklepach. Niezłe oferty ma Wiggle,CRC,Bikester,Bikeinn. Można popatrzeć na Pearl Izumi

https://www.bikester.pl/pearl-izumi-canyon-spodnie-rowerowe-niebieski-673782.html

Lub Mavica

https://www.bikester.pl/mavic-crossride-spodnie-rowerowe-szary-553055.html

Gdy jest ciepło podwójne spodenki z pampersem zawsze grzeją bardziej i szurają,teoretycznie można jechać bez pampersa ale wtedy mokry krok może być widzialny dla osób trzecich i kto wie jak stan pupy, dodatkowo odores potu ,,.

Sam na trasie codziennej używam jednak obciślaków, piorąc jedną parę i dosuszając w czasie jazdy. Ewentualnie szybkie założenie czegoś z nogawkami w czasie np muzeum było w planie ale nie złożyło się. były natomiast raz spodnie długie na szybko przy armagedonie i ataku ziąbu.

Ogólnie przed wyjazdem najlepiej dobrze sprawdzić plan ubraniowy,,, są naprawdę super przewiewne zestawy podwójne, ale np trzeba dobrać sobie dozmiar w danej firmie itp czasami wewnetrzny spodzień jest za scisły , może też być za lużny zależy od marki i tego jak się spodenki układają w pozycji na siodełku, czy nie obsuwają się w dół itp.

Dla osób z dlugimi nogami ktore moco się pochylają lepsze mogą być klasyczne kolarki z szelkami bo nic nie ciśnie w okolicy pasa, gdzie jesteśy zagięci, i brzuch ma luz,

Sam używam jednej pary spodenek zewnetrznych z Deka, ktore mają gesty materiał i w lecie i w zimie ale wtedy gdy jest chłodno, stanowią w zasadzie dodatkową barierę na wiatr i chronią przód np na zjazdach czy przed zamarzaniem pęcherza w zimie, nie mam długich spodni z membraną tylko zwykłensuper rubę z pampersem na zimę...

także od brooksa siodła po szczegóły sciegu w kroku mnóstwo detali wpływa na komforty krokowe...

Ogolnie należy unikać spodenek ze skrzyżowaniem ściegów na krzyż w kroku, bo gdy ubije się pampers albo jedziemy kilka godzin w deszczu taki wypukły groszek w tym miejscu wypada na wysokości prostaty i pojawia się centralnie otarcie odparzenie tam gdzie konczą się kulki a jeszcze nie zaczynają wrota stolca.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...