Yossarian Napisano 28 Listopada 2017 Napisano 28 Listopada 2017 Może ktoś doradzi mam poważny problem z demontażem suportu na kwadrat. Odkręciłem bez problemu mufę z tworzywa po lewej stronie. Nie udało się odkręcić aluminiowej po stronie napędowej. WD40, grzanie opalarką, ani drgnie. Przy rozwiązaniu siłowym z dźwignią pękła. Zerwała się i wykręciła na głębokość nacięć na klucz do suportu. Reszta została w środku. Czy możliwe jest wybicie suportu w kierunku z prawej strony na lewą i później wycięcie prawej aluminiowej mufy precyzyjną mini szlifierką? Rama roweru stalowa. Czy może coś blokować wybicie suportu, np. czy możliwe jest że z prawej strony nie ma mufy tylko gwint znajduje się bezpośrednio na suporcie i wybicie go będzie niemożliwe. Będę wdzięczny za rady. Poniżej fotka jak to wygląda teraz od uszkodzonej strony napędowej. Nie ma żadnego oznaczenia jaki to suport, jest od nowości i napisane jest tylko Japan, a rower to 25 letnia Merida w całości na osprzęcie XT. Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
seraph Napisano 28 Listopada 2017 Napisano 28 Listopada 2017 Czemu zakładasz drugi taki sam temat? Zaraz wyląduje na śmietniku, a Ty w ogóle coś ruszyłeś ze sprawą? Poza tym to zerwałeś miskę nie mufę - jakbyś zerwał mufę to rama na złom
lichak Napisano 28 Listopada 2017 Napisano 28 Listopada 2017 WD40, grzanie opalarką Takie coś Ci nie pomoże. Powinien pomóc dobry młotek, wybij suport cały z łożyskami i delikatnie oraz uważnie brzeszczotem zetnij miskę, wtedy powinno się już wykręcić palcami, ew. pomóż sobie śrubokrętem płaskim.
Yossarian Napisano 28 Listopada 2017 Autor Napisano 28 Listopada 2017 Czemu zakładasz drugi taki sam temat? Zaraz wyląduje na śmietniku, a Ty w ogóle coś ruszyłeś ze sprawą? Poza tym to zerwałeś miskę nie mufę - jakbyś zerwał mufę to rama na złom Pytam ponownie dziś dostałem nowy suport i w nim gwint jest na suporcie. Nie ma miski. Jeśli w moim byłoby to samo to wybijanie na siłę się nie uda. Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
kurt_hectic Napisano 28 Listopada 2017 Napisano 28 Listopada 2017 Wy chcecie wybijać sam środek co nie? Ja kiedyś musiałem tak zrobić, potem plastikową część, wkręcaną końcówkę przepiłowałem. Oczywiście uszkodziłem wszystko, gwint itp. no ale trzeba było. Potem czyszczenie, smarowanie i nowy suport.
Yossarian Napisano 28 Listopada 2017 Autor Napisano 28 Listopada 2017 Wy chcecie wybijać sam środek co nie? Ja kiedyś musiałem tak zrobić, potem plastikową część, wkręcaną końcówkę przepiłowałem. Oczywiście uszkodziłem wszystko, gwint itp. no ale trzeba było. Potem czyszczenie, smarowanie i nowy suport.Ja mam wybijać z drugiej strony. Plastikową miskę mam wykręconą. Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
seraph Napisano 28 Listopada 2017 Napisano 28 Listopada 2017 Oczywiście, że masz gwintowane miski. Niby ja wykręciłeś drugą? Myślisz, że ta co została mogłaby być na wcisk? Nam chodziło i nadal chodzi o to, żebyś z uszkodzonej miski wybił samo łożysko. Mufę to Ty masz przy ramie niedemontowalną i takiego nazewnictwa się trzymaj dla lepszej komunikacji. Wybij łożysko, wydłub/wytnij miskę, popraw gwint i wkręć nową na jakiś smar - miedziowy lub od biedy nawet ŁT43, bo na sucho to już Ci ktoś wkręcił.
Yossarian Napisano 28 Listopada 2017 Autor Napisano 28 Listopada 2017 Oczywiście, że masz gwintowane miski. Niby ja wykręciłeś drugą? Myślisz, że ta co została mogłaby być na wcisk? Nam chodziło i nadal chodzi o to, żebyś z uszkodzonej miski wybił samo łożysko. Mufę to Ty masz przy ramie niedemontowalną i takiego nazewnictwa się trzymaj dla lepszej komunikacji. Wybij łożysko, wydłub/wytnij miskę, popraw gwint i wkręć nową na jakiś smar - miedziowy lub od biedy nawet ŁT43, bo na sucho to już Ci ktoś wkręcił. Nie wiem czy się dobrze rozumiemy. Mam przed sobą nowy suport który kupiłem na wymianę i ma on tylko jedną miskę od strony lewej. Po prawej stronie napędowej, czyli tej którą mam uszkodzoną nie ma miski a gwint jest wykonany na suporcie. Jeśli tak jest też u mnie to nie wybiję całości bo będzie trzymał uszkodzony gwint, zniszczę do końca suport i rama do wywalenia. Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
lichak Napisano 28 Listopada 2017 Napisano 28 Listopada 2017 a gwint jest wykonany na suporcie podeślij zdjęcie zwykle prawa miska jest lekko wprasowywana
Yossarian Napisano 28 Listopada 2017 Autor Napisano 28 Listopada 2017 podeślij zdjęcie zwykle prawa miska jest lekko wprasowywana podeślij zdjęcie zwykle prawa miska jest lekko wprasowywana Fotka Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
lichak Napisano 28 Listopada 2017 Napisano 28 Listopada 2017 I tak jak tutaj, nigdy sie jeszcze nie spotkałem z zescalonym układem supurtu na kwadracie, wal smiało młotkiem, byle nie za mocno
Dokumosa Napisano 29 Listopada 2017 Napisano 29 Listopada 2017 Są suporty gdzie po jednej stronie miska jest integralną częścią korpusu. Zapewne alu suport chemicznie zespawał się ze stalową ramą. To będzie wyjątkowo ciężko ruszyć. Na 4 takie przypadki (zerwane gniazdo klucza) tylko raz dałem radę. Wybiłem oś w stronę przeciwnapędową, wyjąłem łożysko od strony napędowej. Pilnikiem elektrycznym naciąłem dwa wzdłużne wyżłobienia na głębokość kilku cm dobrane pod odpowiedni kawał zahartowanego płaskownika. Płaskownik w imadło przytwierdzone do stołu warsztatowego i we dwóch kręcąc za ramę jakoś ruszyło. Ze stalowymi wkładami jest łatwiej bo po wybiciu osi można przyspawać odpowiedni "klucz" do ogryzka, który został w ramie i można wtedy ruszyć to kluczem udarowym.
Gość Napisano 29 Listopada 2017 Napisano 29 Listopada 2017 Czy może coś blokować wybicie suportu, np. czy możliwe jest że z prawej strony nie ma mufy tylko gwint znajduje się bezpośrednio na suporcie i wybicie go będzie niemożliwe A sprawdałes czy to co "odpadło" to na bank ALU ? czy moze jednak Stal ? Bo opcje sa 2 jesli to alu, to powinno sie dac wybic, Jesli jednak suport jest stalowy (ale wtedy pewnie by sie tak nie rozwalił), to pewnie miska suportowa jest zintegrowana z suportem i nie wybijesz tego, ale ... jakis mistrz od spawarki mogłby wtedy przyspawać os do miski, i jakby tak poszarpac za korby, moze by wykazło. Mialem podobne przygody z trekiem 7.3, ktoremu w mufie stała woda. ale jakos to wylazło. A i najwazniejsze, trzeba sie upewnic w ktora strone trzeba krecic moze dokrecałes
Yossarian Napisano 29 Listopada 2017 Autor Napisano 29 Listopada 2017 Część miski która odpadła jest na pewno aluminiowa. Wydrapałem kilka opiłków metalu ze środka od strony uszkodzonej i magnes stwierdza że jest to stal. Z tego wnioskuję że mam szczęście bo suport jest stalowy a uszkodzeniu uległa aluminiowa miska to chyba mogę siłowo wybić suport w kierunku strony nienapędowej. Czy mam walić bezpośrednio w oś suportu i wybiję w ten sposób wszystko łącznie z łożyskami i obudową, czy przez jakąś rurę w łożysko?
lichak Napisano 29 Listopada 2017 Napisano 29 Listopada 2017 Wal od strony napędu, pierw powinna Ci wypaść oś z jednym łożyskiem, następnie będziesz musiał wybić kolejne łożysko, ono już raczej wyjdzie bez problemu. W przypadku gdyby drugie łożysko nie chciało wyjść to się nie poddawaj tylko zaczynaj walić mocniej. Bez strachu
Yossarian Napisano 29 Listopada 2017 Autor Napisano 29 Listopada 2017 pierw powinna Ci wypaść oś z jednym łożyskiem, następnie będziesz musiał wybić kolejne łożysko, ono już raczej wyjdzie bez problemu. Czy obudowę suportu też dam radę wybić z uszkodzonej miski, czy będę musiał ją jakoś wyciąć? Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
lichak Napisano 29 Listopada 2017 Napisano 29 Listopada 2017 drugie łożysko nie wypadnie Ci bez obudowy, o tą obudowę się wcale nie martw.
Yossarian Napisano 29 Listopada 2017 Autor Napisano 29 Listopada 2017 drugie łożysko nie wypadnie Ci bez obudowy, o tą obudowę się wcale nie martw.Reasumując walę najpierw w oś i wypada mi oś z lewym łożyskiem. Później wybijam nadal w kierunku nie napędzanej strony prawe łożysko które wypadnie razem z obudową. Czy tak ? Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.