Skocz do zawartości

[folia ochronna] jaka polecacie?

SZ_ONY_ONE

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jak w temacie. Z uwagi na dużą rozbieżność cenowa folii ochronnych na ramę (przezroczyste/lakier błyszczący) w sklepach, oraz różnych właściwości jakie podają producenci.

Moglibyście polecić coś sprawdzonego? Najlepiej link do sklepu wrzućcie z opisem czy spełnia swoje zadanie.

Mnie się rozchodzi o to aby chroniła ramę przez kamykami spod kół czy zadrapaniami.

Napisano

Ja stosuję tą - na kilku już rowerach:

https://www.sbike.pl/akcesoria-rowerowe-oslony-rowerowe-ochronne-naklejki-zefal-skin-armor-l-przezroczyste-na-rame-o_l_309_3803.html

Jest OK, ale porównanie mam tylko do zwykłej folii samoprzylepnej - najprostszej stosowanej przez firmy reklamowe itp.

Jak wygląda usuwanie owej folii? Potrzebna opalarka czy bez niej można odkleić?

Napisano

Nie usuwałem. Sama się nie usuwa - mimo, że jeżdżę cały rok, tylko w miarę możliwości unikając deszczu, myję czasem karcherem, Musiałbym przeprowadzić jakąś próbę - jak znajdę jeszcze kawałek folii.

Napisano

Nie usuwałem. Sama się nie usuwa - mimo, że jeżdżę cały rok, tylko w miarę możliwości unikając deszczu, myję czasem karcherem, Musiałbym przeprowadzić jakąś próbę - jak znajdę jeszcze kawałek folii.

Czyli warta zakupu? Nie żółknie?

Napisano

Dla mnie wybór wiązał się po części z zakupem przy okazji innych zakupów w tamtym sklepie. Na pewno była lepsza od "zwykłych" folii, choć i tamte nieźle spełniały rolę dawniej (bo musiały, ale siermiężne były). Czy warta - warta sporo  :icon_wink: Nie najtańsza, ale kładzie się dobrze na nierównych powierzchniach ram, na pewno jest trwała i nie żółknie. Teraz, znowu przy okazji innych zakupów kupiłem inną:

EFFETTO MARIPOSA SHELTER ROLL NAKLEJKA ZABEZPIECZAJĄCA RAMĘ 1 METR

Naklejka zabezpieczająca ramę Effetto Mariposa Shelter Roll

Jeszcze nie kleiłem, to nie wiem jaka jest w praktyce - na pewno tańsza i nie cięta - można dopasować, ale i trzeba dopasować. Nie ma gotowców.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Jeżeli możesz nieco dołożyć to spokojnie wybierz Oraguard 270 stone którą spokojnie polecam, posiadam taką od zeszłego sezonu i jestem bardzo zadowolony w kwestii jej jakości, solidna i trwała.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...