Skocz do zawartości

[rower] Witam pięknie i pytam zarazem

Gotman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na początku, dobrym zwyczajem, chciałbym sie przywitać ze wszystkimi użytkownikami tego forum :blush: Witam ;)

I teraz chciałbym zadać moje pytanie...

Witam.

Chciałbym prosić Was o radę w sprawię kupna szosy :)

Powiem tak: wymagania - musi być szosa :D

Cena ~ 2500 zł

Wolę być mądry przed zakupem, więc proszę Was [speców:)] o radę :P

z góry wielkie dzięki za pomoc

i jeszcze... wszedłem do jakiegoś sklepu rowerowego, zobaczyłem i mam kilka pytań:

http://www.bikeman.pl/product_info.php/products_id/431

czy to dobry rower?

czy za tą ceną to dobry rower?

czy są lepsze w tej cenie?

po prostu w google znalazłem i prosze o radę :)

Jeśli trzeba, to skrytykujcie jak się da :)

i żeby nie było, czytałem kilka podobnych wątków w tym dziale i znalazłem kilka rowerów:

http://www.skiteam.pl/archiwum/2005/?off=l...id_produktu=114

http://www.skiteam.pl/rower/Lemond/Etape/

http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=5&gr=31&id=216

http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=5&gr=31&id=217

co o nich sądzicie?

pozdrawiam

Witamy !!!

Na www.zweirad-stadler.de w dziale "rennrader" masz rower za 666 EUR na kompletnym Shimano 105. Jest to troche wiecej jak 2500 zl , ale za ta kaske masz SUPER rowerek. Mysle , ze nowego na 105 za te kase u nas nie znajdziesz.....

POZDROWIENIA

Porownaj sam . Te Meridy i Lemondy na sorach z chinskimi hamulcami......

A tu za 2700 pelna 105 !!!!!

Mam jeszcze pytanie odnoście szosy:

otóż, kolega mówi mi, żebym zamiast wydawać 2500 zł na nową kupił sobie używaną na allegro za 700 zł. Prosiłbym Was, abyście mi powiedzieli, czy takie coś w ogóle warto robić. Zaznaczam, że na szosie chcę jeździć dużo i chcę, aby służyła mi b. długo

pozdrawiam

Zgadzam się, lepiej wziąć nówkę i nie martwić siętm że ma jakieś ukryte wady o których sprzedawca nic nie wspomniał.

Co do rowerów do 2500 to do tej ceny niewiele znajdziesz bo prawda jest taka że rowery do 3000 zł to jest shimano sora, albo campagnolo Xenon. Najlepiej będzie jak pojeździsz po sklepach teraz są promocje. Czasem zdarza się że są szosówki które zalegają w sklepach latami i są duże przeceny na nie.

Ten Giant którego pokazałeś to dobry sprzęt, Giant ma dobre ramki, ale w tym przypadku za tę cenę masz bardzo słaby osprzęt. Myślę jednak że na początek wystarczy. Później będziesz mógł powoli wymieniać rzeczy.

Pamiętaj też o zakupie pompki.

DOBRYM kompresorem to tylko dobijesz do max 5 atm.

Tylko zastanów się jeszcze jak się chcesz do niego przymierzyć podczas kupna. Skąd wiesz jaki rozmiar ramy będzie pasował? Czy wziąć troszkę większy? Czy troszkę mniejszy?

BTW, taki rower, za ta cenę - brać.

PAMIĘTAJ ,ŻE wielkość ramy dobiera indywidualnie a wskażnikiem wielkośći ramy jest GÓRNA RURA POZIOMA MIERZONA W POZIOMIE !!!!ona w centymetrach jest twoim wyznacznikiem ,dla twoich potrzeb ,,,dopiero wtedy patrząc na rure pionową znasz rozmiar danej firmy w danym modelu!!!SĄ ramy krótkie jak również długie a rozmiar pionowej będzie taki sam ,,,,chyba trochę już jeżdziłeś i wiesz na jakiej ramie ,,zwartej czy długiej ,lepiej ci się jeżdzi ,,PIONOWA rura ma miejsze znaczenie ponieważ jest regulowana sztycą ,,,POZDR,,ŁYSY

Badb Catha,

nie żebym się upierał czy coś w tym stylu , ale jakieś konkretne zarzuty czy niechęć do kupna używki z niewiadomego źródła i z niewiadomym przebiegiem ? Tak tylko pytam :-)

Tak sobie poszukałem i wygląda mi to na model 2003 , zbierający całkiem ładne recenzje i kosztujący katalogowo 1500 usd w us , także jeśli wszystko z nim ok to chyba wart tych pienędzy ?

Badb Catha,

nie żebym się upierał czy coś w tym stylu , ale jakieś konkretne zarzuty czy niechęć do kupna używki z niewiadomego źródła i z niewiadomym przebiegiem ? Tak tylko pytam :-)

Jeżeli rower, ma gwarantować mnie bezpieczeństwo, to chciałbym aby był on używany w sposób przyzwoity. Skąd wiesz co On z tym rowerem wyprawiał? Może posiada jakieś ukryte wady? Ukryte osłabienia, czy też niewielkie pęknięcia.

Co do przebiegu zaś. Jeżeli - dajmy przykład - łańcuch, był ani razu nie smarowany/czyszczony/konserwowany, a przebieg był jest pory, dla tego roweru, to na sprawność tych części liczyć nie można.

A co z tym, jeżeli "delikwent" jeździł na np. 3atm w oponach? Ma to jakiś wpływ, na obręcz/felgę i szprychy.

Jakby taki rower dać do profesjonalnego i bezstronnego servisu, u którego wynik byłby całkowicie pozytywny(czytaj wszystko dobre/sprawne) to i tak zastanawiał bym się.

To tak na tę chwilę obecną co do głowy mnie wpada.

Czyli więc, jakie jest Wasze zdanie na temat kupowania roweru [nowego] przez internet? Warto się pchać? Chodzi głównie o tą ramę nieszczęsną...

czy podanie mojego wzrostu coś pomoże?

Co do ramy to można obliczyć jaka powinna być.

Dość istotna jest długość nogi. Gdzieś tu na forum był link do strony z kalkulatorem dla rozmiaru ram dla szosy.

Przy kupowaniu przez sieć to zależy na kogo się trafi. Jeśli sprzedawca ma dobrą renomę to sprzeda to co faktycznie powinien a nie to co mu zalega w magazynie.

Pozdrawiam i życze powodzenia.

• 4 tygodnie później...

Witam serdecznie wszystkich zarowerowanych.

Jeżeli mógłbym pomóc to sugeruję popytać w sklepach ROJAX o BH z roku 2006. Jest promocja. http://www.rojax.pl/index.php?page=promo

Pod koniec września kupiłem BH L32 R1 za 2800zł na schimano 105/10 . Modele na rok 2007 z lepszą nieco ramą L30 kosztuje 4500zł, a L25 z moją ramą i schimano 105/9 kosztują 3600zł. Myślę, że warto podzwonić, może mają jeszcze fajne rowerki w atrakcyjnych cenach.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...