Skocz do zawartości

[przerzutka przód] rama boost a przerzutka przednia 2 rzędowa

marekgda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień Dobry,

Zastanawiam sie nad czymś takim.

Założenie :

- rama z boostem z tyłu (czyli rozstaw tylnych widełek 148 mm),

- korba dwurzędowa 2x11 boost (linia łańcucha 51,8 mm) - czyli przesunięta o 3 mm w porównaniu ze zwykłą 2x11.

Czy da się zamontować (bez zbytnich kombinacji) przerzutkę przednią ?

Wg Shimano nie jest możliwe zamocowanie na rurze podsiodłowej "zwykłej" przerzutki - z powodu tych 3 mm przesunięcia linii łańcucha.

Przerzutkę mozna zamontować tylko do ramy wyposażonej w uchwyt Direct Mount lub specjalne mocowanie do przerzutki E-type (dwie tulejki przyspawane do rury podsiodłowej).

Rama nie posiada tych dyngsów.

Jest coś takiego jak uchwyt do przerzutki E-type. Nazywa się BB plate. Generalnie dedykowny do napędów nieboost 2x10.

Ale wg dokumentacji technicznej Shimano mocowanie BB plate nie jest możliwe przy napędzie typu boost.

Macie jakieś pomysły, sugestie, uwagi ?

Pozdrawiam

Napisano

Nie chodzi o prowadzenie linki do przerzutki.

Jakby co proszę o sprostowanie - ale wydaje mi się że chodzi o zamocowanie przerzutki do rury podsiodłowej tak aby była cała przesunięta o 3 mm w stronę zębatek.

Chodzi o przesunięcie zakresu ruchu wózka przerzutki o te 3 mm wynikające z przesunięcia linii łańcucha.

Tak tera se siedzem i myślem że może np. dłuższe śrubki L i H dały by radę załatwić te 3 mm ?

Albo zakładamy BB plate i montujemy do niej przerzutkę E-type na podkładkach 3 mm ?

Napisano

Czy da się zamontować (bez zbytnich kombinacji) przerzutkę przednią ?

Da się (nawet bez zbytnich kombinacji) ale tanio nie będzie https://www.bike24.com/p2240049.html

Albo zakładamy BB plate i montujemy do niej przerzutkę E-type na podkładkach 3 mm ?

Jeśli nie masz dodatkowych otworów pod E-Type to sobie odpuść ten pomysł , BB Plate zamontowany tylko pod suport jest na tyle wiotki , że pod wpływem naciągu linki wygina się.

Napisano

#GTB

- Adapter boost 73 mm. Dziękuję za wskazanie konkretnego rozwiązania. Właśnie o czymś takim myślałem.

- BB plate. Miałem obawę że będzie się wyginał. Potwierdziłeś moje przypuszczenia.

Z mojej strony temat przemyśleń zakończony. Czy będzie miał praktyczne zastosowanie to się jeszcze okaże. Zima idzie dużo czasu na myślenie.

Dziękuję za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...