marekgda Napisano 23 Listopada 2017 Napisano 23 Listopada 2017 Dzień Dobry, Zastanawiam sie nad czymś takim. Założenie : - rama z boostem z tyłu (czyli rozstaw tylnych widełek 148 mm), - korba dwurzędowa 2x11 boost (linia łańcucha 51,8 mm) - czyli przesunięta o 3 mm w porównaniu ze zwykłą 2x11. Czy da się zamontować (bez zbytnich kombinacji) przerzutkę przednią ? Wg Shimano nie jest możliwe zamocowanie na rurze podsiodłowej "zwykłej" przerzutki - z powodu tych 3 mm przesunięcia linii łańcucha. Przerzutkę mozna zamontować tylko do ramy wyposażonej w uchwyt Direct Mount lub specjalne mocowanie do przerzutki E-type (dwie tulejki przyspawane do rury podsiodłowej). Rama nie posiada tych dyngsów. Jest coś takiego jak uchwyt do przerzutki E-type. Nazywa się BB plate. Generalnie dedykowny do napędów nieboost 2x10. Ale wg dokumentacji technicznej Shimano mocowanie BB plate nie jest możliwe przy napędzie typu boost. Macie jakieś pomysły, sugestie, uwagi ? Pozdrawiam
dziksoltys Napisano 23 Listopada 2017 Napisano 23 Listopada 2017 Oglądałeś przerzutki z Side Swing? Nie wiem jak z linią łańcucha ale prowadzisz linkę prosto do przerzutki
marekgda Napisano 23 Listopada 2017 Autor Napisano 23 Listopada 2017 Nie chodzi o prowadzenie linki do przerzutki. Jakby co proszę o sprostowanie - ale wydaje mi się że chodzi o zamocowanie przerzutki do rury podsiodłowej tak aby była cała przesunięta o 3 mm w stronę zębatek. Chodzi o przesunięcie zakresu ruchu wózka przerzutki o te 3 mm wynikające z przesunięcia linii łańcucha. Tak tera se siedzem i myślem że może np. dłuższe śrubki L i H dały by radę załatwić te 3 mm ? Albo zakładamy BB plate i montujemy do niej przerzutkę E-type na podkładkach 3 mm ?
gtb Napisano 23 Listopada 2017 Napisano 23 Listopada 2017 Czy da się zamontować (bez zbytnich kombinacji) przerzutkę przednią ? Da się (nawet bez zbytnich kombinacji) ale tanio nie będzie https://www.bike24.com/p2240049.html Albo zakładamy BB plate i montujemy do niej przerzutkę E-type na podkładkach 3 mm ? Jeśli nie masz dodatkowych otworów pod E-Type to sobie odpuść ten pomysł , BB Plate zamontowany tylko pod suport jest na tyle wiotki , że pod wpływem naciągu linki wygina się.
marekgda Napisano 24 Listopada 2017 Autor Napisano 24 Listopada 2017 #GTB - Adapter boost 73 mm. Dziękuję za wskazanie konkretnego rozwiązania. Właśnie o czymś takim myślałem. - BB plate. Miałem obawę że będzie się wyginał. Potwierdziłeś moje przypuszczenia. Z mojej strony temat przemyśleń zakończony. Czy będzie miał praktyczne zastosowanie to się jeszcze okaże. Zima idzie dużo czasu na myślenie. Dziękuję za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.