BeniuFilozof Napisano 22 Listopada 2017 Napisano 22 Listopada 2017 Czołem! Mam spory luz na sterach. Rama dartmoor primal plus 2017, stery accent proseries zintegrowane, maszynowe. Na początku (czyli jakieś 3 miesiące temu) wszystko było cacy. Teraz są luzy, których nie jestem w stanie się pozbyć. Regulacja nic nie pomogła (wiem, jak to zrobić). Rozkręciłęm wszystko i sprawdziłem łożyska. Jestem w stanie poruszyć zewnętrzną metalową ściankę łożyska względem tej wewnętrznej, ale jedynie o pół milimetra, może mniej. NIgdy nie zwracałem uwagi, czy od nowości te dwie ścianki względem siebie się ruszają czy nie (albo raczej - drgają). Miski w ramie wyglądają w porządki, jedynie odrobinę rdzy złapały, do wyczyszczenia drobnym papierem ściernym w minutę. Albo nawet ostrą gąbką. Moje pytanie, czy taki niewielki luz to norma, czy łożyska do wyrzucenia? Kupione jako nowe, przejechały niecałe 100 km w ciężkim terenie, reszta to asfalt. Przebieg naprawdę nieduży. Czy możliwe, aby tak szybko się łożyska popsuły? Po skręceniu gołym okiem widać, jak rura sterowa rusza się w główce ramy. Jak osadzam łożysko w misce w główce ramy to również tam jest lekki luz, tzn łożysko drgnie lekko, ale tak chyba jest w każdych zintegrowanych sterach, jakoś to łożysko tam musi wejść, więc pewien minimalny luz musi być. Stery na pewno pasują do tej ramy. P.S. Mam nadzieję, żę jest jasne o co chodzi z tymi metalowymi ściankami łożysk, między nimi jest uszczelka i łożyska (kulki czy co tam, nie wiem), których nie widać.
mp3playerfan Napisano 22 Listopada 2017 Napisano 22 Listopada 2017 Cześć Też miałem te stery i też je czyściłem itd. Wytrzymały jeden sezon, w drugim łozysko w dolnej bieżni po prostu sie rozpadło na kilka części ale jakoś dojechałem. Gdzieś był już wątek na temat tych sterów i problemów - witaj w klubie. Po tych problemach kupiłem te: http://www.cyklomania.pl/cane-creek-stery-40-tapered-is42-is52-40-short,id5609.html Drugi sezon już dają rade ale dokupiłem dodatkowo same łożyska i wożę w plecaku jako zapas na wszelki wypadek.
BeniuFilozof Napisano 29 Listopada 2017 Autor Napisano 29 Listopada 2017 Dzięki za odpowiedź, pewnie tak zrobię jak te całkiem padną. Jak porównasz te cane Creek do dartmoor blink?
cervandes Napisano 1 Grudnia 2017 Napisano 1 Grudnia 2017 Jak te stery były osadzone w ramie? Na sucho czy były smarem uszczelnione?
BeniuFilozof Napisano 2 Grudnia 2017 Autor Napisano 2 Grudnia 2017 Nie dam sobie ręki uciąć, ale wydaje mi się, że na sucho
cervandes Napisano 2 Grudnia 2017 Napisano 2 Grudnia 2017 Teraz to już oczywiście po ptakach, ale o ile owszem, na sucho jest łatwiej i przyjemniej o tyle z punktu widzenia pracy i wody to składanie na sucho jest błędem. Wciska się smaru i do misek przed wetknięciem łożysk i na same łożyska. I to dobrego smaru, żeby się nie dał wypłukać. Smarowanie tam niepotrzebne, ale ta warga plastikowa uszczelniająca łozysko szczelna nie jest, kroplę wody tam zostawisz to wniknie do środka. A jak jest to wszystko wypaćkane w smarze, to jest najzwyczajniej uszczelnione i nic się w środek łożyska nie dostanie niepowołanego. Skoro zmieniasz stery to nowe wsadź na smar. Ja właśnie buduję peaka i kupiłem te stery. Z zaciekawieniem przeczytałem temat, bo może powinienem je zwrócić i kupić jakieś lepsze... Ale skoro poskładałeś je na sucho, to moim zdaniem w tym należy się dopatrywać przyczyny szybkiego padnięcia. Zaryzykuję, późną wiosną czy latem będę wiedział czy było warto pozostać przy hsi pro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.