dr.Peoples Napisano 21 Listopada 2017 Napisano 21 Listopada 2017 Czy ktoś ma pomysł, jak odkręcić te śruby? Próbowałem wszystkiego, ale dalej kręcą się w gniazdach. Przytrzymywanie palcem przez szmate, śrubokrętem, spryskiwanie wd40... nic. Skonstruowałem nawet własny kluczyk z dwoma wypustkami aby przytrzymać wcięcia komina. Nic. Będę wdzięczny za pomoc.
seraph Napisano 21 Listopada 2017 Napisano 21 Listopada 2017 http://www.rowerologia.com.pl/pl/p/KLUCZ-SHIMANO-DO-KOMINOW-TL-FC21/2695 Jak dedykowanym nie pójdzie to klops. WD40 tylko pogorszyło sprawę, bo komin jest zablokowany przez tarcie, którego się pozbyłeś.
dr.Peoples Napisano 21 Listopada 2017 Autor Napisano 21 Listopada 2017 Damn, poczekam do jutra może wyschnie, a jeżeli nie to pójdę z tym do serwisu. Dziwne, w poprzedniej korbie odkręciły się bez problemu.
Quell Napisano 21 Listopada 2017 Napisano 21 Listopada 2017 Jeżeli mocno się zapiekły,spora szansa,że będzie trzeba wiercić. Czasami nawet tym kluczem/kontrą nie da rady.
dr.Peoples Napisano 21 Listopada 2017 Autor Napisano 21 Listopada 2017 Ale wszystkie 4 na raz? To nowa korba więc ze starości raczej nie mogły się zapiec.
Quell Napisano 21 Listopada 2017 Napisano 21 Listopada 2017 Ja w rocznej musiałem wiercić jeden komin.
Gość Napisano 21 Listopada 2017 Napisano 21 Listopada 2017 Nowa w jakim sensie? Fabrycznie są mocno przykręcone, ale bez przesady.
Gość Napisano 21 Listopada 2017 Napisano 21 Listopada 2017 WD-40 nie odparuje bo to nie woda tylko jakaś oleista ciecz, także na to nie licz. Chyba pozostaje wiercenie, zresztą nowe śruby + kominy z aluminium nie są drogie więc jakiejś tragedii nie będzie. Ja u siebie dokręcam kluczem dynamometrycznym i nigdy nie miałem problemów. Ewentualnie wymocz w benzynie żeby właśnie wypłukać WD-40 spod komina, wtedy może pójdzie.
Ychu Napisano 21 Listopada 2017 Napisano 21 Listopada 2017 Ja jeszcze takiego problemu nie miałem. Wystarczy dać kapkę smaru i potem nie ma problemu. Niektórzy mówią , że na smarze wszystko się samo odkręca , ale ja nie mam tego problemu. Dokręcam tyle ile idzie tj. jak się obraca z drugiej strony od chwili , ale z wyczuwalnym oporem to wystarczy.
Gość Napisano 21 Listopada 2017 Napisano 21 Listopada 2017 Niektórzy mówią , że na smarze wszystko się samo odkręca , ale ja nie mam tego problemu. Na forum są ludzie z takimi zdolnościami że czasami to by wypadało dzwonić po egzorcystę Swego czasu zrobiłem mały test odnośnie siły dokręcania śrub. Dokręcałem kluczem imbusowym a następnie za pomocą klucza dynamometrycznego ( zaczynając od niskiej wartości aż do momentu kiedy przestanie klikać i ruszy śrubę) sprawdzałem jak mocno jest dokręcona śruba. Okazało się że prawdą jest to co kiedyś słyszałem, długość klucza imbusowego jest zaprojektowana tak aby przy dokręceniu do pierwszego oporu osiągnąć +/- zakładaną wartość momentu dla danej średnicy śruby. Ja także mam wszystko skręcone na smar. Wyjątkiem była prowadnica łańcucha gdzie użyłem kleju w dwóch/ trzech miejscach. Śruby trzymające całość prowadnicy były dość małe więc wolałem użyć kleju niż dokręcać na siłę. Swoją drogą w rowerze naprawdę nie trzeba dokręcać śrub mocno, większość jest dokręcana lżej niż by się wydawało.
Gość Napisano 22 Listopada 2017 Napisano 22 Listopada 2017 Te klucze do kominów to jakis smiech na jajach, Jest to tak niewygodne w użyciu, że ... jak juz robic klucz hommade, to taki co ma dziubek wchodzacy do srodka komina. wtedy to przynajmniej nie spada,... Niemniej, jak juz bedziesz pewny ze nie odkrecisz, to ja bym wolał naciac dremelem komin pod duzy śrubokręt, niż wiercić... Po odpowiednim wykonaniu tej operacji, bedzie szansa na ponowne użycie tego zestawu srubek.
dr.Peoples Napisano 22 Listopada 2017 Autor Napisano 22 Listopada 2017 W serwisie nie mieli takiego klucza, musze zamówić sam i pokombinować. Jak nie da rady to bede wiercił, trudno. Są tak mocno skręcone, że żadna nie puściła, mimo że dorobiłem własny kluczyk trzymający te wcięcia (który się wygiął). Ehh...
Ychu Napisano 22 Listopada 2017 Napisano 22 Listopada 2017 Ja bym wiercil. Komplet kominów wyjdzie taniej niż klucz. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
dr.Peoples Napisano 22 Listopada 2017 Autor Napisano 22 Listopada 2017 Klucz 18,- a jeden komin razem ze śrubą - 10,- x 4 Plus wiertło do metalu i robi się pięć dyszek. Zaryzykuje klucz. Jeszcze dla pewności się zapytam - śruby od zębatki odkręca się tak samo jak zwykłe, w odwrotną stronę niż wskazówki zegara?
radomir82 Napisano 22 Listopada 2017 Napisano 22 Listopada 2017 W serwisie nie mieli takiego klucza No to niezły serwis widzę..
Gość Napisano 22 Listopada 2017 Napisano 22 Listopada 2017 Klucz 18,- a jeden komin razem ze śrubą - 10,- x 4 Tyle że masz już objechane kominy i nie wiadomo czy w przyszłości Ci się nie przydarzy to samo ponownie. Śruba + komin z aluminium to koszt 30 zł. Stalowe Shimano są droższe z tego co pamiętam, ale oni zdzierają na wszystkim. Aluminiowe też na ogół mają zamiast wycięć na specjalny klucz po prostu gniazdo pod imbus 6.
przmor Napisano 22 Listopada 2017 Napisano 22 Listopada 2017 Kupiłem na Aliexpress komplet 5 stalowych kominów ze śrubami. Całość kosztowała 18zł (przesyłka gratis).
dr.Peoples Napisano 23 Listopada 2017 Autor Napisano 23 Listopada 2017 W poprzednim rowerze też kupiłem z ali, komplet, to mi się z kolei same odkręcały. Dwa, że musiałbym czekać co najmniej 2 tyg, a korba leży odkręcona, jezdzić nie da rady... Serwis, cóż... małe miasteczko to i mały asortyment. Czekam na ten klucz od shimano, jak on nie dar rady to się chyba rozpłaczę. Kupiłem zębatkę od Argon Components (Transalp 32t NW) za niemało, a unieruchomiła mnie śrubka za 5 złotych...
Quell Napisano 23 Listopada 2017 Napisano 23 Listopada 2017 Też to przerabiałem,tu coś do poczytania,żeby zminimalizować problem w przyszłości. https://www.forumrowerowe.org/topic/223109-klucz-do-kominow-zebatek-korby/
przmor Napisano 23 Listopada 2017 Napisano 23 Listopada 2017 A pewien jesteś, źe do nowej zębatki NW będą pasować stare kominy? Nie bedą za długie?
dr.Peoples Napisano 24 Listopada 2017 Autor Napisano 24 Listopada 2017 Poszło z kluczem bez problemu, także @seraph - dzięki za wskazówkę. Kominy powinny pasować, zębatka ma w budowie uwzględniony dystans (takie jakby wbudowane podkładki dla polepszenia linii łańcucha). Dla pewności przesmaruje przed przykręceniem, żeby nie było podobnych niespodzianek w przyszłości.
Gość Napisano 25 Kwietnia 2018 Napisano 25 Kwietnia 2018 Gdyby ktos szukał sensownego kluca do kominów, to jest dostepny fajny kluczyk od SuperB TB TH20. kosztuje do 30pln ale ... calkiem wygodny, dobrze wykonany, nawet nie ma porównania do tych podłych łapek, które wyskakują z kominów. Polecam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.