zbutawryja Napisano 19 Listopada 2017 Napisano 19 Listopada 2017 witam. mam problem śmieszny i banalny ale doprowadza mnie do szewskiej pasji. mianowicie linka przednich przerzutek w moim nowym rowerze jest za bardzo napięta toteż nie mogę dobrze ich wyregulować. na początku napinanie tej linki działało normalnie ale teraz niezależnie w którą stronę kręcę - nic się nie dzieje. jest możliwe że wcześniej za bardzo ją napiąłem i coś się zepsuło? z tego co mi wiadomo luzuje się kręcąc zgodnie ze wskazówkami zegara czyli tak jak na zdjęciu które zamieściłem. pokrętło w środku idzie z wielkim oporem i ledwo daję radę nim kręcić ale wcześniej kręciłem całym tym mechanizmem pokrętła regulacji i działało. teraz już nic nie działa i nie widzę różnicy co bym nie robił. niech mi ktoś napiszę czym i w którą stronę mam kręcić i w jaką cierpliwość się uzbroić bo jeszcze chwila i rower znajdzie się za oknem pozdrawiam
Jaca911 Napisano 19 Listopada 2017 Napisano 19 Listopada 2017 Zewnętrzna część śruby baryłkowej jest plastikowa, wewnętrzna metalowa i to właśnie ona się wkręca-wykręca. Połączone są ze sobą na wielowypust. Możliwe, że kręcąc na siłę wyrobiłeś wielowypust w plastiku i teraz nie przekazuje obrotu na śrubę właściwą. Tak, napisz linkę wykręcając baryłkę, wykręcając (zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek).
pp516 Napisano 19 Listopada 2017 Napisano 19 Listopada 2017 Zawsze możesz poluzować linkę odkręcając trochę śrubę przy przerzutce (ta śruba która trzyma linkę, imbus 5), potem poluzować linkę i przykręcić śrubę z powrotem. Tylko trzeba to z umiarem robić, bo to nie jest śruba do regulacji tylko do zablokowania linki w ustalonej pozycji. I trzeba to zrobić na takiej pozycji manetki w której linka jest jak najbardziej luźna.
zbutawryja Napisano 19 Listopada 2017 Autor Napisano 19 Listopada 2017 baryłka kręci się razem z wewnętrzną śrubą (pokrętłem na zdjęciu). jedyne co ciekawego mogę zrobić to złapać te pokrętło i baryłką kręcić niezależnie od pokrętła (pokrętło chodzi zbyt ciężko by samym pokrętłem kręcić) ale w którą stronę wówczas kręcić baryłką gdy pokrętło stoi i czy ma to sens to nie wiem. bo jeśli mówisz że to śruba wewnętrzna wkręca i wykręca to pokrętło odpowiedzialne za śrubę powinienem trzymać i baryłką kręcić w kierunku przeciwnym niż zegar jeśli dobrze myślę. wygląda na to że oddam to do serwisu jeśli nic ciekawego się nie dowiem, a też ciężko ta śruba wewnętrzna chodzi i nie ma co kręcić ta siłę tak jak pisałeś. Edyta: Temat zamknięty. po wielu bataliach udało się ją poluzować. ogólnie masakra.
Gawel76 Napisano 19 Listopada 2017 Napisano 19 Listopada 2017 Rozumiemy że naprężasz linkę,łańcuch na najmniejszej zębatce i do tego manetka na 1
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.