gtb Napisano 21 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Ok, dzięki za potwierdzenie, ale teraz zastanawiam się czy brać na pewno i-Spec czy na obejmę, bo jeśli przyjdzie mi serwisować, to nie chciałbym upaprać płynem manetki , a może czasem zdjąć hamulec i wtedy rozpinać całość. Przy serwisowaniu (jeśli będziesz to robił na kierownicy) równie dobrze możesz ubabrać manetkę na obejmę . W M8000 masz I-Spec II który nie jest (tak jak w poprzednim I-Spec A i B ) na stałe skręcony z klamką , tu jest tylko wpasowany uchwyt w klamkę i w momencie odkręcenia klamki bezproblemowo możesz zdjąć manetkę (przy obejmie bez demontażu chwytu manetki nie zdejmiesz z kierownicy). Jedyny minus to musowe małżeństwo z hamulcami shimano. W moich M785 też padł tłoczek na tylnym hamulcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 21 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Nie planuję zrywać z tradycją, bo XT jest świetnym hamulcem, oraz lubię grupę XT w napędzie (ale nie całym ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 21 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Nie planuję zrywać z tradycją, ... oraz lubię grupę XT Świetne , szczere słowa a nie marketingowy bełkot Też jestem "sentymentalnym fanem" XT (od ponad 20 lat). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cumuulus Napisano 21 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 No i dłuższy żywot napędu spowodowany mniejszymi naprężeniami łańcucha : ) Na szczęście dla korb 10x można sobie mieszać zębatkami od 38-22 do 36-26 a te młynki dla SLX kosztują po 25 złotych więc można sie przymierzać do woli. Ja zakładam 36/22 i zostaję przy kasecie 11-36. Nie tylko ze względu na koszt przerzutki i manetki ale i wage : )) Te jedenastkowe kasety ważą prawie pół kg - na szczęście umiejscowione w mało istotnym miejscu.. Na 38/22 też działało ale chyba jednak odrobinę mniej komfortowo. Nawiasem - manetki oczywiście na obejmę, mocowanie do klamki ISPEC II nie będzie pasować. Też głos za KMC X11 Czy możesz zdradzić jakie zębatki 36/22 kupujesz ? Ja obecnie używam SLX 38/24 i chętnie zszedłbym o 2 ząbki niżej. Myślałem o 2x11 ale koszta lekko przerażają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 21 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Takie jak w korbie SLX SLX FC-M677 36 AY do 36/22 (Y-1RM98010) https://www.bike-components.de/en/Shimano/FC-M677-SLX-10-speed-Chainring-p48613/ albo http://allegro.pl/tarcza-36t-korby-shimano-fc-m677-slx-10s-czarna-ay-i6913181235.html 22 AA/AC/AY (Y-1KF22000) https://www.bike-components.de/en/Shimano/FC-M660-SLX-9-speed-Chainring-p21738/ (22 do 9x i 10x jest ta sama) można też znaleźć na allegro ale trzeba dopytywać bo często co innego w tytule, co innego w opisie a co innego na zdjęciu. Ma to tak wyglądać (tu akurat z 38): Korby 38/24 i 36/22 są identyczne. Chyba nie ma korby XT 36/22 ale oczywiście dla fanboyów: można do ramion korby XT 38/24 przekręcić zębatki z linków ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 22 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Naciskając pedałem z tą sama siłą na korbę naprężenie łańcucha zależy od wielkości ramienia na którym działa łąńcuch na zebatke. Dzwignia jest inna dla małego a inna dla dużego młynka czy blatu. OK, rozumiem już. Tylko na ramię korby przykładamy tę samą siłę, ale już na ramieniu zębatek korby będzie inna w zależności od promienia. Jasne. Nie jeżdziłem. Fakt. Ale jak 38/26 działa to dlaczego 36/26 nie ? Inne profile zębatek 36 i 38 Wbrew pozorom ma to ogromne znaczenie te AM, AC, AK itd. Tak samo jak na kasetach zębatek. 38 jest w dwóch wersjach - pod 24(AM) i pod 26(AK). 36 jest tylko pod 22 (jest jeszcze wersja pod 26, ale to do trekingów). Dodając do 36 młynek 26 powiększasz go nagle o 4 zęby niż być powinien. W 38AM do 26 zębów brakuje już tylko 2 zębów, a w 38AK wszystko jest poprawnie zrobione. By uzyskać 4 zęby różnicy na +, to do 38 trzeba by dać odpowiednio młynki 28 dla AM i 30z dla AK, a wtedy uzyskasz to samo co na 36/26. A zatem należało by zapytać - czy np. 38/30 też działa? Podobnie jest w drugą stronę, 36 od korby trekingowej czyli zębatka profilowana pod młynek 26z nie chce poprawnie działać z młynkiem 22z, bo łańcuch nie trafia w zęby, a układa się na nich i co którąś zmianę spada na mufę. 38/22 jest możliwe do zbudowania ale pod warunkiem, że 38 to wersja AM a nie AK. Jak połączysz 38AK z młynkiem 22z, to najprawdopodobniej będzie dochodziło do tego samego co wyżej opisane 36/22. Dokładnie z tego powodu wynika wiele nieporozumień. Jedni napiszą, że im 38/22 działa, a inni że nie i obaj mają rację, ale obaj nie rozumieją, że mogą mieć inaczej profilowane zębatki 38. Tak jak ktoś wyżej napisał - trzymajmy się różnicy +/- 2 zębów od dedykowanych, to będziemy mieli niemal 100% pewności, że wszystko zaskoczy poprawnie. +/-4 zęby, to proszenie się o kłopoty. Tak podpowiada praktyka. Im więcej zębów na tarczy/koronce tym dłuższy żywot tego elementu i łańcucha. Siła przenoszona jest na większa liczbę zębów, przy 11T łańcuch styka się praktycznie tylko z 4 zębami. Tak jest jeśli chodzi o zębatki, a jeśli o łańcuch, to ten na małych po prostu mocniej pracuje, głębiej się zgina więc tarcie w jego wnętrzu trwa dłużej, a to = szybsze zużycie. Jedno + drugie i mamy szybsze zużycie całości napędu. Dla tego lepiej jest wybrać przełożenie 36:36 niż 22/22 mimo, iż oba dają tę samą wartość 1 (pomijam przekosy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 22 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Jedyny minus to musowe małżeństwo z hamulcami shimano. Z niektórymi hamulcami Shimano, bo nie z wszystkimi : ) Za chwilę opracują czwarty już standard połączenia klamki z manetką i znów przy próbie zmiany hamulca będa zmuszać do wymiany całej grupy jak teraz - przy próbie dokupienia hamulca XT na tył do napędu x10 : / Czasem kombinując nad wyborem następnego napędu jak ten dojadę myślę, że jezeli nie zdecyduję sie na Eaglea warto rozważyć zestawienie 10-42 Srama z 38-24 lub czymś podobnym Shimano z przodu. Prawie eliminuje konieczność używania przedniej zmieniarki (zawsze to upierdliwość) dając jednocześnie olbrzymią rozpiętość przełożeń przy małej wadze i rozsądnych kosztach przejścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 22 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Jeszcze mam takie pytanie odnoście manetek, czy w wersji z obejmą, w komplecie są zaślepki po zdemontowaniu monitorków?. Zastanawiam się czy nie brać właśnie klasycznych manetek z obejmą, bo nigdy nie wiadomo czy nie będę zmuszony wrzucić awaryjnie innych klamek, a wtedy byłbym zmuszony do zbędnego zakupu prawej manetki lub zmiany lewej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 22 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Jak mnie się pytasz, to proponuję na obejmę, i hamulce i manetki. W ten sposób nie zamkniesz sobie drogi do innych konfiguracji osprzętu, zawsze będziesz mógł wejść w Srama, Hayesa itd. Wybierając systemowe mocowanie zamykasz sobie praktycznie drogę na inne firmy, to nie jest dobre moim zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 22 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Jeszcze mam takie pytanie odnoście manetek, czy w wersji z obejmą, w komplecie są zaślepki po zdemontowaniu monitorków? Do M8000 zaślepek nie dają w zestawie (w pudełkowych poprzednikach M780 były) na szczęście są bezproblemowo do kupienia za kilkanaście złotych http://www.formicki-bike.pl/pl/Wyniki_wyszukiwania?main_page=advanced_search_result&word=kapa+sl-m8000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 22 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Jak mnie się pytasz, to proponuję na obejmę, i hamulce i manetki. W ten sposób nie zamkniesz sobie drogi do innych konfiguracji osprzętu, zawsze będziesz mógł wejść w Srama, Hayesa itd. Wybierając systemowe mocowanie zamykasz sobie praktycznie drogę na inne firmy, to nie jest dobre moim zdaniem. To ogólne pytanie, ale chyba wezmę klasyczne na obejmę. Znalazłem filmik z prezentacji i widać, że w pudełku jest specjalna zaślepka. https://www.youtube.com/watch?v=XvwfJZW0UZQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 22 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Poza modą niekiedy trzeba się kierować zdrowym rozsądkiem i patrzeniem na wszelakie ale. Ja podchodzę praktycznie i nie lubię sobie w ten sposób zamykać drogi choć z pewnością znajdą się zwolennicy drugiego rozwiązania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 22 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Znalazłem filmik z prezentacji i widać, że w pudełku jest specjalna zaślepka. Miałem zestaw pudełkowy w rękach i zaślepek nie było , teraz jeszcze zerknąłem na oferty sklepów i o pokrywkach nie ma mowy https://www.sbike.pl/shimano-manetki-shimano-deore-xt-sl-m8000-23x11-obejmy-komplet-o_l_5159.html , https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-xt-2-3x11-speed-rapidfire-plus-sl-m8000-set-595264 . Dla pewności warto zapytać przed ewentualnym zakupem (mowa oczywiści o wersji pudełkowe). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 22 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Kiedyś zaślepki były jakby na stałe zamocowane od spodu manetek, nie jest teraz tak samo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 22 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Tak było tylko w starszych (SLX M660 , XT M770) , w nowszych to już osobny element. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 22 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 A to się wycwanili, nawet za ten kawałek plastiku każą zapłacić skurczybyki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 22 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Teraz są w takim kształcie że ciężko byłoby je gdzieś doczepić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 22 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 No być może, ale w zestawie pudełkowym powinny być. Ile to jest warte, złotówkę, dwie? Sprzedawane osobno wiadomo, że będzie droższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LSkiper Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Jest kompatybilna . Przednia manetka to akurat takie urządzenie które pasuje od każdej innej grupy jak i producenta , ciąg linki przedniej przerzutki nie zmienił się - jest taki sam dla 7/8/9/10/11s. Są kompatybilne, ale są pewne wyjątki. Mój przykład:Przerzutka LX M570, manetka alivio M410 - zestaw nie do zajechania, katowany w błocie, na podjazdach itd. Po odpowiedniej regulacji działa miodzio. Po zmianie manety na slx M7000, 1 i 2 bieg wskakuje poprawnie, ale 3 już nie chciała za Chiny Ludowe wskoczyć. Po zmianie manetki na m410, przerzutka magicznie odzyskała 3 bieg. Obie manetki miały maksymalnie wkręconą baryłkę, a przerzutka nie była tknięta, a dalsza regulacja napięcia linki czy wychylenia przerzutki nic nie dawała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vpablov Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 w tych manetkach masz przełącznik na 2 lub 3 biegi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 1 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Wczoraj doszły niektore części do systemu 2x11 Manetki Deore XT SL-M8000 I-Spec II Przerzutka Deore XT RD-M8000 Shadow RD+ 11rz. SGS oraz hamulce, bo prawy się zatarł, a lewy rozwaliłem przy wypadku Deore XT BR-M8000 komplet klocki żywiczne Została jeszcze kaseta i łańcuch, ale będzie Sunrace 11-42 + KMC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Manetki Deore XT SL-M8000 I-Spec II A jednak I-Spec II. U mnie też aspekt wizualny przeważył szale na ich korzyść względem praktyczności obejmy (taka nostalgia za najpopularniejszymi niegdyś klamkomanetkami). w tych manetkach masz przełącznik na 2 lub 3 biegi. Te przełączniki były tylko w starszych dziesiątkowych manetkach shimano (SL-M610/670/780/980) , w tych obecnych już ich niema bo zakres trzeciego biegu automatycznie ogranicza przednia przerzutka 2xX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
autsajder Napisano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 ja kupowałem w centrum rowerowym wersje box na obejme i miałem tą zaślepkę To ogólne pytanie, ale chyba wezmę klasyczne na obejmę. Znalazłem filmik z prezentacji i widać, że w pudełku jest specjalna zaślepka. https://www.youtube.com/watch?v=XvwfJZW0UZQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Dlaczego kupiłeś SGS? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 1 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 A jednak I-Spec II. U mnie też aspekt wizualny przeważył szale na ich korzyść względem praktyczności obejmy (taka nostalgia za najpopularniejszymi niegdyś klamkomanetkami). Te przełączniki były tylko w starszych dziesiątkowych manetkach shimano (SL-M610/670/780/980) , w tych obecnych już ich niema bo zakres trzeciego biegu automatycznie ogranicza przednia przerzutka 2xX. Wizualnie I-Spec II prezentuje się faktycznie lepiej oraz porządek na kierownicy zdecydowały o wyborze. ja kupowałem w centrum rowerowym wersje box na obejme i miałem tą zaślepkę To ciekawe, bo pytałem w innych sklepach i zaślepki nie było w komplecie cervandes wziąłem SGS, aby przy przełożeniu 38-42, nie zabrakło łańcucha. Wiem, że tak się nie jeździ, ale w tym roku musiałem jechać 38-36 i widziałem jak wózek był naciągnięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.