kregiel Napisano 17 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Witam, W przyszłym tygodniu zacznę swoją przygodę z trenażerem Elite Novo Force. Domyślam się że jazda w domu jest dosyć nudna, a nie jest to interaktywny sprzęt by automatycznie zmieniać obciążenie. Myślę by do zegarka TomTom Multisport dokupić czujnik tętna i starać się planować treningi w odpowiednich strefach tętna. Mam doświadczenie w bieganiu na bieżni tak 60-90min zimą. Wiem że urozmaicanie w postaci zmian prędkości bardzo zwiększa komfort biegania w miejscu. Z treningiem na rowerze pewnie będzie podobnie. Powiedzcie czy macie może jakieś swoje plany treningowe na strefy tętna? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joesatch Napisano 17 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Nie jestem specem więc nie podpowiem, ale jest coś co Ci może pomóc...Autor Joe Friel i jego książki: - "Trening z pulsometrem" - "Biblia treningu kolarza górskiego" - tytułem się nie sugeruj.... w tej książce dobrze opisuje trening na pulsie - "Kolarstwo zaawansowane" Nie są to drogie pozycje, raczej dostępne... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artSt Napisano 18 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 podstawowe pytanie, to co chcesz osiągnąć przez te treningi? Polepszyć wytrzymałość? Jak w tym i poprzednich sezonach wyglądały Twoje treningi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 18 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 W poprzednich sezonach jeździłem głównie rekreacyjnie po terenie zróżnicowanym tak Ok 3.5k km w roku. Ostatnio jeździłem nieco mniej i przybrałem na masie. Chciałbym zgubić z paręnaście kg oraz przygotować jakaś minimalna kondycję do maratonów MTB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artSt Napisano 19 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 to najlepsze będą interwały. Na początek np. 6 min w 3 strefie tętna i odpoczynek 4 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 19 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 A odpoczynek w jakiej strefie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artSt Napisano 20 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 na początek w strefie 1, albo 2. Z każdym tygodniem możesz skracać czas odpoczynku i wydłużać czas w strefie wysiłku, np. żeby sumowały się do 10 min. Po miesiącu zmiana na intensywniejszy wysiłek - 6 min (strefa 4), 4 min (strefa 1-2). To taki podstawowy trening z książki Friela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 21 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 No ale na początek musi sobie te strefy ustalić, a zrobi to wystarczająco dokładnie czytając jedną z powyższych lektur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artSt Napisano 21 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 jak najbardziej Założyłem, że już zna swoje strefy tętna, skoro sam o nich wspominał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.