ojciec35 Napisano 15 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Witam wszystkich ! Posiadam amortyzator Manitou Nixon RTWD , którym zerwał się gwint pod mocowanie hamulca (dolne mocowanie) Gdzieś w Internecie przeglądałem (ale nie mogę znaleźć teraz tego postu) ze ktoś wkręcił tam szpilkę chyba m8 Link do szpilki tutaj https://www.bimex.pl/product-pol-22045-M24-PRET-GWINTOWANY-OCYNKOWANY-KL-8-8.html i przedtem posmarował gwint w środku to super wytrzymałym Loctite 262- szpilkę przyciął, teraz hamulec jest zakręcany nakrętką z jednej strony od zewnętrznej strony Drugie rozwiązanie to nawiercić gwint i w środek wkręcić sprężynę gwintowaną tego typu http://yato.com/zestaw-do-naprawy-gwintow/ 3) amortyzator w ogóle nie odbija –nie pracuje –golenie weszły ośrodka i nie odbijają Czy trudny jest serwis takiego Amora W serwisie wołają za sam serwis bez gwintowania 100 zł Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 15 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Ja tak mam/miałem, wideł - sherman, po zerwaniu gwintu wklejony pręt gwintowany (zrobiłem oba dla spokoju) przekładasz adapter i skręcasz nakrętkami 2sztuki dla kontry i tyle. Żadna filozofia. Sklejałem jakimś dwuskładnikowym "płynnym metalem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ojciec35 Napisano 15 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 (edytowane) 1) Czy ten amortyzator naprawić – ktos mi opisał że szpilka może przeszkadzać -przez to słabo się reguluje zacisk aby nie obcierał –ja go kupiłem za 840 zł w 2008 r-ładnie chodził Słyszałem ze ten Amor posiada dużo plastikowych części- czy lepiej go sprzedać –wystawiłem go za 580zł-ewentualnie później bym zakupił jakiegoś Fox pod mocowanie 9 mm pod standardową piastę ale kupując w ciemno na allegro nie będę wiedział czy jest 100% sprawny -loteria Edytowane 15 Listopada 2017 przez ojciec35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 15 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Chcesz sprzedać Nixona czyli widelec minimum 10letni czyli już zjechany i do serwisu to mało powiedziane, nie oszukujmy się na dzisiejsze standardy "przeciętny" który jak był nowy to działał dobrze pod warunkiem że miał serwis co miesiąc z zerwanym gwintem za prawie 6 stów? Nie uda Ci się. A z prętem gwintowanym jest tak że trzeba go uciąć na właściwą długość i tyle. Masz fotkę pierwszą z brzegu - http://reviews.mtbr.com/files/2009/09/mag_ashma.jpg jaki widzisz problem z regulacją zacisku, jeśli śruby wymienisz na pręt z nakrętką? Skręcasz adapter na sztywno a regulację położenia masz na fasolkach zacisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 15 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Poszukaj w Google hasła: Helicoil Każdy dobry serwis rowerowy ma to na stanie. Większość warsztatów samochodowych też. Sprawa do naprawienia w 10 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 15 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Kupiłeś go 10 lat temu za 840 zł, a chcesz za niego teraz 560 zł, tym bardziej że ma uwalony gwint? Tyle to byś mógł za niego dostać jakby miał pół roku i był w 100% sprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi