Roballinho Napisano 12 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Planuję zapleść koło na piaście D772SB z przeznaczeniem do emtebecznej ramy z poziomymi hakami, otwartymi do tyłu. Problem w tym, że do tej pory nie miałem do czynienia z czymś innym niż QR i jestem zielony w innych rozwiązaniach. I tu pytanie - co zastosować, żeby mi koło nie uciekało z haków? Z jakimi końcówkami kupić piastę, żeby można ją było skręcić nakrętkami? Czy coś jeszcze trzeba będzie przerabiać, toczyć, przewiercać koncówki by wstawić zwykłą stalową, gwintowaną oś na nakrętki? Poproszę o rady, bo nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. A może w ogóle polecicie piastę z bębenkiem na 10 rzędów, w której nic nie będę musiał kombinować. Budżet mam ustalony na 300 stówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 12 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Nie wiem gdzie widzisz problem. Kupujesz piastę pod zwykle QR, dosuwasz ją w hakach do końca i zaciskasz. Do przodu się nie przesunie a różnica będzie taka że koło demontujesz w tył a nie w dół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 12 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 No i nie możesz kupić innej niż QR, bo Ci zwyczajnie nie będzie pasować do ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 12 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 A może w ogóle polecicie piastę z bębenkiem na 10 rzędów, Po dłuższych poszukiwaniach,i potwierdzeniu na forum,właśnie też na nią padło tyle że w wersji x12. Jedyne czego się trochę obawiam,to wcinanie kasety w alu bębenek. Reszta została wyjaśniona wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 12 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Do 3 stówek idzie kupić też D362, tańsza, bez wymiennych końcówek, ze sztywną osią, stalowy bębenek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 13 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 NIe napisałem, że koło będzie używane w dwóch konfiguracjach - biegowo i singlowo, wiec w tym ostatnim przypadku wsunięcie do końca haków odpada. Może trochę żle sformułowałem moje założenia. Uproszczę sprawę. Chcę zrobić takie czary mary z tą piastą, żeby uniknąć szybkozamykacza a w zamian za niego dać nakrętki. Jak to zrobić? Wydaje mi się że jedyną opcją jest wytoczenie nowej osi z gwintem, ale może się mylę i są jakieś konwertery. A może rzeczywiście szukam dziury w całym i QR wystarczy żeby oś siedziała nieruchomo w hakach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 13 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Są napinacze, które mogą trochę przytrzymać koło. https://www.google.pl/search?q=napinacz+ko%C5%82a&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiP4oaJhLvXAhVGMhoKHbRFCWEQ_AUICigB&biw=2034&bih=1127#imgrc=CoQ2Wrd45pdsMM: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 13 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Ja bym postawił na D362 albo cokolwiek innego ze sztywną osią a tę z kolei ustalił na napinaczach o których mowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 13 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Możesz też rzeczywiście szukać dziury w całym, bo moja siostra jeździ od dawna na tylnym kole z szybkozamykaczem w skośnych hakach i kompletnie nic się nie dzieje. Napęd ma zwyczajny - biegowy, ale przerzutkę "na hak", więc lewa strona osi jest w połowie haka - nic się nie kosi i siedzi sztywno. Jak chcesz piastę na "maszynach" przerabiać na nakrętki to - tak jak wspomniałeś - czeka Cię dotaczanie ośki. Adaptery takie nie istnieją - zresztą jak mogłyby istnieć jak rozstaw (135 vs 142) się nie zgadza i coś musi tą piastę z hakami spiąć, a jak masz nakrętki to nie masz szpilki zamykacza? Przyłączam się do pomysłu kolegi wyżej i jak chcesz sztywną oś to weź QR10 i już. Zresztą - nie za bardzo są w ogóle inne możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 16 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Wybrałem złoty środek, czyli oś grubszą ośkę 10mm z zaciskiem. I teraz mam takie dwie piasty, nad którymi się pochylam: http://www.rowerowyraj.pl/piasty-mtb-tylnie/870-piasta-tyl-novatec-d362sb-10-x-135-mm-qr-10-mm-3236-otworow.html http://www.rowerowyraj.pl/piasty-mtb-tylnie/246-piasta-tyl-novatec-d882sb-qr-10-mm-3236-otworow.html Czy one się czymkolwiek różnią, poza tymi kilkunastoma gramami na wadze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 16 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 882 ma opcję wymiany końcówek co pozwala zastosować jedną piastę do różnych osi. 362 jest tylko pod sztywną oś 10mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.