Amator2 Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 witam Mam pytanie jak często smarujecie swoje łańcuchy w rowerach? Zacząłem stosować olej w spray CX80 z dodatkiem teflonu (w załączniku ulotka tego smaru) Zalecany do smarowania łańcuchów Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym produktem? Nie porównujcie z WD-40 gdyż WD-40 nie ma w składzie teflonu cx teflon A09-A13 karta katalogowa 2014 08 11.pdf
chudeusz09 Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Poszukaj, bo jest tu bardzo obszerny temat o tym.
gocu Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Mam pytanie jak często smarujecie swoje łańcuchy w rowerach? Co 2 godziny i 47 minut.
Quell Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Nie porównujcie z WD-40 gdyż WD-40 Nie porównujemy,bo wd40 to nie smar,a do łańcucha to już wcale.
NorthAngel82 Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Mam pytanie jak często smarujecie swoje łańcuchy w rowerach? Co 30 minut i 28 sekund
Pidzej Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Do smarowania łańcucha służą Finish Line'y, Rohloffy, Pedrosy, Brunoxy itp itd a nie tego typu wynalazki do wszystkiego z Castoramy czy innego Obi. Ja smaruję co 400km lub przed każdą długą trasą lub po każdej jeździe w deszczu lub po każdym szejkowaniu łańcucha.
Ychu Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Temat wałkowany setki razy. Z tego co wiem to w regulaminie forum jest napisane aby przed założeniem tematu najpierw zobaczyć czy nie istnieje taki temat na forum używając wyszukiwarki forumowej
Gość Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Temat o smarowaniu ma chyba kilkadziesiąt/ kilkaset stron, proponuję tam poszukać. Łańcuch się smaruje jak tego potrzeba, ciężko powiedzieć. Czasami zdarza się że po jednej jeździe jest tak upaćkany że kwalifikuje się do czyszczenia a czasami można przelecieć 150-200 km przecierając go tylko szmatką.
Amator2 Napisano 12 Listopada 2017 Autor Napisano 12 Listopada 2017 Jak dobrze zrozumiałem. Zasada jest taka ze każdy ma racje Po 30 minutach i 28 sekundach można tak zabrudzić łańcuch ze wymaga czyszczenia i ponownego przesmarowania
erzurum Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 ja smaruję jak mi się nudzi, jak nie mam co robić, po prostu lubię smarować...
Quell Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 po prostu lubię smarować. Kto smaruje ten jedzie
GrzesPL Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Dobry wieczór Jak dobrze zrozumiałem. Zasada jest taka ze każdy ma racje Po 30 minutach i 28 sekundach można tak zabrudzić łańcuch ze wymaga czyszczenia i ponownego przesmarowania Kto smaruje ten jedzie Myślę, że dokładnie tak Zależy w jakich warunkach jeździsz, jak jeździsz (zawodniczo, siłowo, rekreacyjnie, etc., etc.) i jakiego smarowidła używasz. To, które podałeś to raczej nie bardzo... Zdecydowanie lepsze będą dedykowane olejki. Smaruję co 70-100 km, dedykowanym do konkretnych warunków olejkiem, czyli dość często lub wg. innych rzadko. Jakim to już Ci nie napiszę, co użytkownik to opinia. Równie ważne, jak smarowanie, będzie czyszczenie/ oczyszczanie łańcucha, może nawet ważniejsze, ale nie popadajmy w skrajności.Generalnie warto dbać o napęd, a on odwdzięcza się precyzją i niezawodnym działaniem przed długi czas. Jak koledzy wyżej, warto przejrzeć forum, bo tematów było multum. Przykładowe do poczytania/ pooglądania (mam nadzieję, że wywołałem g.. burzy ): https://www.forumrowerowe.org/topic/53628-konserwacja-czyszczenie-lancucha-sposoby/ etc, etc., etc.... Pozdrawiam, Grzegorz
rambolbambol Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Ja smaruję, jak łańcuch zaczyna brzydko gadać. Myję go, jak zaczyna brzydko wyglądać.
LukaszNN Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Temat wałkowany milion razy ale zawsze wzbudza duże zainteresowanie, ciekawe
1415chris Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Proszę korzystać z wyszukiwarki. Jak wspomniano powyżej, temat przerabiany aż do znudzenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.