Infernal1995 Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 @Obcy2 Jakim rowerem jezdzisz? Jest w internecie? Ile ma zebatek z przodu i z tyl? Niech kolega wejdzie sobie na YT i sobie wpisze ,,jak zmieniac biegi w rowerze,, oraz ,,co to jest kadencja,,. Ja w swoim rowerze mam kola 28/35 i przy przelozeniu 42/16 lece ponad 30km/h na plaskim. Wiec ciezko uwierzyc, ze to z rowerem jest cos nie tak. Najbardziej prawdopodbne jest to, ze uzywasz twardych/ciezkich przelozen, a krecisz korba z mala czestotliwoscia. Pamietaj, ze biegi w rowerze sa jak biegi w samochodzie (bardziej jak w motocyklu, ale to nie istotne) i uzywa sie ich niemal identycznie jak w wielosladzie. W samochodzie tez nie ruszasz z 5, prawda? W rowerze jest podobnie. Ze wzrostem predkosc zmieniaja sie biegi w gore. Dlatego nie jezdzi sie na jednym biegu przez caly czas, zwlaszcza po miescie.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 12 Listopada 2017 Mod Team Napisano 12 Listopada 2017 Panowie, nie wydaje Wam się, że przy obecnym napędzie spokojnie takie średnie ( jak zakłada autor ) są do zrobienia To jest kwestia nogi i kadencji, a jeśli czegoś brakuje w tej chwili, to ewentualnie dokręcenia na zjazdach - tak to widzę, więc jeśli nie ma nogi i kadencji, to nowy rower lub napęd zmienią tylko co najwyżej prędkość maksymalną na zjazdach, a średnia pozostanie na podobnym poziomie lub będzie niewiele wyższa ( to z racji tych zjazdów ), niestety..., ale może jednak bądźmy optymistami
Tatanka Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Jesteś w stanie powiedzieć jakich najlżejszych przełożeń używasz na obecnym rowerze? Czyli jaki blat z przodu i jaka koronka z tyłu? Oczywiście chodzi o podjazdy. Jeśli takich przełożeń używa na podjazdy,a najszybszy bieg jaki posiada to 42/14 to właściwie używa tylko 2 biegów,więc brak szybkich jest jak najbardziej możliwy.Oczywiście może to być wina kadencji,ale jak ktoś lubi siłowo to co zrobić? 42/16-18
chudeusz09 Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Nie no, bądźmy poważni... 42/14 nie wyatarcza do poprawienia średniej 16-18km/h?
Tatanka Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 No wiadomo,że zwiększenie kadencji podniesie średnią.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 12 Listopada 2017 Mod Team Napisano 12 Listopada 2017 Na własnym przykładzie : jeżdżąc po nizinnym lesie najczęściej na przełożeniach 42/21 i 42/19 ( koło 27,5 ", opona 2,25 " ) mam średnie w okolicach docelowych dla autora. Kolega co prawda z Krakowa, ale jak porusza się głównie po asfaltach, to spokojnie powyżej 20 km/h średnio powinien wyciągać, powinien, ale z jakiegoś powodu nie wyciąga i nie jest to według mnie kwestia wolnego roweru... Może by tak na dzień dobry zmienił opony ( chociaż nie wiem jakie ma, ale trudno się od niego czegokolwiek dowiedzieć ) W ogóle to temat powinien zacząć się tak : mam taki, a taki rower z osprzętem takim, a takim i chcę podróżować nim szybciej, więc co radzicie , a tu : jaki masz rower - nie wiem... itd. itp.
Jaca911 Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Nie no, bądźmy poważni... 42/14 nie wyatarcza do poprawienia średniej 16-18km/h?42/13, koło 26 cali wystarczą do latania po płaskim z prędkościami przelotowymi ~35km/h. Problemem nie jest rower tylko woźnica... Znaczy rowerzysta.
fil29 Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Myślę ze autor postu powinien zadać pytanie jak jeździć szybciej wkładając jak najmniej energii :-P
Obcy2 Napisano 12 Listopada 2017 Autor Napisano 12 Listopada 2017 Jakim rowerem jezdzisz? Jest w internecie? Nie ma kiedyś szukałem nie było. Ile ma zebatek z przodu i z tyl? Z przodu 3 z tyłu 7. Nie no, bądźmy poważni... 42/14 nie wyatarcza do poprawienia średniej 16-18km/h? O ile ta prędkość jest prawdziwa ja ją spisywałem z aplikacji endomondo nie mam licznika w rowerze. Nie wiem na ile ta aplikacja jest obiektywna. jaki masz rower - nie wiem... itd. itp. Najbardziej zbliżony do tego co mam: http://www.rowerymerida.pl/produkt536/matts-5-v-rower-merida.html
Infernal1995 Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Ja ci napisze tak: Jesli planujesz jezdzic rowerem regularnie to kup sobie inny. Jesli chcesz go uzywac kilka razy w roku to sobie daruj. No chyba, ze nie masz co robic z pieniedzmi no to wiadomo. Kto bogatemu zabroni? W rowerze masz 7rz wolnobieg, czyli nie bedzie sie dalo go wymienic na taki z mniejszymi zebatkami, bo takich nie produkuja. Popracuj nad kadencja i kondycja to bedziesz szybciej jechal. Wynik z endomondo powinien byc przyblizony do tego z licznika, ale lepiej zaopatrzyc sie chociaz w jakis podstawowy model predkosciomierza np z oferty sigmy. Podsumowujac, tak jak mowilem ja i moi przedmowcy. Przyczyna powolnej jazdy lezy w tobie, a nie w rowerze. Jednak jesli potrzebujesz to kup lepszy rower, bo obecny jest juz archaiczna maszyna.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.