Skocz do zawartości

[2000] Romet Orkan 4 vs Cube SL Road który szybszy?

Obcy2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Trasa X o charakterze płaskim, obecny średni czas 4,00 min/km, obecna średnia prędkość 16-18km/h, oczekiwana średnia prędkość 25km/h.

• Mod Team
Napisano

Jesteś z Krakowa, więc tak zupełnie płasko to nie jest, ale rozumiem że na podjazdy się specjalnie nie nakręcasz.

Średnia dość skromna, a oczekiwania spore - biorąc pod uwagę różnicę procentową pomiędzy obecną, a docelową średnią.

Czy aby na pewno problem tkwi w zbyt wolnym rowerze i braku cięższych przełożeń :icon_question:

Z tego co piszesz, to masz zdaje się braki kondycyjne, niestety...

Jeśli jest tak faktycznie, to przed Tobą sporo pracy, bo sama zmiana roweru może nie wystarczyć.

Napisano

Średnia 16-18km/h tylko i wyłącznie po asfalcie to słabizna. Nie sądzę żeby jakikolwiek rower był w stanie sam z siebie podbić średnią o 7-9km/h.

Napisano

A to nie ten kolega , co go na ścieżce asfaltowej wolno kręcąc pedałami dziadki objeżdżają z palcem w dunosie  robiąc "wziuuuuuut" szerokimi oponami ?? :)

Napisano

Dobra nie ma sensu zapytam w jakimś centrum rowerowym albo na innym forum. Tutaj zbyt dużo arogantów, mało profesjonale podejście. Temat do zamknięcia lub usunięcia przez administratora.

Napisano

Dobra nie ma sensu zapytam w jakimś centrum rowerowym albo na innym forum.

I sytuacja będzie identyczna,tobie się nie chce odpowiedzieć na jedno proste pytanie,które wszystko by wyjaśniło.

Więc albo trolujesz,albo jesteś leniem,i ostatnia opcja jaką wcześniej wspomniano po prostu nie masz siły w nogach,tylko tyle,i aż tyle. 

Napisano

Jeśli w obecnym rowerze jadąc na największym blacie z przodu i najmniejszej koronce z tyłu czujesz że jest za lekko i mógłbyś jeszcze jechać na cięższym to potrzebujesz czegoś szybszego.Jeśli nie używasz takich przełożeń to znaczy że ten jest wystarczający i musisz popracować nad kondycją.To tak z grubsza.

Napisano

Jeśli w obecnym rowerze jadąc na największym blacie z przodu i najmniejszej koronce z tyłu czujesz że jest za lekko i mógłbyś jeszcze jechać na cięższym to potrzebujesz czegoś szybszego.

I tak właśnie jest i próbuje to powiedzieć od dłuższego czasu ale nikt mnie nie słucha.

Napisano

I tak właśnie jest i próbuje to powiedzieć od dłuższego czasu ale nikt mnie nie słucha.

Więc napisz jakie to przełożenia,żeby dobrać większe.

O to też cię wielokrotnie pytano. 

Napisano

Dobrze by było gdybyś przeliczył ilość zębów na największym blacie i najmniejszej koronce.Bez tego ciężko doradzić.Ale jeżeli to ma być wybór między modelami które podałeś,to raczej Cube.Sztywny widelec,mniejsza waga,odrobinę wiekszy blat niz w Orkanie.

Napisano

Ja przepraszam bardzo, może się nie znam ale.... Jeżdżąc na największej zębatce z przodu, najmniejszej z tyłu i osiągając na prostej Vmax 16km/h, to jaki trzeba mieć napęd, tudzież nogę, a bardziej tudzież nogi nie mieć? Co tu pomoże zmiana roweru? Tak tylko zapytowywuję....

Napisano

Nie masz 43 tylko 42 lub 44.Z takimi zębatkami faktycznie mogło brakować szybkich przełożeń.A może masz jeszcze koła 26 cali? Oba rowery będą ''szybsze'' :thumbsup:  od obecnego.Pytanie czy Cube z małym blatem 34 i koronką kasety 32 będzie miał wystarczająco lekkie przełożenie na Twoje potrzeby.

Napisano

Możliwe że 42 bo tyle wyszło mi za pierwszym liczeniem.

Tak koło ma 26 cali :)

To nie muszą być te rowery co podałem jestem otwarty na inne propozycje. Podałem akurat te dwa bo wyczytałem że są polecane ale czy akurat dla mnie tego nie wiem.

Napisano

Jesteś w stanie powiedzieć jakich najlżejszych przełożeń używasz na obecnym rowerze? Czyli jaki blat z przodu i jaka koronka z tyłu? Oczywiście chodzi o podjazdy.

42/16-18

to z jaką kadencją kolega posuwa kiedy ma nadmiar mocy ?

Nie wiem nigdy nie liczyłem.

Napisano

Czyli Cube będzie miał wystarczająco lekkie przełożenia.Nawet nie wszystkie wykorzystasz.Jeśli się na niego zdecydujesz,to po jakimś czasie będziesz wiedział jakich przełożeń używasz i będzie można wymienić kasetę na lepiej zestopniowaną dla Twoich potrzeb.

Tu masz tańszą alternatywę

http://allegro.pl/wyprzedaz-rower-romet-28-mistral-city-27-biegow-i7024136924.html

Propozycja kolegi PiotrKaaaaaaaa jest jak najbardziej godna rozważenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...