Obcy2 Napisano 11 Listopada 2017 Autor Napisano 11 Listopada 2017 Trasa X o charakterze płaskim, obecny średni czas 4,00 min/km, obecna średnia prędkość 16-18km/h, oczekiwana średnia prędkość 25km/h.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 11 Listopada 2017 Mod Team Napisano 11 Listopada 2017 Jesteś z Krakowa, więc tak zupełnie płasko to nie jest, ale rozumiem że na podjazdy się specjalnie nie nakręcasz. Średnia dość skromna, a oczekiwania spore - biorąc pod uwagę różnicę procentową pomiędzy obecną, a docelową średnią. Czy aby na pewno problem tkwi w zbyt wolnym rowerze i braku cięższych przełożeń Z tego co piszesz, to masz zdaje się braki kondycyjne, niestety... Jeśli jest tak faktycznie, to przed Tobą sporo pracy, bo sama zmiana roweru może nie wystarczyć.
Gość Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Średnia 16-18km/h tylko i wyłącznie po asfalcie to słabizna. Nie sądzę żeby jakikolwiek rower był w stanie sam z siebie podbić średnią o 7-9km/h.
Pablo59 Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 A to nie ten kolega , co go na ścieżce asfaltowej wolno kręcąc pedałami dziadki objeżdżają z palcem w dunosie robiąc "wziuuuuuut" szerokimi oponami ??
Obcy2 Napisano 12 Listopada 2017 Autor Napisano 12 Listopada 2017 Dobra nie ma sensu zapytam w jakimś centrum rowerowym albo na innym forum. Tutaj zbyt dużo arogantów, mało profesjonale podejście. Temat do zamknięcia lub usunięcia przez administratora.
Quell Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Dobra nie ma sensu zapytam w jakimś centrum rowerowym albo na innym forum. I sytuacja będzie identyczna,tobie się nie chce odpowiedzieć na jedno proste pytanie,które wszystko by wyjaśniło. Więc albo trolujesz,albo jesteś leniem,i ostatnia opcja jaką wcześniej wspomniano po prostu nie masz siły w nogach,tylko tyle,i aż tyle.
Tatanka Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Jeśli w obecnym rowerze jadąc na największym blacie z przodu i najmniejszej koronce z tyłu czujesz że jest za lekko i mógłbyś jeszcze jechać na cięższym to potrzebujesz czegoś szybszego.Jeśli nie używasz takich przełożeń to znaczy że ten jest wystarczający i musisz popracować nad kondycją.To tak z grubsza.
Obcy2 Napisano 12 Listopada 2017 Autor Napisano 12 Listopada 2017 Jeśli w obecnym rowerze jadąc na największym blacie z przodu i najmniejszej koronce z tyłu czujesz że jest za lekko i mógłbyś jeszcze jechać na cięższym to potrzebujesz czegoś szybszego. I tak właśnie jest i próbuje to powiedzieć od dłuższego czasu ale nikt mnie nie słucha.
Quell Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 I tak właśnie jest i próbuje to powiedzieć od dłuższego czasu ale nikt mnie nie słucha. Więc napisz jakie to przełożenia,żeby dobrać większe. O to też cię wielokrotnie pytano.
Tatanka Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Dobrze by było gdybyś przeliczył ilość zębów na największym blacie i najmniejszej koronce.Bez tego ciężko doradzić.Ale jeżeli to ma być wybór między modelami które podałeś,to raczej Cube.Sztywny widelec,mniejsza waga,odrobinę wiekszy blat niz w Orkanie.
chudeusz09 Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Ja przepraszam bardzo, może się nie znam ale.... Jeżdżąc na największej zębatce z przodu, najmniejszej z tyłu i osiągając na prostej Vmax 16km/h, to jaki trzeba mieć napęd, tudzież nogę, a bardziej tudzież nogi nie mieć? Co tu pomoże zmiana roweru? Tak tylko zapytowywuję....
Tatanka Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 osiągając na prostej Vmax 16km/h, obecna średnia prędkość 16-18km/h, Widzisz różnicę?
chudeusz09 Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Jasne! Moje niedopatrzenie. Mimo to uważam nadal, że karmimy...
Obcy2 Napisano 12 Listopada 2017 Autor Napisano 12 Listopada 2017 Byłem już policzyć te ząbki wyszło mi 43 z przodu i 14 z tyłu.
Tatanka Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Nie masz 43 tylko 42 lub 44.Z takimi zębatkami faktycznie mogło brakować szybkich przełożeń.A może masz jeszcze koła 26 cali? Oba rowery będą ''szybsze'' od obecnego.Pytanie czy Cube z małym blatem 34 i koronką kasety 32 będzie miał wystarczająco lekkie przełożenie na Twoje potrzeby.
Obcy2 Napisano 12 Listopada 2017 Autor Napisano 12 Listopada 2017 Możliwe że 42 bo tyle wyszło mi za pierwszym liczeniem. Tak koło ma 26 cali To nie muszą być te rowery co podałem jestem otwarty na inne propozycje. Podałem akurat te dwa bo wyczytałem że są polecane ale czy akurat dla mnie tego nie wiem.
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Możesz też rozważyć wymianę korby i/lub kasety, co przyśpieszy twój obecny rower a będzie znacznie tańsze niż kupno nowego roweru.
Tatanka Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Jesteś w stanie powiedzieć jakich najlżejszych przełożeń używasz na obecnym rowerze? Czyli jaki blat z przodu i jaka koronka z tyłu? Oczywiście chodzi o podjazdy.
Pablo59 Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 No to może / jeśli serio rozmawiamy, to z jaką kadencją kolega posuwa kiedy ma nadmiar mocy ?
Tatanka Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Przy układzie 42/14 i kole 26 cali może brakować przełożeń.Mi by brakowało,a kondycją nie grzeszę.Niestety
Obcy2 Napisano 12 Listopada 2017 Autor Napisano 12 Listopada 2017 Jesteś w stanie powiedzieć jakich najlżejszych przełożeń używasz na obecnym rowerze? Czyli jaki blat z przodu i jaka koronka z tyłu? Oczywiście chodzi o podjazdy. 42/16-18 to z jaką kadencją kolega posuwa kiedy ma nadmiar mocy ? Nie wiem nigdy nie liczyłem.
Tatanka Napisano 12 Listopada 2017 Napisano 12 Listopada 2017 Czyli Cube będzie miał wystarczająco lekkie przełożenia.Nawet nie wszystkie wykorzystasz.Jeśli się na niego zdecydujesz,to po jakimś czasie będziesz wiedział jakich przełożeń używasz i będzie można wymienić kasetę na lepiej zestopniowaną dla Twoich potrzeb. Tu masz tańszą alternatywę http://allegro.pl/wyprzedaz-rower-romet-28-mistral-city-27-biegow-i7024136924.html Propozycja kolegi PiotrKaaaaaaaa jest jak najbardziej godna rozważenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.