dreq02 Napisano 10 Listopada 2017 Napisano 10 Listopada 2017 Witam, mam pierwszy rower z hamulcami hydraulicznymi. Są to jakieś shimano najprostszy model. Może kiedyś zmienię. Przez zimę raczej nie będę używał roweru. Będzie stał w garażu nieogrzewanym. Będzie tam około 5 stopni. Spotkałem się z wieloma opiniami. Czy hamulce takie owinąć szmatką by nie było im "zimno" ? Chodzi mi o płyn. Wiele osób mówi, że powinno nie doprowadzać do ich wyziębienia przez co dłużej będą działać i nie trzeba będzie ich zaraz naprawiać czy odpowietrzać. Im więcej opinii tym lepiej. :]
phoe Napisano 10 Listopada 2017 Napisano 10 Listopada 2017 Ale ile to hamulec zdemontować i zabrać do domu?
chudzinki Napisano 10 Listopada 2017 Napisano 10 Listopada 2017 Też jestem ciekawy . Ludziska jeżdżą w zimie i działa. A tu będzie stał sobie w komfortowych warunkach.
Mod Team michuuu Napisano 10 Listopada 2017 Mod Team Napisano 10 Listopada 2017 Nie płyn a uszczelki są problemem przy mrozie. Ale +5 to nie mróz.
mike78 Napisano 10 Listopada 2017 Napisano 10 Listopada 2017 moje BL-M445 staly zeszly rok w garazu i nie wiem w czym problem..
dreq02 Napisano 10 Listopada 2017 Autor Napisano 10 Listopada 2017 dzięki za odpowiedzi, chyba właśnie chodziło o uszczelki To zostawiam jak jest.
Gość Napisano 10 Listopada 2017 Napisano 10 Listopada 2017 Mam budynek gospodarczy nieogrzewany, jak w zeszłym roku temp. spadała do -30,to myślę, że tam było grubo poniżej zera i 675 przeszły to bez zajakniecia.
bbc Napisano 11 Listopada 2017 Napisano 11 Listopada 2017 Jezdzilem do pracy kilka lat (i zim) na rowerze z hamulcami 486 i rower czekal na mnie na zewnatrz na mrozie (oczywiscie jak byl mroz). I z hamulcami nic sie nie dzialo. 5 stopni tez nie powinno im zaszkodzic. Wysłane z mojego LG-K100 przy użyciu Tapatalka
przemogg Napisano 14 Grudnia 2017 Napisano 14 Grudnia 2017 Bo to 486 których nie produkuja już ładnych parę lat a których żywotność przekracza wiele nowszych konstrukcji, niektóre to z całym szacunkiem jednej zimy nie przeżyją. Jest na forum wiele wątków jakie modele ba nawet jakie roczniki w jakim stopniu znoszą trakowanie w ujemnych temperaturach. Dreq02 dopóki nie podasz który model konkretnie posiadasz tak naprawdę nic dokładnego nie dowiesz się.
bts Napisano 16 Grudnia 2017 Napisano 16 Grudnia 2017 W dniu 10.11.2017 o 17:36, dreq02 napisał: Czy hamulce takie owinąć szmatką by nie było im "zimno" ? Ale wiesz, że to nie robi żadnej różnicy w temperaturze, prawda? Jak siebie owiniesz szmatką to Ci będzie cieplej, bo generujesz cały czas ciepło. Hamulce to element natury nieożywionej jeśli dobrze kojarzę, jakkolwiek by ciepła ta szmatka nie była to im to różnicy nie zrobi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.