Malcerz Napisano 10 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Mam hamulec mechaniczny Tektro Novela. Okładziny wymieniałem rok temu. Hamule przedni blokuje się jak na filmie poniżej. I to za każdym razem. Hamulec przedni, linka jest pewnie już rozciągnięta, bo musiałem ją dociągać by lewa okładziny dociskała się do tarczy. Da się to jakoś wyregulować bo prawie za każdym razem hamulec się blokuje i nie da się hamować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 10 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Jesteś pewien że winny jest hamulec a nie linka blokująca się w pancerzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 10 Listopada 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Na początek linka i pancerz do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malcerz Napisano 10 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Jesteś pewien że winny jest hamulec a nie linka blokująca się w pancerzu? Nie mam pojęcia. Ale fakt że linka na pewno już swoje przeszła. Ale to wygląda tak: Linka cały czas chodzi, ale nie hamulec nie ma oporu, linka dochodzi aż do samego końca - nie zaciska okładzin. Jak "strzelę" dźwignią hamulca, czyli zacisnę i puszczę to hamulec się odblokowuje i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 10 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Skoro dźwignia zacisku dochodzi do samego końca a klocek nie dociska tarczy to po prostu jest zużyty i tyle. Bo wyeliminować linkę/pancerz jako przyczynę problemu mógłbyś odkręcając linkę i hamując "ręcznie" ale wygląda na to że nic to nie daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malcerz Napisano 10 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Nie nagrałem momentu gdy hamulec działa. Jak działa to dźwignia dochodzi do około połowy i wtedy hamuje (dociska okładziny). Ale "strzela" i dźwignia idzie dalej aż do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 10 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Zacisk do serwisu , zapewne zajechany jak takie cyrki robi. Ewentualnie mocno wyeksploatowana linka. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 10 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 To jest tak prosty zacisk że nie wiem co tam mogło się zepsuć ale rozkręcić można bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malcerz Napisano 13 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Zastanawiam się jeszcze nad wymianą na Avida bb5. Ponoć wszyscy chwalą. Czy tarcza z Tektro Novela będzie pasować pod bb5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 13 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Będzie , ewentualnie drobna korekta podkladkami. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malcerz Napisano 15 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Na razie wymieniłem linkę hamulca, ale nic to nie pomogło.Czy ta prawa okładzina od strony dźwigni ma jakąś regulacje po starciu, tak jak lewa, którą można dokręcać by była bliżej tarcz? Bo wydaje mi się że mam za bardzo już startą prawą okładzinę i naciągnięcie linki powoduje że skok ramienia(dźwigni) dociskającego jest zbyt krótki przez to dźwignia się blokuje? Avid BB5 w sklepie internetowym za 117zł to dobra cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 15 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Tak, ma regulację - odkręcasz linkę, przesuwasz dźwignię i dokręcasz. Możesz też wykręcić baryłkę przy klamce ale to może nie pomóc, trzeba "skrócić" linkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi