radziuGD Napisano 9 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Jak w temacie, odwieczne pytanie, co mocniejsze? Zastanawiam się między accent lite-cx a tektro cr720. Internet jednoznacznie mi nie odpowiedział, co będzie lepiej zatrzymywało rower. Obecne shorty 4 to jakiś dramat, na szczęście jeden złapał dziwnego luzu wiec jest pretekst. Zakładając mini na przedzie zostanie prawie 2 cm prześwitu pod linką z tyłu ponad 1. Jakieś przemyślenia, argumenty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 9 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 V-brake to lepszy wybór jeśli chodzi o siłę hamowania.No i regulacja jest łatwiejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 9 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 No właśnie, tylko czy ta moc wynika z tego,że canti źle wyregulowane mają kiepską moc, a dobrze wyregulowane podobną do mini v? Ewentualnie zna ktoś jakieś lepsze, dostępne mini niż wspomniane accenty? Nie ukrywam, że canti jednak bardziej koszerne w przełaju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 9 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Mam takie i są ok.chociaż nie mam porównania z accentami. http://allegro.pl/tektro-mini-v-brake-do-przelaj-cyclocross-trekking-i6961460235.html Może tak być że dobrej klasy canti ,bardzo dobrze wyregulowane i z dobrymi klockami będą porównywalne z mini v-brake.Tylko że ja się z takimi nie spotkałem,co nie znaczy że takich nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 9 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Mam canti Shimano M550 i nie widzę specjalnie różnicy w sile hamowania pomiędzy nimi, a V-kami mojej dziewczyny. Wiadomo, że to nie mini V-ki, ale V-ki nie wyparły canti siłom hamowania tylko modulacją i łatwością regulacji. Ja bym wybrał wg gustu, bo każdym obręczówkom będzie daleko do ideału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek232 Napisano 9 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Mam takie i są ok.chociaż nie mam porównania z accentami. http://allegro.pl/tektro-mini-v-brake-do-przelaj-cyclocross-trekking-i6961460235.html A jaką masz oponę i ile jest prześwitu między oponą a linką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 9 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Opona Schwalbe Road Cruiser 40 lub 42c i jest jeszcze kilka mm prześwitu.Jeśli potrzeba,to mogę zmierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek232 Napisano 9 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Najlepiej jakbyś zrobił zdjęcie jak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 9 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Coś takiego.Prześwit 8-9 mm,opona 42. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek232 Napisano 10 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Zakładając mini na przedzie zostanie prawie 2 cm prześwitu pod linką z tyłu ponad 1. Jakbyś chciał więcej prześwitu to są Shimano BR-R353, mają ramiona 90mm długości (Accent Lite CX mają 85mm). Montowali takie w przełajówce Accent CX-One wiec chyba dały by radę. Chociaż jak dłuższe ramię, to hamowanie gorsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 11 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Dłuższe ramię, to większa dźwignia, więc jak nie są zrobione z gumy, to siłą hamowania będzie większa. Problem może być z potrzebnym nieco dłuższym skokiem klamki, więc będzie trzeba skompensować to ustawiając klocki bliżej obręczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek232 Napisano 11 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Hmm..., w pdf'ach Shimano pisze, że BR-R353 nie są kompatybilne z klamkomanetkami szosowymi (Not compatible with Road ST lever). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Bo to jest jakis odpał jesli chodzi o shimano i mini V, zrobili 3 modele. BR-R573 BR-R463 BR-R353 i znalezc cokolwiek o nich to jakas miazga Pozostaje wierzyc w długośc ramienia. https://www.gravelbike.com/v-brake-arm-lengths/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 nie moge edytowac, a przypomniały mi sie jesze moje rozkminy na temat mini V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.