Skocz do zawartości

[Zlot FR] X jubileuszowy zlot

Zymelka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja z Arkiem będę w czwartek rano. Jak ktoś będzie też w czwartek, to dawać znak. My będziemy  pierwszy raz w Bieszczadach. Także żadnych tras nie znamy, ale coś z mapy wymyślimy.

Mamy jedno miejsce wolne z rowerem. Trasa  z Radonia, po drodze możemy kogoś zabrać.

Napisano

A ja przepraszam że nie dawałem znaku życia, ale takie urwanie głowy ostatnio.

Niestety mam od lekarza bana na rower, póki co do połowy lipca, ale  i tak 15-17 mam wyjazd z uczelni więc nawet wypić piwo nie przyjadę. Oby za rok się udało :) 

Napisano
W dniu 7.06.2018 o 22:06, marcinusz napisał:

Jak sądzę nie ma jakichś oficjalnych, uświęconych tras zaplanowanych. 

Pytanie zasadnicze: mamy jakiegoś lokalesa czy jesteśmy zdani na siebie? Jeśli jesteśmy zdani na siebie, to mogę poślęczeć nad mapą i wymyślić trasy całodniowe na piątek i sobotę oraz jakąś krótszą dogrywkę na niedzielę. Jest szansa, że uda mi się skorzystać z fachowego doradztwa w tym zakresie.

Prawdopodobnie z Sylwią zjawimy się w czwartek późnym wieczorem.

Jestem za . Nawet nie muszą być dokładne od razu. Wystarczy kierunek aby ci co w czwt będą śmigać nie zrobią powtórki w kolejne dni lub co gorzej będziemy się dzielić. W kupie raźniej.

Napisano

Zrobiłem małe "posiedzenie mapowe", sięgnąłem do pamięci oraz przejrzałem materiały od kolegi. Wnioski są takie, że są dwa obowiązkowe miejsca do przejechania w okolicy, w której będziemy.

1. Okrąglik - Jasło - Rożki (czerwony pieszy z Cisnej). Jechałem to kiedyś, atakując podjazdem asfaltowym przez Liszki oraz granicznym do Okrąglika (https://www.strava.com/activities/351133545). Trochę wypychu było na granicznym za to czerwonym świetnie leciało się w dół. Z mapy wynika, że gdyby jechać czerwonym z Cisnej do góry przez Jasło na Okrąglik, trochę wypychu jest też raczej nie do uniknięcia. Można też skorzystać z czerwonego z naszej miejscowości, ale tam wypych raczej jeszcze większy (za to brak dojazdówki do Cisnej). Ten fragment do ewentualnego wykorzystania na zjazd.

Opcją przedłużenia jest przejechanie na Dziurkowiec. W moim śladzie jest nawet taka wypustka na pd.-wsch., ale zawróciłem wtedy. O ile mi wiadomo, był to błąd, może nawet wielbłąd ;)

2. Czerwony z Cisnej w drugim kierunku, tj. Hon - Wołosań - Przełęcz Żebrak - Chryszczata - Duszatyn. Początek wypych, ale ponoć warto dla całej reszty. Osobiście części Cisna - Wołosań nie jechałem, ale reszta tego szlaku zdecydowanie jest godna skierowania tam kół. Po zawróceniu w miejscowości Duszatyn można wjechać na Przełęcz Żebrak i wrócić do Cisnej tym samym szlakiem. Raczej nie ma ciekawszej alternatywy a przynajmniej na razie nie znalazłem (choć też jakoś długo nad tym nie myślałem). Jak komuś sił braknie - powrót asfaltem. W ogóle do rozważenia start z Cisnej, aby nie było za dużej objętości.

Opcje nieobowiązkowe:

3. Można pokręcić na północ od Smereka, ale za grzbietem połonin, które są parku narodowym. Można wyjechać główną drogą na wschód (asfaltowa główna droga z podjazdami) i skręcić w Brzegach Górnych na Nasiczne lub pojechać z Smereka w kierunku półnoncnym na Kalnicę-Jaworzec i dalej drogami po których wytyczone są szlaki rowerowe. 

Znów posilę się swoim śladem: https://www.strava.com/activities/351749611 Kilometry od 3 do 58 jeden z opisywanych wariantów. Z kilometra 53-58 odchodzą jeszcze szlak rowerowy i niebieski pieszy na wschód, którymi można dotrzeć do Lutowisk, Stuposianów lub Dwernika. Tu tylko rzucam hasłami - do dopracowania dla chętnych. Są też rowerowe szlaki na zachód od doliny Sanu.

4. Ciekawy wydaje się szlak graniczny na zachód od Roztok Górnych do Balnicy i dalej. Długość pętli według formy. Możliwość powrotu głównym asflatem lub po zjechaniu do Woli Michowej można wjechać na przełęcz Żebrak i wrócić do Cisnej czerwonym szlakiem pieszym (GSB) - jak w pierwszej wycieczce.

Na moje oko opcje 1 i 2 to byliby murowani kandydaci na piątek i sobotę. Z reszty można coś zrobić na niedzielę i/lub dla przyjeżdżających wcześniej. Generalnie pomysłów wystarczyłoby na 5 dni a nie mamy gwarancji, że choć jeden dzień będzie pogodny od rana do wieczora. ;)

Napisano

My powinniśmy być jutro, ale późnym wieczorem, ok 22.

Jeszcze muszę się tam odezwać w sprawie dodatkowego noclegu. Mam nadzieje, że nie będzie z tym problemu.

Napisano

Jest ściana wody? Widziałem prognozę na dziś z deszczem 10-20mm...

EDIT:

13 godzin temu, marcinusz napisał:

My powinniśmy być jutro, ale późnym wieczorem, ok 22

Po przejrzeniu prognoz, pojedziemy jednak w piątek rano. Powinniśmy być ok. 11. 

Napisano

WAŻNE!!

ja z trapim po raz drugi nie damy rady :), siła wyższa, więc jak ktoś chce przyjechać a nie ma noclegu to można skorzystać z naszych dwóch miejsc gratisowo (15-17.6). Szkoda żeby się zmarnowały.

pozdrowienia, może za trzecim razem się uda :)

Napisano

Piotrek, ja nie chcę nikomu narzucać, więc jak będziecie mieli parcie z prawdziwego rana ruszyć, to ruszajcie. Może złapiemy Was na trasie. Wyślę Ci na PW numer telefonu, to się możemy zdzwonić ok. godz. 8-9. Prognozy sugerowały, że rano może moczyć, więc uznałem, że  takie wyjazdowe rano może i tak wyjść o 11 ;)

Można na przykład zaatakować czerwony GSB na Hon, Wołosań, Żebrak i dalej. My możemy to zrobić prosto z samochodu w Cisnej - bez logowania się w ośrodku, aby oszczędzić czas. 

W ogóle kręciliście coś dziś?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...