Skocz do zawartości

[GPS] GPS pod Strave

Dawid91

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszukuję GPSa aby korzystać z podstawowych funkcji stravy. Wgranie trasy zabawa z segmentami itd. chciałbym wydać jak najmniej .

Napisano

A można wiedzieć czemu nie chcesz używać smartfona? Dane z tego licznika Sigmy jak i przeciętnego smarfona nie będą się dużo różniły.

Napisano

Najtańsza to faktycznie Sigma Pure GPS, ale tam nawigowanie jest "po strzałce" która informuje o tym że trzeba skręcić. 

Niestety ale zabawa z segmentami czyli np. informowanie o nich to faktycznie albo aplikacja w telefonie albo nawigacja z wyższej półki. Ten pierwszy może wyjść nawet o połowę taniej. 

Napisano

@Dawid91 to ja bym wykorzystał tego smarfona do Stravy, albo kupił nowego zamiast tego licznika Sigmy. Smartfon za 400-500 zł ma równie dobry moduł GPS co ta Sigma, a przy tym jest dużo bardziej funkcjonalny (np. nawigacja z Locusem). Dla mnie osobiście są tylko 2 sensowen rozwiązania - smarfon+Sigma albo licznik rowerowy, ale obsługujący ANT+ i mający barometr. Tak jak wyżej kolega napisał do działania Stravy nie potrzebujesz internety.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli ktoś nie potrzebuje mieć funkcji typu pomiar kadencji, to ta Sigma Pure GPS wystarczy ( ma wbudowany czujnik ciśnienia powietrza ), a cenowo jest całkiem przystępna.

Nie wiem jak autor do tego podchodzi, ale ja np. mam smartfona cały czas schowanego w podsiodłówce i nie wyobrażam sobie wożenia takiej szyby na kierownicy, czy ramie -  jedna solidniejsza gleba i po smartfonie.

Dlatego właśnie myślę o tej Sigmie, która jest mniejsza, więc i ryzyko jej uszkodzenia również będzie mniejsze.

Plusem Pure GPS jest na pewno brak nadajnika i magnesu, a małym minusem ciągła konieczność ładowania ( podobno działa do 15 godzin ).

Na stronie Sigmy piszą, że nie można wrzucić danych na iPhone'a, który nie obsługuje NFC.

Napisano

Minusem Sigmy jest to że ślad zapisuje tylko w odstępach 5 sekundowych. To ma swoje zalety i wady ale w terenie może się nie sprawdzać. 

Ja chętnie dowiedziałbym się jeszcze co autor rozumie poprzez zabawę z segmentami, bo jeśli ma być na żywo to wtedy tylko smartfon/lepszy GPS, jeśli może być offline to wtedy cokolwiek, nawet logger. 

Napisano
  W dniu 3.11.2017 o 13:35, MikeSkywalker napisał:

Najtańsza to faktycznie Sigma Pure GPS, ale tam nawigowanie jest "po strzałce" która informuje o tym że trzeba skręcić.

Niestety ale zabawa z segmentami czyli np. informowanie o nich to faktycznie albo aplikacja w telefonie albo nawigacja z wyższej półki. Ten pierwszy może wyjść nawet o połowę taniej.

I na dodatek ta strzałka nie pokazuje kiedy masz skręcić, tylko pokazuje kierunek do celu "na szago" że się tak wyrażę.. Przynajmniej tak zrozumiałem instrukcję, bo nie korzystam z tej funkcji..

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Napisano

W dniu 3.11.2017 o 14:04, KrissDeValnor napisał:
Sigma Pure GPS wystarczy ( ma wbudowany czujnik ciśnienia powietrza )

To faktycznie duży plus, bo dane ze smartfonów (a dokładniej map na których nanosi się ślad GPS) potrafią być zafałszowane nawet o 20-30% względem tych z barometru.

W dniu 3.11.2017 o 14:04, KrissDeValnor napisał:

Plusem Pure GPS jest na pewno brak nadajnika i magnesu, a małym minusem ciągła konieczność ładowania ( podobno działa do 15 godzin ).

Dla mnie to akurat minus, bo pomiar prędkości z GPS jest obarczony dużym błędem (przy Garminie było to nawet 1,5 km/h przy prędkości średniej).

• Mod Team
Napisano

Bardziej chodziło mi o to, że GPS jest " samowystarczalny ", czyli nie wymaga właśnie dodatkowych elementów w postaci nadajnika i magnesu, ale tak jak mówisz - niestety odbija się to pewnie na dokładności.

A w jakim stopniu zapisywanie śladu co 5 sekund przekłada się na dokładność w porównaniu do częstszego zapisu :icon_question:

Napisano
  W dniu 3.11.2017 o 16:58, KrissDeValnor napisał:

Możesz powiedzieć coś więcej przy okazji :icon_question:

Co z tym wgrywaniem tras :icon_question:

Jest taka opcja :icon_question:

Mam w menu tylko opcje "wróć na start" i cytując za instrukcją: w tym trybie licznik wskazuje dystans do punktu startowego (miejsca rozpoczęcia nagrywania trasy) w linii prostej oraz kierunek do punktu startowego w linii prostej. Można też dowolnie ustawić ten punkt przy pomocy programu sigma data center i sigma app link i wgrać do licznika"

W dniu 3.11.2017 o 17:12, k.neunert napisał:

Mam w menu tylko opcje "wróć na start" i cytując za instrukcją: w tym trybie licznik wskazuje dystans do punktu startowego (miejsca rozpoczęcia nagrywania trasy) w linii prostej oraz kierunek do punktu startowego w linii prostej. Można też dowolnie ustawić ten punkt przy pomocy programu sigma data center i sigma app link i wgrać do licznika"

Nigdy nie korzystałem z tej funkcji bo w nieznane trasy jadę kierując się wskazówkami locusa w telefonie. Licznik służy mi tylko jako loger do zapisu śladu trasy. Telefon podczas dłuższych wyjazdów potrafił mi zawiesić nagrywanie trasy i traciłem wtedy zapis wycieczki.

• Mod Team
Napisano

A jak z wytrzymałością baterii - w sensie jak szybko się rozładowuje :icon_question:

Czy działanie do 15 godzin i ładowanie w 2,5 g. to realne wartości :icon_question:

Na firmowej stronie jest informacja, że samemu można ustawić wysokość punktu startowego - może to być przydatne jak sądzę, gdy z jakichś powodów po zmianie miejsca ( np. z nizin na góry ) licznik będzie miał kłopoty z kalibracją.

Napisano
  W dniu 3.11.2017 o 17:31, KrissDeValnor napisał:

A jak z wytrzymałością baterii - w sensie jak szybko się rozładowuje :icon_question:

Czy działanie do 15 godzin i ładowanie w 2,5 g. to realne wartości :icon_question:

Na firmowej stronie jest informacja, że samemu można ustawić wysokość punktu startowego - może to być przydatne jak sądzę, gdy z jakichś powodów po zmianie miejsca ( np. z nizin na góry ) licznik będzie miał kłopoty z kalibracją.

Najdłuższa wycieczka jaką odbyłem z tą sigmą to 5 godzin. Wskaźnik bateria spadł wtedy o 1 kreskę (pełna bateria to 3 kreski). Zazwyczaj moje wyjazdy to 1-2 godziny. Jak już za którymś wyjazdem spadnie ta jedna kreska na wskaźniku baterii to licznik zdąży się naładować podczas zgrywania trasy zazwyczaj ;-) co trwa u mnie ze 30 minut, bo często zapominam go odpiąć od kompa.. Kupiłem go na początku września zdaje się i od tego czasu do ładowarki podłączyłem ze 2 razy przed jakimiś dłuższymi wyjazdami.

Napisano
  W dniu 3.11.2017 o 17:07, KrissDeValnor napisał:

Bardziej chodziło mi o to, że GPS jest " samowystarczalny ", czyli nie wymaga właśnie dodatkowych elementów w postaci nadajnika i magnesu, ale tak jak mówisz - niestety odbija się to pewnie na dokładności.

A w jakim stopniu zapisywanie śladu co 5 sekund przekłada się na dokładność w porównaniu do częstszego zapisu :icon_question:

Każdy GPS jest samowystarczalny i nie wymaga czujników. Jeździłem kiedyś trochę ze starszym, pożyczonym garminem (605?) bez czujnika na kole (czujnika nie pożyczyłem) i irytowało mnie to, że pod drzewami pokazywał zaniżoną prędkość aktualną. Czyli jedziesz równo 25 km/h, wjeżdżasz pod drzewa i masz wariujące odczyty o kilka km/h niższe niż rzeczywista prędkość. Dystans i średnią sobie potem korygował.

28,8km/h = 8 m/s. Zatem w 5 sekund przemierzasz 40 metrów. Na krętej trudnej trasie w lesie wciąż będziesz miał 10-15m. Dużo się może wydarzyć w 5 sekund. Zapis co 5 sekund nawet dla biegacza (niższe prędkości) nie jest rewelacyjny. 3 sekundy uznałbym za minimum. Sam stosuję tylko zapis sekundowy.

Napisano
  W dniu 3.11.2017 o 17:45, k.neunert napisał:

Najdłuższa wycieczka jaką odbyłem z tą sigmą to 5 godzin. Wskaźnik bateria spadł wtedy o 1 kreskę (pełna bateria to 3 kreski). Zazwyczaj moje wyjazdy to 1-2 godziny. Jak już za którymś wyjazdem spadnie ta jedna kreska na wskaźniku baterii to licznik zdąży się naładować podczas zgrywania trasy zazwyczaj ;-) co trwa u mnie ze 30 minut, bo często zapominam go odpiąć od kompa.. Kupiłem go na początku września zdaje się i od tego czasu do ładowarki podłączyłem ze 2 razy przed jakimiś dłuższymi wyjazdami.

Sposób określania wysokości możesz wybrać w menu. Albo wpisujesz ręcznie wysokość punktu startowego albo licznik określa ja na podstawie obliczeń z GPS. Jest też chyba opcja ze podajesz mu wysokość przy aktualnym ciśnieniu i potem licznik określa ją na podstawie zmiany tego ciśnienia. Jak z dokładnością tych pomiarów to nie bardzo wiem.. Znalazłem kiedyś w necie stronkę gdzie pokazywało wysokość n. p . m po wybraniu punktu na mapie. Zgadzało się to z tym co pokazał GPS w liczniku. Tyle że siedziałem w mieszkaniu na 4 piętrze..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.