Mod Team KrissDeValnor Napisano 3 Listopada 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 @ kipcior Czyli jak niewłaściwie zmierzysz promień (np. centymetrem po szprychach ), to już będzie 4 razy większy błąd Że co - że koło rowerowe nie ma równej powierzchni Odkrycie godne Nobla Proponuję wykonać ze 20 pomiarów od 20 różnych punktów koła i pewnie co najmniej połowa będzie się różniła, ale nie o to tu chodzi, bo jak już było powiedziane, to ma być pomiar z grubsza dokładny, a nie z inżynierską precyzją, bo nie jest potrzebna dokładność do kilku miejsc po przecinku, a w zupełności wystarczy w granicach jednego centymetra. Zapytaj w temacie o łańcuchach jaki odcinek powinno się mierzyć : krótszy, czy dłuższy... PS Wczoraj po zmierzeniu na oko średnicy i obliczeniu obwodu koła wyszła róznica > 1 cm na minus względem pomiaru podczas przetaczania koła, czyli w granicach 0,5% co daje zaniżenie wyniku o 0,5 km na dystansie 100 km, a był to tylko jeden pomiar na oko Dodam, że większe różnice spotyka się w tabelkach, bo np. jedna podaje 221 cm dla koła 27,5 " na oponie 57- 584, a inna 218 cm - tyle mi wyszło podczas przetaczania metodą " na wentyl " i tyle zostało wpisane co uważam za o tyle dobre, że nie zawyża się prędkości i dystansu, a jeśli już to w mniejszym stopniu. Czyli wniosek jest taki, że przy ciut lepszym przyłożeniu się do pomiaru i osiągnięciu błędu na poziomie 0,5 - 1 cm wynik jest całkiem satysfakcjonujący i wystarczający dla większości jak sądzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesPL Napisano 3 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Dzień dobry Iście pasjonujący wątek - to oczywiście ironia Wszyscy się mylicie, bo nie bierzecie pod uwagę innych czynników, a mianowicie: 1. Temperatura powietrza. Wyjeżdżasz w południe zimą. W pełnym słońcu sporo na plusie, wracasz po zmroku, jest na minusie. Zmienia się ciśnienie w oponach, będzie różnica w obwodzie; 2. Zamiany ciśnienia atmosferycznego. Chyba nie muszę tłumaczyć. 3. Gdzie ja się pytam sprawa grawitacji? Przecież im wyższe wzniesienie, tym dalej od masy Ziemi, a więc i siła oddziaływań grawitacyjnych niższa, kolejna zmienna. Kalkulatory i działamy: gdzie G to stała grawitacji równa 6,67 ∙ 10-11 N ∙ m2/kg2, MZ to masa Ziemi, z kolei R - odległość pomiędzy środkiem Ziemi a ciałem/ rowerzystą. 4. Kształt Ziemi, mający wpływ na grawitację (patrz. pkt. 2). Przecież na różnych szerokościach geograficznych jest różny. Na biegunie jesteśmy zdecydowanie bliżej jądra ziemi, a na równiku znacznie dalej. Tak Ziemia jest spłaszczoną kulką./ jakiem; Znowu zmienna; 5. Ruch obrotowy Ziemi. Działa siła dośrodkowa, a więc ta również ma wpływ na ile siądzie opona. 6. Niejednorodność Ziemi. Przecież skorupa ziemska nie jest jednorodna, a to również wpływa na wartość przyspieszenia ziemskiego; 7. ..... 8. ..... 9. ...... 10. ..... Pożartowałem, pozdrawiam Grupowiczów uprasza się o uzupełnienie kolejnych punktów/ zmiennych, mających wpływ na dokładność liczników rowerowych, tudzież obwód koła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fil29 Napisano 3 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 .... aż strach pytać o cokolwiek :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 3 Listopada 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 @ GrzesPL Spokojnie - nie mamy jeszcze zamiaru lecieć rowerami w kosmos A i jakbyś nie wiedział, to ziemia leży na siedmiu krokodylach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 3 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 A poziom dowcipu sięga dna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesPL Napisano 3 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 @@KrissDeValnor, No fakt, podobno jest płaska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 3 Listopada 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 @ chudeusz09 Przepraszamy, że nie zapewniamy Ci rozrywki na odpowiednio wysokim poziomie, ale od tego są chyba inne fora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 3 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 To może tam popajacuj? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 3 Listopada 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 A może Ty się tam przenieś jak Ci się coś nie podoba Bez odbioru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 3 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 I całe szczęście, że bez.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fil29 Napisano 3 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Widzac co się dzieje postanowiłem dokonać pomiaru sam własnymi recami i ku mojemu zdziwieniu wyszły inne wyniki :-? ...a powinny być takie same :-o Wyliczenia ze srednicy koła 703mm x 3,14=2204 Wyliczenia kredowo-wentylkowe =2160 ... czuje spisek :-? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 3 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 ... czuje spisek :-? A i jakbyś nie wiedział, to ziemia leży na siedmiu krokodylach... O masz! A ja całe życie myślałem, że wygląda to tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 3 Listopada 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 @ fil29 Dziwne, bo u mnie mierząc z dokładnością ( lub niedokładnością dla niektórych ) pi x drzwi 1 cm różnica wyszła mniejsza, bo około 1,4 cm, więc Twoje 4 cm to już spory rozjazd. @ TheJW https://www.spidersweb.pl/2017/09/ziemia-jest-plaska-badania.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fil29 Napisano 3 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 @ fil29 Dziwne, bo u mnie mierząc z dokładnością ( lub niedokładnością dla niektórych ) pi x drzwi 1 cm różnica wyszła mniejsza, bo około 1,4 cm, więc Twoje 4 cm to już spory rozjazd. @ TheJW https://www.spidersweb.pl/2017/09/ziemia-jest-plaska-badania.html Raczej jestem dokładny i tak myślę że sposób wentylkowo-kredowy zafalszował wynik na grubo. Zbyt dużo czynności obarczone błędem :przyciaganie ziemskie, prostoliniowość prowadzenia, ciśnienie, grubość kredy oraz wentylka itp itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemcio Napisano 3 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Trochę bez sensu takie dokładne liczenie. Bo jakbyś tego dokładnie nie wyliczył to i tak będzie inaczej w rzeczywistości. Najmniejsza różnica będzie jeśli będziesz jechać tylko prosto. Jak trochę poskrecasz lub wogole będziesz jechał Krętą drogą to różnice będą się zwiększać bo przechylając rower podczas skrętu zmienia się tez obwód koła. Licznik gps tez nie pokaże idealnie bo pokazuje zgodnie z współrzędnymi odległości a nie uwzględnia podładowania terenu wiec brak jest punktu odniesienia niestety. Bo w rzeczywistości inna odległość będzie na płaskim a inna na pagórkowatym między dwoma punktami w przestrzeni. Wiec jakbyś dokładnie co do mm nie zmierzył to i tak będą rozbieżności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fil29 Napisano 3 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Niby prosta sprawa a jakże skomplikowana. Wedlug tabeli dołączanej do licznika kolo 28" to 2200 Mi ze wzoru wyszło 2204 wiec problem rozwiązany B-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 3 Listopada 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 No widzisz jakie to proste - jak nie jedną metodą, to drugą i szafa gra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 4 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 W czasach gdy mi odwalało na punkcie precyzji robiłem tak: Długopisem zaznaczałem na oponie prostopadła kreskę za pomocą zwykłej ekierki szkolnej żeby ślad na gumie był prostopadły do asfaltu. Rozwijałem miarę 10 metrów i toczyłem rower dociążając koło swoją masą,po 4 obrotach wyciągałem średnią (dystans przez 4) Kilka pomiarów dało rozrzut ok 2-3 mm na dystansie prawie 9 metrów. A teraz ? Jeżdzę wg GPS. Zdjąłem licznik . Dokładność satelity wzgledem licznika jest dla mnie wystarczająca.Na 100km dobrze ustawionego licznika Sigmy GPS zarejestrował 99,410km - ok.600metrów mniej .Mnie taki rząd wielkości zadowala. To tylko zabawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbc Napisano 4 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 1. Temperatura powietrza. Wyjeżdżasz w południe zimą. W pełnym słońcu sporo na plusie, wracasz po zmroku, jest na minusie. Zmienia się ciśnienie w oponach, będzie różnica w obwodzie; Ja bym w tym wypadku nie zapominał jeszcze o tym, że metal kurczy się lub rozszerza pod wpływem temperatury. Obwód koła zmienia się wtedy diametralnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 4 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Z tego co widzę to niektórym nie tylko metal się kurczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesPL Napisano 4 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Dobry wieczór Ja bym w tym wypadku nie zapominał jeszcze o tym, że metal kurczy się lub rozszerza pod wpływem temperatury. Obwód koła zmienia się wtedy diametralnie. O toto właśnie Lubię takie poczucie humoru, pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 5 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Już się miałem nie odzywać tym temacie, ale ostatnie wpisy bardzo poprawiły mi nastrój Więc trochę zmiękłem i: Wyliczenia ze srednicy koła 703mm x 3,14=2204 Wyliczenia kredowo-wentylkowe=2160 Tylko że nie jedzie się teoretyczną średnicą (którą najczęściej podają tabelki z liczników) tylko rzeczywistym promieniem od osi koła do podłoża z uwzględnieniem ugięcia opony. Stąd mówi się że istotne jest ciśnienie w oponie i masa ridera, bo o inną wartość ugnie się opona pod 55 kg dziewczyną niż pod 105 kg chłopem. Dlatego prowadząc rower metodą "kredowo-wentylkową" (podoba mi się ten termin) i nieco dociążając kierownicę zawsze uzyskamy niższy wynik niż teoretyczny, jest to zwłaszcza dobrze widoczne w oponach plus lub fat. I wg. mnie to wystarczająca dokładność pomiaru, bez wchodzenia w absurdalne szczegóły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 5 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Szukamy takiej skrupulatności pomiarów, czy opona ugnie się o 1 mm czy 2, jak to zmieni obwód koła... a patrzył ktos na bład pomiarowy licznika, jaką on ma dokładność? Skoro magnes jest na jednej sprsze, no i jak szybko licznik przelicza sygnały, jakie ma opóźnienie, jak dokładnie to to liczy. Nie mieliście, tak,z ę juz sie zatrzymaliście, a licznik pokazywał jeszcze jakąś wartosć? Podbnie, jak ruszamy, nie odrazu licznik przeliczy i poda prędkośc, a czy tak dokładnie już policzy odległosć? Jeśli ruszamy a amgnes był tuż za czujnikiem, to moze byż, że prawie cały obwód koła się "przetoczy" nim da pierwszy sygnał do licznika. Się robi skomplikowanie co hehe ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 ............ja pierdziele...., dolozcie zmienne miejscowe magnetyczne, stacje trafo, linie wysokiego napiecia.....i dobijcie do 4 strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 5 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Do listy, którą przedstawił @, można by jeszcze dodać rodzaj podłoża, po jakim się poruszamy i jego częste zmiany w trakcie jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.