Gość Tomasz Napisano 1 Listopada 2017 Napisano 1 Listopada 2017 Witajcie. Nie mam polskiej klawiatury w komputerze, przepraszam.Kupilem manetke xtr m9000. W komplecie jest pancerz i linka. Musze ja nasmarowac przed zalozeniem? Czym najlepiej jezeli tak?Dziekuje Tomek
Waza Napisano 1 Listopada 2017 Napisano 1 Listopada 2017 Lepiej niczym nie smarować, bo smar z czasem zabrudzi się, zgęstnieje i mocno upośledzi pracę przerzutki. Tak samo lepiej nie stosować teflonowanych linek, no teflon z czasem łuszczy się i zapycha pancerz. Najlepsze są linki ze stali nierdzewnej, szlifowane i wstępnie naciągnięte, ja najchętniej stosuję linki Nokon.
kamikadze2014 Napisano 1 Listopada 2017 Napisano 1 Listopada 2017 Witajcie. Nie mam polskiej klawiatury w komputerze, przepraszam. Kupilem manetke xtr m9000. W komplecie jest pancerz i linka. Musze ja nasmarowac przed zalozeniem? Czym najlepiej jezeli tak? Dziekuje Tomek Zawsze wkraplam troszkę oliwki rowerowej/ rzadkiego oleju rowerowego do pancerza a za tym puszczam od razu linkę. Nie zauważyłem upośledzenia w działaniu po wielu jazdach w różnych warunkach.
Borsuczy Napisano 1 Listopada 2017 Napisano 1 Listopada 2017 Tak nasmarować, żeby smar nie wychodził na zewnątrz. Nie przesadzajmy, to nie jest prom kosmiczny. A jak się linka ubrudzi to przetrzyj szmatką z mikrofibry zwilżoną płynem do mycia szyb.
Waza Napisano 2 Listopada 2017 Napisano 2 Listopada 2017 Nie przesadzajmy, to nie jest prom kosmiczny. Piszemy o super precyzyjnych manetkach XTR, a nie o rozregulowanych od nowości Alivio. Moim zdaniem warto utrzymać tą precyzję za którą, na marginesie, słono się płaci. Jeżeli już koniecznie smarować to tylko tak jak pisał @@kamikadze2014, po odrobinie oliwki w zamkniętym systemie pancerza od manetki do przerzutki.
Punkxtr Napisano 2 Listopada 2017 Napisano 2 Listopada 2017 Tak się śmiesznie składa, że pancerz do tej manetki jest już fabrycznie nasmarowany.
Waza Napisano 3 Listopada 2017 Napisano 3 Listopada 2017 Ach... no tak, przecież @Tomasz wyraźnie napisał że ma komplet XTR, a ja się niepotrzebnie produkuję. Dlatego nie używam pancerzy XTR
Gość Napisano 3 Listopada 2017 Napisano 3 Listopada 2017 Tak się śmiesznie składa, że pancerz do tej manetki jest już fabrycznie nasmarowany. I z tego co pamietam jak pisalo Shimano, smar jest wkladany od strony napisow, wiec z tamtej strony zalecaja wkladac linke, w celu prawidlowego jej nasmarowania.
Punkxtr Napisano 3 Listopada 2017 Napisano 3 Listopada 2017 Zgadza się, aczkolwiek powiem Wam szczerze, że ostatnio Shimano idzie na łatwiznę. Kiedyś dawali pancerz w kawałkach i każdy odcinek był nasmarowany. Dziś najczęściej jest to jeden, długi kawałek i smaru jest tam tyle, co kot napłakał ;-)
Pytanie
Gość Tomasz
Witajcie. Nie mam polskiej klawiatury w komputerze, przepraszam.
Kupilem manetke xtr m9000. W komplecie jest pancerz i linka. Musze ja nasmarowac przed zalozeniem? Czym najlepiej jezeli tak?
Dziekuje Tomek
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.