Bartonerox Napisano 31 Października 2017 Napisano 31 Października 2017 Witam, Mam scotta aspecta 920, jazda 70 miasto / 30 lekki teren. Waga moja to ponad 100 kg więc dosyć sporo. Jakie obręcze kupić - 200 - 400 zł. / szt. Teraz mam coś takiego i szprychy powoli pękają https://www.bikehub.co.za/classifieds/62750-sold-new-unused-syncros-xc-49-disc-29er-wheels/ Dzięki za pomoc. Poprawka, nie chodzi mi o same obręcze tylko kompletne koła, oczywiście bez opon.
Dokumosa Napisano 31 Października 2017 Napisano 31 Października 2017 Za taką kasę możesz się rozejrzeć za kołami zbudowanymi na obręczach DT 533d i piastami DT 370 SP. Nie jest to ultralekki zestaw (coś w okolicach 1900g) ale jak rozumiem nie ścigasz się (również o każdy gram). Obręcze są pancerne, pozwalają na naciąg do 1200N. Proste i lekkie piasty na maszynach, bez szczególnych przypadłości. Dodatkowo proste (w sensie dosłownym) szprychy zmniejszą ryzyko pęknięć. W sumie koła kilka klas wyżej niż fabryczne Scotty. I btw: 28 szprych w tym przypadku w zupełności wystarczy. Niezależnie jakie koła wybierzesz najważniejsze jest, żeby były zbudowane zgodnie z zasadami sztuki czyli m.in. odprężanie, właściwy (nie za słaby) i równomierny naciąg, klejone nyple... bo to jest 51% gwarancji długowiecznej, bezproblemowej eksploatacji.
Bartonerox Napisano 31 Października 2017 Autor Napisano 31 Października 2017 @Dokumosa Dzięki za info, rozumiem że musiałbym oddać to do serwisu żeby mi to złożyli, tyle że ostatnio jakoś nie ma szczęścia i niestety nie mogę znaleźć porządnego który potrafiłby to zrobić. Jest coś co można polecić z gotowych kół?
chudeusz09 Napisano 31 Października 2017 Napisano 31 Października 2017 Pisz do dawida. Będziesz Pan zadowolony.
Dokumosa Napisano 31 Października 2017 Napisano 31 Października 2017 Nie oddać do serwisu tylko zamówić koła u sprawdzonego kołodzieja jak np. wspomniany Dawid z tego forum (daveo.pl).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.