Skocz do zawartości

[koła] Jakie kupić

Bartonerox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam scotta aspecta 920, jazda 70 miasto / 30 lekki teren. Waga moja to ponad 100 kg więc dosyć sporo.

Jakie obręcze kupić - 200 - 400 zł. / szt.

Teraz mam coś takiego i szprychy powoli pękają https://www.bikehub.co.za/classifieds/62750-sold-new-unused-syncros-xc-49-disc-29er-wheels/

Dzięki za pomoc.

Poprawka, nie chodzi mi o same obręcze tylko kompletne koła, oczywiście bez opon.

Napisano

Za taką kasę możesz się rozejrzeć za kołami zbudowanymi na obręczach DT 533d i piastami DT 370 SP. Nie jest to ultralekki zestaw (coś w okolicach 1900g) ale jak rozumiem nie ścigasz się (również o każdy gram). Obręcze są pancerne, pozwalają na naciąg do 1200N. Proste i lekkie piasty na maszynach, bez szczególnych przypadłości. Dodatkowo proste (w sensie dosłownym) szprychy zmniejszą ryzyko pęknięć. W sumie koła kilka klas wyżej niż fabryczne Scotty. I btw: 28 szprych w tym przypadku w zupełności wystarczy. 

Niezależnie jakie koła wybierzesz najważniejsze jest, żeby były zbudowane zgodnie z zasadami sztuki czyli m.in. odprężanie, właściwy (nie za słaby) i równomierny naciąg, klejone nyple... bo to jest 51% gwarancji długowiecznej, bezproblemowej eksploatacji.

Napisano

@Dokumosa  Dzięki za info, rozumiem że musiałbym oddać to do serwisu żeby mi to złożyli, tyle że ostatnio jakoś nie ma szczęścia i niestety nie mogę znaleźć porządnego który potrafiłby to zrobić.

Jest coś co można polecić z gotowych kół?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...