Mod Team KrissDeValnor Napisano 30 Października 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Października 2017 (edytowane) Tadam Panie i Panowie, a oto kilka świeżutkich jak ciepłe bułeczki Rometów Są gravele ( w tym zdaje się absolutna nowość ), szosy, elektryk, MTB, a nawet smaczek na A.D. 2019 Staropolskiem " prosiemy " zapraszam do komentowania i zaczynamy gorący jak sądzę temat Więcej informacji na temat nowych modeli : https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/nowosci_sprzetowe/16834/romet_2018_gravel_szosa_i_mtb Edytowane 30 Października 2017 przez KrissDeValnor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 30 Października 2017 Udostępnij Napisano 30 Października 2017 te gravele to na przecenach za rok będa brylować.. tak obstawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 30 Października 2017 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Technikalia gwoli uzupełnienia : https://drive.google.com/file/d/0B4GBWcyqtE0SX3F5c1R3YXd4STQ/view PS Miejmy nadzieję, że w przyszłym roku Romet nie da ciała jak w obecnym ( wedle zapowiedzi mają się poprawić ), ale pożyjemy, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel33mc Napisano 31 Października 2017 Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Ciekawe czy wraz z nową kolekcja rowerów będą mieli haki przerzutki do Jiga bo nie mogę kupić od roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 31 Października 2017 Udostępnij Napisano 31 Października 2017 A JIG nie ma czasem takiego samego haka jak Mustang R-Line http://www.sklep.romet.pl/produkt/hak-tylny-alum-do-ramy-mustang-r-line-29,34964.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel33mc Napisano 31 Października 2017 Udostępnij Napisano 31 Października 2017 A nie wiem wyglonda podobnie. Muszę zadzwonić i się dowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 31 Października 2017 Udostępnij Napisano 31 Października 2017 do Toola na szczescie mozna kupic od CTMa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnaMAMBA Napisano 31 Października 2017 Udostępnij Napisano 31 Października 2017 do Toola na szczescie mozna kupic od CTMa. Czyli masz? )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 31 Października 2017 Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Gravel Aspre Biegów 18 ale Manetki tył Claris R2000 8 speed a Kaseta Shimano HG31 9 speedTo coś tu się nie gra. Do tego to jedyny gravel z napędem 2x. Zawiodłem się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 31 Października 2017 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Niestety jedyny gravel na sztywnych osiach to topowy model, czyli Nyk, ale skoro ma nastąpić popularyzacja graveli, to niższe modele nie mogą mieć wszystkiego. Czasem można się zawieść, ale są też pozytywy jak np. karbonowy Huragan CRD Team na Ultegrze, który ma podobno kosztować 8,5 k. Czy mnie wzrok nie myli, że ma piasty 12 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 31 Października 2017 Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Moim zdaniem ma szybkozamykacze. Zresztą jest przy nim ikonka QR-RW. W NYK-u drażni mnie kształt rury podsiodłowej (wolę proste kształty), ale poza tym całkiem fajny rower. Ma chyba otwory na bagażnik, podobnie jak Accent Feral. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 1 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Czyli masz? )) Mam w zapasie i wożę. Koszt niebagatelny już nie pamiętam ale ponad stówę. Ale na przykład już nietypowej śruby do linka koledzy ze Srebrnej nigdzie nie mogą dostać. Prawdę mówiąc nie daję wiekszych szans na normalną sprzedaż Rometa, to co pokazali w zeszłym roku sprzedając Toola - teraz mają jeszcze więcej nietypowych/drogich rowerów. Jak oni to ogarną skoro przy małych seriach całkiem się gubią i nie dotrzymują terminów to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnaMAMBA Napisano 1 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Mam w zapasie i wożę. Koszt niebagatelny już nie pamiętam ale ponad stówę. Ale na przykład już nietypowej śruby do linka koledzy ze Srebrnej nigdzie nie mogą dostać. Prawdę mówiąc nie daję wiekszych szans na normalną sprzedaż Rometa, to co pokazali w zeszłym roku sprzedając Toola - teraz mają jeszcze więcej nietypowych/drogich rowerów. Jak oni to ogarną skoro przy małych seriach całkiem się gubią i nie dotrzymują terminów to nie wiem. No ja musiałam dorabiać u tokarza śrubki ))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 te ich gravele to takie bardziej przełajówki, ten tańszy model nie ma otworów pod błotniki (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poochaty Napisano 2 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Aspre ma clarisa 8b, kaseta też oczywiście 8b, jest po prostu pomyłka. W ogóle nie wiem, co to za nowości, jak już miesiąc temu to wszystko było znane chociażby z relacji z targów. A aspre był testowany przez Bike chyba 2 miesiące temu. Za Nyka dostali nagrodę na targach i jest naprawdę fajny. W ogóle przyzwoite te rowery. Aspre rokuje ceną i estetyką, nowy claris ma schowane pancerze, fajnie to wygląda i spójnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Listopada 2017 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Jeden z kolegów wrzucał katalog w PDF ponad 2 miesiące temu ( Romet 2017 ), ale pewnie nie wszyscy widzieli relacje z targów, a że tematu takiego nie było, to jest. Niedobrze Rowery, których nie ma jeszcze w sklepach są dla mnie ( i chyba dla wielu ) nowościami, a że garstka osób widziała je kilka miesięcy temu ( część tylko na papierze ), no cóż... Poza tym ciekawe jak się sytuacja rozwinie i czy dotrzymają obietnicy, że tym razem będzie lepiej niż w roku bieżącym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 20 Grudnia 2017 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Jeśli kogoś zainteresuje, to jest do przeczytania i do obejrzenia test Nyka : https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_rowerow/16930/test_karbonowy_gravel_romet_nyk_2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Przeczytałem ten tekst i moim zdaniem jest kiepski. Przede wszystkim powinni wkleić pełną geometrię NYK-a. Na stronie Rometu jej nie widzę (być może jest w katalogu w wersji PDF), a w teście wymienili tylko kilka parametrów. Cytat Dlatego też nie możemy absolutnie stawiać znaku równości pomiędzy gravelem i przełajem - szutrówki chociaż wyglądają praktycznie tak samo, jak przełajówki, wyrosły tak naprawdę z szosy. Czy przełajówki nie wywodzą się również z szosy? Cytat Nie jest to charakterystyka przełajowa, ani typowo endurance - geometria NYK-a jest w zasadzie zbliżona do klasycznej szosy – to zasługa rury sterowej (150 mm) oraz górnej (545 mm). To proporcje zbliżone do rowerów wyścigowych, co zresztą da się zauważyć w mocno sportowej sylwetce roweru. Czym w takim razie charakteryzuje się geometria przełajowa? Jest mniej czy jeszcze bardziej wyścigowa? Poza tym pisanie tylko o górnej rurze i główce ramy (rura sterowa to przecież co innego...) bez uwzględnienia obniżenia suportu, a w przypadku szosy również długości widelca jest bez sensu. To bardziej stack i reach by się przydały w tym kontekście. Cytat W zasadzie więc ramę NYK można traktować tak, jak nam się żywnie podoba, a i ewentualny start w zawodach przełajowych powinien być bardziej efektywny, niż na rowerze o skrajnie komfortowym rodowodzie (bo zbyt wysoka sterówka czy za duża baza kół przeszkadza na krętych trasach). Charakterystycznym dla graveli jest dłuższy ogon, mierzący w naszym przypadku 425 mm – wszystko za sprawą konieczności wygospodarowania większej ilości miejsca na oponę. To jednak automatycznie zwiększa stabilność prowadzenia takich konstrukcji, co sprzyja szybkiej jeździe w terenie. Dłuższy ogon w porównaniu do czego? Chyba do szosy, bo w przełajach są podobne, ale w tym fragmencie piszą o zawodach przełajowych. Za duża baza kół ogólnie przeszkadza w krętych trasach, ale jednocześnie dłuższy ogon w NYK-u sprzyja szybkiej jeździe w terenie... Nie podali nawet jaka ta baza kół jest w przypadku NYK-a. Cytat Jeśli chodzi o komfort jazdy - o ten element dba przede wszystkim materiał ramy (karbon z natury lepiej pochłania drobne wibracje) oraz szerokie opony, które naprawdę potrafią zdziałać cuda i dać więcej, niż niejeden mikrosystem amortyzacji. Reasumując - sama rama jest stosunkowo twarda, ale podczas jazdy i tak jest bardziej komfortowo, niż na przeciętnej szosówce. Rama jest twarda, ale jednocześnie wkleimy standardowy tekst o tłumieniu drgań przez karbon, mimo że w praktyce nie mamy zielonego pojęcia, czy cokolwiek było czuć. Ostatnie zdanie jest chyba skierowane do kompletnych laików. To oczywiste, że rower na oponach 38 mm będzie bardziej komfortowy od szosówki. Cytat Z drugiej strony NYK-a błyskawicznie można zaadaptować do szybkiej jazdy na szosie, chociaż w tym przypadku przełożenie z 40-zębową koronką z przodu może być niewystarczające. Ano właśnie, zębatka z przodu to jedno, a drugie i być może ważniejsze to stopniowanie kasety 11-42. Napisali, że NYK jest bardziej wyścigowy od większości graveli i to jest jakiś konkret. Reszta tekstu pokazuje, że chcieli ten rower po prostu pochwalić. Myślę, że jest za co, ale te dywagacje i porównania do przełajówek są moim zdaniem na siłę. Trochę jak w testach samochodów klasy C. Na co dzień większość jeździ podobnie, ale trzeba coś wymyślić o pracy układu kierowniczego itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 (edytowane) Rower ogólnie ok. Podoba Wam się rama? Mi nie pasują te wysokie tylne widełki, no jakoś tak nie, nie mogę się przekonać. Łączenie górnych rur - jakbym nie wiedział że to Romet, to na 100% byłbym pewny, że to Marin Jednak zdecydowanie bardziej podoba mi się płynne przejście górnych rur, a nie taki uskok... Jakbym się decydował na Rometa, to na pewno nie na Nyka, tylko zapewne na Boreasa jeden (+ lekkie zmiany). Na razie ujeżdżam Tribana 100 (z oponami 1.4 - 1.5"), żeby się przekonać, czy rower tego typu mógłby być moim jednym jedynym... Edytowane 21 Grudnia 2017 przez rzymo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 (edytowane) Orientujecie się czy Boreas 2 posiada mocowania pod "standardowy" bagażnik? Edytowane 21 Grudnia 2017 przez hulk14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Nie posiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psobol Napisano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 W dniu 21.12.2017 o 15:36, rzymo napisał: Podoba Wam się rama? Mi nie pasują te wysokie tylne widełki, no jakoś tak nie, nie mogę się przekonać. Łączenie górnych rur - jakbym nie wiedział że to Romet, to na 100% byłbym pewny, że to Marin Jednak zdecydowanie bardziej podoba mi się płynne przejście górnych rur, a nie taki uskok... A ja byłbym pewny, że to karbonowy Jamis Renegade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 27 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Powitoł W dniu 30.10.2017 o 20:39, mike78 napisał: te gravele to na przecenach za rok będa brylować.. tak obstawiam Będą brylować w jakim sensie? Tak jak w tym/zeszłym sezonie wyprzedażowym, który upłynął pod hasłem: nikt wam nie sprzeda tak fajnych rowerów jakie my wam obiecamy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej83 Napisano 27 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 dokładnie tak będzie, jedynie co będzie dostępne w promocji to katalog z poprzedniego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romet.Wojciech Napisano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Witajcie! W ramach kampanii informacyjnej mam przyjemność być Waszym doradcą online. Pozostaję do dyspozycji wszystkich zainteresowanych szeroko rozumianym kolarstwem. Jeśli macie jakiekolwiek pytania, chętnie na nie odpowiem zarówno w tym jak i skorelowanych wątkach. Wojciech, Doradca online Romet http://nowyromet.pl/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi