Przemcio Napisano 29 Października 2017 Napisano 29 Października 2017 Witam Zamierzam kupić nowy rowerek z kołami DtSwiss R24 Spline DB ale waga moja obecnie to 115kg wiec chyba ciut za dużo na te kółka. Fakt ze jestem na redukcji akurat i zejdę jeszcze z 10kg ale to i tak będzie waga ciężka. Poleciłby mi ktoś coś fajnego w jakimś rozsądnym budżecie powiedzmy ok 1,5k pln pod moją wagę ? Koła chciałbym mocne ale żeby nie były od razu kowadłami. Ciekawe są te koła — https://dandyhorsest...com/hiperion_gt Budżet i waga fajna. Przeznaczenie pod słonika Jedynie co to chyba fajnie było by żeby stożek był ciut wyższy. Tak dla oka przyjemniej. Typ roweru to szoso/przelajo/gravel ;-) — carbonowy Superior X-Road. Hamulce Tarczowe. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
przemogg Napisano 29 Października 2017 Napisano 29 Października 2017 Siemka a nie chcesz składanych ? uderzaj do Dawida z forum, specjalizuje się w składaniu i sam się ściga to będzie wiedział najlepiej. Brałem u niego i złego słowa nie powiem. Najlepiej uderzać poza sezonem. Ma swoją stronę Daveo.pl Ciężko coś doradzić bo niewiele znam osób o takiej wadze, mój brat kolo 90kg ale to nadal inna kategoria.
Przemcio Napisano 29 Października 2017 Autor Napisano 29 Października 2017 Mam jedne koła od Dawida ale do MTB. Do szosy nic na stronie u niego nie ma wiec szukam alternatyw. Arni220 polecał mi Dandyhorse lub Velotech. Do Dandy-ego już puściłem priv ale ciekawią mnie jeszcze inne opinie. Lubię rozkminić zawsze temat do końca.
gocu Napisano 29 Października 2017 Napisano 29 Października 2017 Przecież do przełajówki z tarczami kup sobie normalnie koła z 29'era...
Mod Team durnykot Napisano 29 Października 2017 Mod Team Napisano 29 Października 2017 Mam od Dawida koła do gravela ( pod tarcze) i jest bardzo OK.
Przemcio Napisano 29 Października 2017 Autor Napisano 29 Października 2017 Większość koł do 29-era to grube obręcze i całościowo kowadła. Chce w miarę wąskie i lekkie kółka i na jakimś ładnym nie gigantycznym ale ładnym stożku. Typowe koła MTB niestety mi do tego roweru nie podejdą. Opona seryjnie jest 30mm. Ja będę używał od 28-35 max.
Mod Team durnykot Napisano 29 Października 2017 Mod Team Napisano 29 Października 2017 Dawid mi złożył koła zna obręczach z wewnętrzną szerokością 18 mm i wagą całościową 1550 gramów ( ważę jakieś 96-97 kg ) . Opony 32 mm doskonale się układają. https://www.daveo.pl/kola_novatec_d41xdt_r460discpillar-1335i Wybór piast był podyktowany sposobem montażu tarcz ( pod 6 śrub )- szosowe DT są tylko pod CL.
Przemcio Napisano 29 Października 2017 Autor Napisano 29 Października 2017 No to już ciekawie wyglada. Ale link nie działa :-( Taka waga już by mi pasowała.
gocu Napisano 30 Października 2017 Napisano 30 Października 2017 Większość koł do 29-era to grube obręcze i całościowo kowadła. Jeśli np. 1800g to dla ciebie "kowadła" to życzę szczęścia przy szukaniu kół które utrzymają bardzo ciężkiego rowerzystę i kowadłami nie będą... może najpierw zorientuj się jak to w praktyce wygląda, bo masz sprzeczne wymagania i szkoda strzępić klawiaturę. No to już ciekawie wyglada. Ale link nie działa :-( Taka waga już by mi pasowała. LOL.. Czyli nie wiesz co tam jest, ale piszesz że to "ciekawie wygląda". "Maksymalna waga użytkownika 95kg"
Przemcio Napisano 30 Października 2017 Autor Napisano 30 Października 2017 Wiem co chce i wiem ze jest to osiągalne. I tak nie chce kół powyżej 1800gr bo do szosy czy nawet gravela to są już wg mnie kowadła. Koła Dandego z linka już maja wagę poniżej 1700 i nośność do 125kg. Wiec można. I jak nie będzie nic innego -wyższego to po prostu je wezmę. Zobaczę co mi odpisze na temat wyższego stożka. Przy okazji jeszcze też czekam na kilka odpowiedzi od innych kołodziejów. Co do tego ze mi koła DurnegoKota się podobały z wagi mimo ze napisałem ze link nie chodzi to tak bo link nie chodzi na mobilnych ale normalnie już tak. Wiem ze do 1500 się nie zbliżę ale 1600-1700 wiem ze jest w zasięgu. Już dostałem kolejna ofertę — 1625 gram - Wiec można :-) A poza tym to nic nie wniosłeś do tematu próbując zrobić jedynie ze mnie głupka :-(
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.