Skocz do zawartości

[Tarcza hamulcowa] jaka odległość

koller

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potrzebuje wiedzieć w milimetrach jak daleko ma być tarcza żeby zacisk nie chaczył o szprychy. Chce zamontować hamulce tarczowe w wózku inwalidzkim coś podobnego jak na foto

tr3-02.jpg

Napisano

Ciężko powiedzieć bo przecież im dalej od środka tarczy tym szprychy są dalej. Ważne żeby zmieścił się zacisk.

Piasty mają też "kołnierz" do którego przykręca się tarczę, na oko jest to z 10mm, ale pewnie zależy to od piasty itd.

Napisano

Tak tylko jak widać na foto w wózku tarcza nie jest przykręcona do piasty. A jesteś w stanie powiedzieć ile milimetrów ma ta część zacisku która jest od strony szprych.

Napisano

Zależy od modelu zacisku, są mniej i bardziej masywne, z wystającymi lub nie elementami.

Mnie np. w zacisku SLX 675, tarczy 160mm Alivio i piaście M526 (wszystko od Shimano) zawleczka od klocków zahaczała i dzwoniła o szprychy...

Napisano

U mnie w tektro to samo było jak dałem łbem do sprzych [emoji14] Z tego co N szybko zamierzyłem jest około 0.5 cm.5ed157af969571e2ab32070e2846ed93.jpg

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Może po prostu zmierz na ile wystaje u Ciebie zacisk i tak to ustaw. U mnie np. między zaciskiem a szprychą jest ok. 7mm. Mniej raczej nie powinno być, bo jak szprycha pęknie czy cokolwiek się stanie to może haczyć

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.