koller Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Mam pytanie jaka może być minimalna odległość tarczy od szprych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Taka , żeby tarcza o nie nie zahaczała Nie ma ustalonych granic , bo na ogół tarcze są stosunkowo daleko od szprych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koller Napisano 29 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Potrzebuje wiedzieć w milimetrach jak daleko ma być tarcza żeby zacisk nie chaczył o szprychy. Chce zamontować hamulce tarczowe w wózku inwalidzkim coś podobnego jak na foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Ciężko powiedzieć bo przecież im dalej od środka tarczy tym szprychy są dalej. Ważne żeby zmieścił się zacisk. Piasty mają też "kołnierz" do którego przykręca się tarczę, na oko jest to z 10mm, ale pewnie zależy to od piasty itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koller Napisano 29 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Tak tylko jak widać na foto w wózku tarcza nie jest przykręcona do piasty. A jesteś w stanie powiedzieć ile milimetrów ma ta część zacisku która jest od strony szprych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pidzej Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Zależy od modelu zacisku, są mniej i bardziej masywne, z wystającymi lub nie elementami. Mnie np. w zacisku SLX 675, tarczy 160mm Alivio i piaście M526 (wszystko od Shimano) zawleczka od klocków zahaczała i dzwoniła o szprychy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 U mnie w tektro to samo było jak dałem łbem do sprzych [emoji14] Z tego co N szybko zamierzyłem jest około 0.5 cm. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koller Napisano 29 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2017 YchuAle jaka odległość samej tarczy od szprych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 U mnie jakieś 2 cm przy tarczy 160. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Może po prostu zmierz na ile wystaje u Ciebie zacisk i tak to ustaw. U mnie np. między zaciskiem a szprychą jest ok. 7mm. Mniej raczej nie powinno być, bo jak szprycha pęknie czy cokolwiek się stanie to może haczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.