Skocz do zawartości

[siodełko] Fizik Arione

Karbon

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem to siodło w Euro Bike'u na początku sezonu. Mieli wtedy bardzo dobrą cenę - 240 zł. Są oni przedstawicielem Fizik'a w Polsce. Obecnie maja wyższą cenę.

Wybrałem wersję czarną. Chciałem biało - srebrne, ale z forum na roadbikereview.com dowiedziałem się, że srebrny Microtex lubi się ścierać po około 2 sezonach.

Siodło jest bardzo długie i duże. W dodatku ma nietypowy kształt - przedłużany tył. Osobiście bardzo mi się podoba.

Skorupa jest płaska, tył lekko wznoszący się. Pręty tytanowe, bardzo długie, dające możliwość bardzo szerokiej regulacji przód - tył. Pręty o średnicy 7 mm. Podziałka drukowana, ale bardzo łatwo można ją zetrzeć - nawet paznokciem.

Skorupa jest wykonana z tworzywa bardzo wysokiej klasy. Wygląda jakby było "metalizowane", czyli błyszczy się.

System WingFlex, czyli nacięcia boków stelaża, wg producenta uginają się pod naciskiem ud i zwiększają efektywność pedałowania. Pod naciskiem palców faktycznie uginają się, ale przy jeździe nie zauważyłem tego. Może dlatego, że krawędzie są ładnie zaokrąglone.

Siodło jest wąskie, ale ma miękkie wypełnienie. Poprzednio używałem bardzo niewygodnego Selle Italii Nitrox, i w porównaniu z nim Arione jest zdecydowanie bardziej miękkie. Jednak szybko przestałem niezauważać, że jest one miękkie - jest po prostu idealne.

Pokrycie to czarna skóra po bokach i zamsz po środku. Zamsz dość szybko się wyciera w miejscu styku ze spodenkami. Robi się śliski i błyszczący, ale nie pogarsza to wyglądu siodła.

Z tyłu jest zaślepka z napisem Fizik Pod nią jest ukryty zaczep do opcjonalnej torebki oferowanej przez Fizik'a.

Siodłą używam w kolarce. Jeszcze nie jeździłem na tak wygodnym siodełku. Nawet legendarny, skórzany, nitowany Girardi Regal nie był tak znakomity.

W rowerze szosowym wymagane jest idealne dopasowanie sprzętu do kolarza. Wiele godzin spędza się często w jednej pozycji i wychodzi każda niedoskonałość - odstępstwo wymiaru roweru o kilka milimetrów od ideału, zła pozycja klamek, źle ustawione siodło, źle poprowadzone szycie w spodenkach, itd.

Arione jest doskonałe i już nigdy nie zmienię siodła na inny model, innej firmy.

Arione jest warte każdych pieniędzy.

Szczerze polecam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...