Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Prośba o pomoc w wyborze tylnej zmieniarki

polak322

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Potrzebuję Waszej forumowej pomocy. Zbliżam się ku końcowi projektu złożenia roweru 29er dla mojej żonki ;)  Ostatni problem jaki mam do rozwiązania to wybór tylnej zmieniarki. Manetki to oczywiście SL-M780

Pokrótce: napęd to 3x10 (nie chciała 2 blatów z przodu;p ), kaseta 11-36. Użytek głównie codzienny, ale planujemy w 2018 zapisać się na pełną serię startów w maratonach. Oczywiście w grę wchodzi tylko przerzutka ze sprzęgłem. Poniżej przedstawiam listę, co obecnie znalazłem z przerzutek z Shadow+:

RD-M6000

RD-M7000

RD-M675

RD-M786

RD-M8000

(oczywiście każda w wersji SGS)

Chciałbym przeznaczyć na zakup maks 180-200 zł. Czytałem, że M8000 bez problemowo działa z kasetą 10rz, a zarazem byłaby to przerzutka już 'na przyszłość', ale z drugiej strony jest najdroższa ze stawki.

Czy warto pchać się w używaną M786, gdzie w cenie 20-30 zł więcej można dostać nową M675/M7000. Różnica będzie odczuwalna na korzyść XT?

Będę wdzięczny za każdą pomoc, bo mam już od tego niezły ból głowy... ;)

Napisano

Ja od siebie polecam RD-M7000, ale w wersji GS.

Obecnie pojemność wychodzi 43T, a SLX w wersji GS ma podane 41T (ciekawe dlaczego w GS M8000 jest pojemność 39T?). Jeśli bym poszedł w GS SLXa to nie będzie problemu z tą pojemnością?

Napisano

Jako że temat u mnie również aktualny, też do żony roweru składam napęd.

W moim 29erze używam z powodzeniem M670/675 i złego słowa nie powiem. Jeśli patrzysz pod kątem ewentualnego rozwoju i zmian to seria M7000 będzie złotym środkiem. 

@rambolbambol dobrze wiedzieć że m7000 GS ogarnie 3x10

Napisano

RD-M7000 w wersji GS da się stosować do dużych kaset, wersja SGS ma inny kąt pracy przerzutki i już nie zgra się tak ładnie. Pojemnością się nie przejmuj.

SGS w wersji M7000 nie biorę pod uwagę, bo to 'strikte' 10rz zmieniarka ;) Reasumują Twoje wypowiedzi, można powiedzieć, że nie ma sensu dopłacać do XT? Do takiego zastosowania SLX w zupełności wystarczy?

Napisano

Nie mam doświadczenia z SLXami, używam tylko XT. Na maratony 786 to część typu "must have". Osobiście w sezonie mam co najmniej 3 gałęzie wplątane w wózek. Nigdy mi nie pękła i nie urwała z haka. Łatwa do prostowania i wytrzymała. Jeżeli SLX też tak działa to jest OK. Wózka GS nigdy bym nie kupił zakres pracy przerzutki musi być duży. Po wciągnieciu gałezi musi być przestrzeń do jej pracy do przodu. Jazda na małym blacie z 2-4 koronką nie moze się obijać o ramę tak łatwo, 

PS Uwaga co do sprzęgła. Jego włączenie zabiera trochę Watów z koła i przed startem trzeba zdecydować na czym się jedzie. 

Napisano

Ostatecznie będę wybierał coś z tej trójki.

Która będzie miała największy sens?

RD-M7000-11 GS używana - 150 zł
RD-M786 SGS używana - 160 zł
RD-M8000 SGS używana - 200 zł

Napisano

killer oferta, w sensie dobra cena?

Doczytałem, że jednak zmieniarki pod 11rz nie chcą poprawnie współpracować z kasetą o rozstawie 11-36. działają one z kasetą 10rz, ale tylko przy dużej koronce minimum 40T

Napisano

Właśnie przeczytałem o kółkach. SLX Geore itd to szajs absolutny. Pamiętam je jeszcze ze starszej konstrukcji. Potrafią wykończyć nerwowo w ciągłym ustawianiu napięcia linki i samej precyzji przełączania biegów. .

Tylko że kółka to niewielka cena i zawsze można je dokupić do M7000

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...