Skocz do zawartości

[szosa, rama] Cube Attain GTC

pitmitchel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie, mam nie lada dylemat. Dzisiaj o 15 tej mogę odebrać swoją pierwszą szosę. Konkretnie to jest model z 2016 roku i w rozmiarze 56cm mogę go kupić za 4.999

Mam 176 cm wzrostu, noga 82. Mam okazję kupić ten rowerek w rozmiarze 56

Powiedzcie kochani, czy będzie ok ? Zaznaczę, że to moja pierwsza w życiu szosa i mam 43 lata, nie interesuje mnie ściganie, tylko wycieczki do 100km.

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Dołączam również zdjęcie geometrii tego roweru:

https://cube.pl/rowery_2017/road-triathlon/attain/cube-attain-gtc-carbonnred-2017/

Proszę o odpowiedź,

Michał

Napisano

56 to chyba na 175-185, czyli pewnie w okolicach 180

54/55 powinny być ok, ale lepiej przymierzyć... ja mam 61, a pasują na mnie też 59, Btwin 58 jest już na mnie za mały

Napisano

Mam dokładnie ten sam wzrost, tę samą długość nogi i na co dzień jeżdżę rowerem zbudowanym na ramie Cube Agree C:62 Pro w rozmiarze 53. Geometria tej ramy jest zbliżona do Attain. Porównując rozmiar 53 z 56, najbardziej zwróciłbym uwagę na długość górnej rury. Różnica wynosi 23 mm, a więc o tyle bardziej będziesz miał "wyciągniętą" pozycję w porównaniu do rozmiaru 53. W razie potrzeby w pewnym zakresie można ją "skrócić" poprzez założenie krótszego mostka. 

Oczywiście idealnie byłoby "przymierzyć" się do tej ramy, ale myślę, że ta rama powinna Ci odpowiadać. Sam napisałeś, że nie będziesz się ścigać i interesują Cię wycieczki do 100 km. Dobranie ramy o rozmiar za małej lub o rozmiar za dużej nie powinno więc znacząco przełożyć się na komfort jazdy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...