Skocz do zawartości

[Stery] Neco H156 Taper a Merida Race Lite 903

DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Chyba mam lukę w zasobie informacji więc z góry dzięki za oświecenie :)

Rama to szosa Merida Race Lite 903 z taperowaną główką. Prosta sprawa (niby) - fabryczne stery się "poodciskały", więc rower albo jechał prosto albo skręcał w krzaki (każdy chyba wie o co chodzi), więc wziąłem się za wymianę. Zamówiłem stery Neco na taperowany widelec, przygotowałem do montażu (rozebrałem, wywaliłem wianki i wsadziłem same kulki), no i pojawił się problem... Górne łożysko wchodzi pięknie a dolne nie chce wejść. Wziąłem suwmiarkę i stara miska ma 55mm a z tych Neco 56mm. Powiem szczerze, że zawsze myślałem o sterach jak o czymś 'ustandaryzowanym", np większość życia przejeździłem na 1 1/8 i tam zawsze wszystko pięknie pasowało...

Jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Piotrek

Napisano

Górne łożysko wchodzi pięknie a dolne nie chce wejść. Wziąłem suwmiarkę i stara miska ma 55mm a z tych Neco 56mm.

No to miska czy łożysko? Zakładam że podałeś prawidłowy symbol i jest to miska. Akurat "standardów" jest wysyp, kupiłeś stery z miską 56mm zamiast 55mm. Zdaje się że Force robi takie z miską 55mm.

Napisano

No to miska czy łożysko? Zakładam że podałeś prawidłowy symbol i jest to miska. Akurat "standardów" jest wysyp, kupiłeś stery z miską 56mm zamiast 55mm. Zdaje się że Force robi takie z miską 55mm.

A u mnie się gdzieś takie stery walają. Zamówiłem do Peaka, a przyszły z dolną miską 55

Napisano

Stery półzintegrowane - chodzi o miskę....

Czyli jest więcej niż jeden rozmiar.... kurcze, powrót na zakupy :icon_confused:

Napisano

Co ciekawe - Neco podaje 55mm (https://www.necoparts.com/en/product/Semi-Integrated-Threadless-Headset/H156%28H156E%29.html), w ogłoszeniach jest różnie - albo 55, albo 56. Ogólnie nie uważam Neco za jakieś totalne badziewie więc nie wiem skąd te rozbieżności...

Znalazłem jeszcze inne Neco - H159 i też niby maja 55mm, co najwyraźniej nie znaczy że faktycznie tyle mają... I z przystępnych cenowo Kellys też ma "niby" 55mm, ale wydaje mi się, że najpierw trza by poprosić sprzedających o zmierzenie.

szymony, a jakie masz te stery i za ile chcesz odsprzedać?

Pozdro

Coś się mijamy z odpowiedziami szymony :) Jak chcesz to możemy, tylko że na moich już są ślady po próbie montażu i z początku spolerowałem farbę od wewnątrz bo myślałem że to pomoże (zanim pomierzyłem suwmiarką), mogę ewentualnie zdjęcia podesłać jak chcesz. No i tak jak pisałem - wianek wywaliłem i dałem same kulki.

Pozdro

Napisano

Co ciekawe - Neco podaje 55mm (https://www.necoparts.com/en/product/Semi-Integrated-Threadless-Headset/H156%28H156E%29.html), w ogłoszeniach jest różnie - albo 55, albo 56. Ogólnie nie uważam Neco za jakieś totalne badziewie więc nie wiem skąd te rozbieżności...

Znalazłem jeszcze inne Neco - H159 i też niby maja 55mm, co najwyraźniej nie znaczy że faktycznie tyle mają... I z przystępnych cenowo Kellys też ma "niby" 55mm, ale wydaje mi się, że najpierw trza by poprosić sprzedających o zmierzenie.

szymony, a jakie masz te stery i za ile chcesz odsprzedać?

Pozdro

Coś się mijamy z odpowiedziami szymony :) Jak chcesz to możemy, tylko że na moich już są ślady po próbie montażu i z początku spolerowałem farbę od wewnątrz bo myślałem że to pomoże (zanim pomierzyłem suwmiarką), mogę ewentualnie zdjęcia podesłać jak chcesz. No i tak jak pisałem - wianek wywaliłem i dałem same kulki.

Pozdro

PW
Napisano

Na sterach nie ma co oszczędzać. To jeden z tych elementów który jak się kupi dobry to pewnie przeżyje rower.

Do obrzydzenia będę podawał ten przykład, ale stery Accent ( pod prostą rurę) za 90 zł po 3 latach wyglądały jak nowe, do teraz sobie trzymam "na pamiątkę". Teraz mam Octane One który wyglądają bardzo podobnie, mam nadzieję że pociągną tyle samo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...