DIY Napisano 24 Października 2017 Napisano 24 Października 2017 Witam! Chyba mam lukę w zasobie informacji więc z góry dzięki za oświecenie Rama to szosa Merida Race Lite 903 z taperowaną główką. Prosta sprawa (niby) - fabryczne stery się "poodciskały", więc rower albo jechał prosto albo skręcał w krzaki (każdy chyba wie o co chodzi), więc wziąłem się za wymianę. Zamówiłem stery Neco na taperowany widelec, przygotowałem do montażu (rozebrałem, wywaliłem wianki i wsadziłem same kulki), no i pojawił się problem... Górne łożysko wchodzi pięknie a dolne nie chce wejść. Wziąłem suwmiarkę i stara miska ma 55mm a z tych Neco 56mm. Powiem szczerze, że zawsze myślałem o sterach jak o czymś 'ustandaryzowanym", np większość życia przejeździłem na 1 1/8 i tam zawsze wszystko pięknie pasowało... Jakieś pomysły? Pozdrawiam Piotrek
Gość Napisano 24 Października 2017 Napisano 24 Października 2017 Górne łożysko wchodzi pięknie a dolne nie chce wejść. Wziąłem suwmiarkę i stara miska ma 55mm a z tych Neco 56mm. No to miska czy łożysko? Zakładam że podałeś prawidłowy symbol i jest to miska. Akurat "standardów" jest wysyp, kupiłeś stery z miską 56mm zamiast 55mm. Zdaje się że Force robi takie z miską 55mm.
szymony Napisano 24 Października 2017 Napisano 24 Października 2017 No to miska czy łożysko? Zakładam że podałeś prawidłowy symbol i jest to miska. Akurat "standardów" jest wysyp, kupiłeś stery z miską 56mm zamiast 55mm. Zdaje się że Force robi takie z miską 55mm. A u mnie się gdzieś takie stery walają. Zamówiłem do Peaka, a przyszły z dolną miską 55
DIY Napisano 24 Października 2017 Autor Napisano 24 Października 2017 Stery półzintegrowane - chodzi o miskę.... Czyli jest więcej niż jeden rozmiar.... kurcze, powrót na zakupy
szymony Napisano 24 Października 2017 Napisano 24 Października 2017 Stery półzintegrowane - chodzi o miskę.... Czyli jest więcej niż jeden rozmiar.... kurcze, powrót na zakupy Możemy się zamienić, jak chcesz
DIY Napisano 24 Października 2017 Autor Napisano 24 Października 2017 Co ciekawe - Neco podaje 55mm (https://www.necoparts.com/en/product/Semi-Integrated-Threadless-Headset/H156%28H156E%29.html), w ogłoszeniach jest różnie - albo 55, albo 56. Ogólnie nie uważam Neco za jakieś totalne badziewie więc nie wiem skąd te rozbieżności... Znalazłem jeszcze inne Neco - H159 i też niby maja 55mm, co najwyraźniej nie znaczy że faktycznie tyle mają... I z przystępnych cenowo Kellys też ma "niby" 55mm, ale wydaje mi się, że najpierw trza by poprosić sprzedających o zmierzenie. szymony, a jakie masz te stery i za ile chcesz odsprzedać? Pozdro Coś się mijamy z odpowiedziami szymony Jak chcesz to możemy, tylko że na moich już są ślady po próbie montażu i z początku spolerowałem farbę od wewnątrz bo myślałem że to pomoże (zanim pomierzyłem suwmiarką), mogę ewentualnie zdjęcia podesłać jak chcesz. No i tak jak pisałem - wianek wywaliłem i dałem same kulki. Pozdro
szymony Napisano 24 Października 2017 Napisano 24 Października 2017 Co ciekawe - Neco podaje 55mm (https://www.necoparts.com/en/product/Semi-Integrated-Threadless-Headset/H156%28H156E%29.html), w ogłoszeniach jest różnie - albo 55, albo 56. Ogólnie nie uważam Neco za jakieś totalne badziewie więc nie wiem skąd te rozbieżności... Znalazłem jeszcze inne Neco - H159 i też niby maja 55mm, co najwyraźniej nie znaczy że faktycznie tyle mają... I z przystępnych cenowo Kellys też ma "niby" 55mm, ale wydaje mi się, że najpierw trza by poprosić sprzedających o zmierzenie. szymony, a jakie masz te stery i za ile chcesz odsprzedać? Pozdro Coś się mijamy z odpowiedziami szymony Jak chcesz to możemy, tylko że na moich już są ślady po próbie montażu i z początku spolerowałem farbę od wewnątrz bo myślałem że to pomoże (zanim pomierzyłem suwmiarką), mogę ewentualnie zdjęcia podesłać jak chcesz. No i tak jak pisałem - wianek wywaliłem i dałem same kulki. Pozdro PW
Gość Napisano 24 Października 2017 Napisano 24 Października 2017 Na sterach nie ma co oszczędzać. To jeden z tych elementów który jak się kupi dobry to pewnie przeżyje rower. Do obrzydzenia będę podawał ten przykład, ale stery Accent ( pod prostą rurę) za 90 zł po 3 latach wyglądały jak nowe, do teraz sobie trzymam "na pamiątkę". Teraz mam Octane One który wyglądają bardzo podobnie, mam nadzieję że pociągną tyle samo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.