topspeed_krk Napisano 24 Października 2017 Napisano 24 Października 2017 Prośba do osób zorientowanych w temacie sterów klasycznych. Muszę wymienić stery w rowerze. Są to klasyczne stery: 1 1/8" (Oversize – EC34/28,6 | EC34/30) - zatem najzwyklejsze 1 i 1/8", nieredukcyjne, itd. Czy jest sens inwestowania w drogie stery Tange Seiki Falcon FL270C (stalowe, maszynowe) - około 100zł. Czy może wystarczą stery XLC, np. HS-S02 (stalowe, kulkowe) - około 40zł Są jeszcze super tanie NECO H841 (stalowe, kulkowe) - około 10 zł. Co o tym sądzicie, co wybrać?
marsman Napisano 27 Października 2017 Napisano 27 Października 2017 jeśli nie jeździsz zimą zwykłe najtańsze wystarczą. jeśli jeździsz zimą to musisz takie stery częściej serwisować. łożyska mają ten plus że żadne wżery w bieżniach nie są straszne. padnie łożysko to je wymieniasz.
topspeed_krk Napisano 28 Października 2017 Autor Napisano 28 Października 2017 Dzięki za odpowiedź. Żeby nie przesadzać z taniochą kupiłem te XLC. Górną nakrętkę mają z uszczelnieniem. Prawda jest natomiast taka, że łożyska oraz inne elementy mogą wiele od odbiegać jakością od najtańszych Neco. Zobaczymy, dam znać później ile są warte. PS. Ten akurat rower, planuję użytkować tylko w lecie.
marsman Napisano 28 Października 2017 Napisano 28 Października 2017 z górą nigdy nie miałem problemu zawsze padało mi dolne łożysko- cały syf z koła leci właśnie w jego okolice. przy montażu nasmaruj je jakimś gęstym smarem. siostrze założyłem któreś tanie stery Accenta. jeździ tylko gdy jest ładnie. po sezonie smar nadal był czysty. sam mam stery na maszynówkach ale jak ktoś nie tapla się w błocie lub lubi dbać o rower ze zwykłych też będzie zadowolony
topspeed_krk Napisano 1 Listopada 2017 Autor Napisano 1 Listopada 2017 Kupiłem stery XLC HS-S02. Odsyłam do informacji i zdjęć: https://www.forumrowerowe.org/topic/217817-renowacja-wheeler-cross-line-3000-1993-r/?p=2032141
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.