teraw Napisano 24 Października 2017 Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Witam Czy do Epixona XC (tego z rurką 1 1/8 i bez sztywnej osi) mogę bezpiecznie założyć tarczę 203 mm? Wiem, że manual podaje 185, pytam o to, czy manual nie jest przesadnie zachowawczy. Hamulec to xtr m9000 klocki metaliczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 24 Października 2017 Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Ostatnio miałem klienta co załozył w Epiconie tarczę 203mm. Nie dość że nabył szybko luzy na ślizgach to także pękło mu jedno mocowanie adaptera w dolnych lagach. Pamiętam także że ok rok temu także miałem klienta że podczas jazdy na zwykłej osi wyrwało mu piastę z dolnych lag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 24 Października 2017 Udostępnij Napisano 24 Października 2017 czy manual nie jest przesadnie zachowawczy. A czy ty nie chcesz hamulca na wyrost ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teraw Napisano 24 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2017 OK, widzę, że Epixon dostanie ostro po tyłku. Spoko, odpuszczam temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 25 Października 2017 Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Ogólnie to właśnie mocowania hamulca są największym problemem. Nie chodzi nawet o to ze siła hamowania jest większa bo ten sam efekt osiągnie się mocując lepsze hamulce i klocki, tylko o to że adapter pod 203 kieruje ją w inną stronę, nie przewidzianą przez inżyniera projektującego mocowanie co może doprowadzić do jego wyłamania. i faktycznie, z drugiej strony dźwigni jest piasta na którą siła też będzie wtedy działać pod innym katem, ale o tak skrajnym przypadku żeby ja wyrwać z haków nie słyszałem. Grubo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 25 Października 2017 Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Aż tak nietypowa sytuacja z tym wyrwaniem koła przy zwykłej ośce z haków to, to nie jest. Słabiej (i to wcale nie wybitnie słabo) zapięty samozamykacz i wystarczy. Swoją drogą wyrwało mi tak kiedyś tylne koło... pewnie zapiąłem o pół obrotu albo obrót nakrętki za mało. Za to z przodu to mi kiedyś na tarczy 203 stary XT'ek wyrwał śruby mocujące adapter zrywając gwinty w shermanie - amortyzatorze z qr20 jak najbardziej przeznaczonym do dużych tarczy i mocnych hebli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 25 Października 2017 Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Epixon to wideł do XC jak sama nazwa wskazuje i jeżeli nie ważysz ponad 100kg to tarcza 203mm jest kompletnie niepotrzebna. Zawodnicy enduro śmigają na zestawach 180/160mm. Masz świetne hample więc 180 wystarczy w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi