Skocz do zawartości

[Napęd] przerzutki 3 x6

Thomass13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moje pytanie czy ktos uzywa nadal takich przełozeń w rowerze prócz mnie, czy to już jest przestarzała jakośc napedu przód/tył? jednynie co zmieniłem to przedni korbowód gdzie sie zrobiło z 46 na 48 zębów i zauważyłem delikatna poprawe podczas podjerzdzania pod górki. Czekam na wasze odpowiedzi

Napisano

3 jak 3, 6s to jest dopiero prehistoria. 9s już nieco "trąci" a co tu dopiero mówić o 6s  :whistling:

Napisano

46 na 48 zębów i zauważyłem delikatna poprawe podczas podjerzdzania pod górki.

Poprawa pod górę na twardszym napędzie ?

czy to już jest przestarzała jakośc napedu przód/tył?

6 rzędów to wolnobiegi,od których od dłuższego czasu się odchodzi.

Z sentymentalnych powodów część ludzi jeszcze na tym śmiga,ale to już przestarzałe konstrukcje. 

Napisano

akurat do niego zmieniłem cały napęd tył/przód wraz z łańcuchem shimano.

Co i dla kogo/ czego zmieniałeś? 

Napisano

Używam takiego napędu w zimowym rowerze z tym, że przez pomyłkę kupiłem nowe manetki 3*7 (Gripschift) i stwierdziłem, że wymienię również wolnobieg na 7 rzędów. Tygodniowo pokonuję ok. 200 km więc kilka tys. przez zimę się nazbiera. Wymiana łąńcucha i wolnobiegu co 1,5 - 2 mies. Do tego korba na kwadrat i koła 26" i pełen "oldskul" :thumbsup:

Stara konstrukcja, waży więcej niż współczesne no i z jakością różnie ale za to na zimę jak znalazł. Nie szkoda mi jeździć w zasolonym błocie pośniegowym bo nowy łańcuch czy wolnobieg mogę kupić za parę groszy. Poza tym wolnobieg ma w takich warunkach przewagę nad kasetą, że razem ze zużytymi zębatkami wymieniam mechanizm zapadkowy.

Do codziennej jazdy uważam, że w zupełności wystarczy. Problem może być jeśli mocno obciążysz rower bo podobno ośki pękają. Mi się to nigdy nie zdarzyło ale niektórym tak.

Napisano

Na swój wrzucałem worki 25kg i wiozłem 20km. Wytrzymała ośka i bagażnik :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...