k81 Napisano 23 Października 2017 Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Powitać! Szanowne grono może pomoże. Niestety moja sigma 12.12 sts nie chce współpracować z lampkami które posiadam - ani z jakimś noname 3-ledowym chińczykiem sprzed 15lat, ani z nowo nabytą Roxim RS3. Zakłócenia są tak duże, że licznik po paru chwilach traci łączność. Przy maksymalnym możliwym oddaleniu od siebie urządzeń na kierownicy, czasami, ale to czasami, licznik chwile popracuje ale tylko jak lampka jest w trybie migania. Pytanie za 100pkt, czy jest szansa (ze względów budżetowych byłoby idealnie), że ta sigma zadziała z podstawką od wersji kabelkowej? Czy też temat nie do ogarnięcia i zostanie sprzedać sigmę i szukać bezprzewodowego licznika innego producenta? Jakieś sugestie? (jakieś vdo? cateye?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 23 Października 2017 Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Na 100% nie zadziała z przewodową podstawką. STS to jeden z lepszych systemów bezprzewodowych (jest kodowany), jak te lampki zakłócają tą Sigmę to na 95% inne bezprzewodowe liczniki też będą miały problemy. Najbezpieczniejsze wyjście to kupić jakiś przewodowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k81 Napisano 23 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2017 No to kurcze mało pocieszające że nie da się sts-a na kabelkowca zaadoptować ;( Jak tą sigme brałem to właśnie z nastawieniem że STS jest taki fajny - że zakłóceń nie będzie itd, no i faktycznie linie wys. napięcia itd nie przeszkadzają, a tu jesień przyszła, szarówka cały czas i takie jaja z lampkami...Że ta stara chińska zakłócała to mogłem zrozumieć, ale że nowy roxim, który swoje kosztował też takie problemy będzie sprawiał, to się nie spodziewałem. No nic, sigma pójdzie pod młotek i do kabelkowych trzeba będzie wrócić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 23 Października 2017 Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Że ta stara chińska zakłócała to mogłem zrozumieć, ale że nowy roxim, który swoje kosztował też takie problemy będzie sprawiał, to się nie spodziewałem To nie ma znaczenia,stara chińska,czy nowa,droga czy tania,nawet powerbanki powodują często zakłócenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz1964 Napisano 23 Października 2017 Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Powitać! Szanowne grono może pomoże. Niestety moja sigma 12.12 sts nie chce współpracować z lampkami które posiadam - ani z jakimś noname 3-ledowym chińczykiem sprzed 15lat, ani z nowo nabytą Roxim RS3. Zakłócenia są tak duże, że licznik po paru chwilach traci łączność. Przy maksymalnym możliwym oddaleniu od siebie urządzeń na kierownicy, czasami, ale to czasami, licznik chwile popracuje ale tylko jak lampka jest w trybie migania. Pytanie za 100pkt, czy jest szansa (ze względów budżetowych byłoby idealnie), że ta sigma zadziała z podstawką od wersji kabelkowej? Czy też temat nie do ogarnięcia i zostanie sprzedać sigmę i szukać bezprzewodowego licznika innego producenta? Jakieś sugestie? (jakieś vdo? cateye?) A mówili że kabelek najlepszy,nie słucha się starszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Października 2017 Udostępnij Napisano 23 Października 2017 ja mam przewodową Sigmę i montaż na szosie to katorga. Kombinowanie ze zmianą kąta magnesu i czujnika tak, żeby odczytywały dane i żeby przy okazji nie rozwaliły się przy pierwszym spotkaniu trochę trwało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k81 Napisano 23 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Że kabelki są najlepsze to ja wiem, prawie całe życie z rożnymi generacjami bc500 śmigałem. Kabelki mają jednak jedną irytującą przypadłość - się urywają się Zmieniając jakiś czas temu na bezprzewodowy nie założyłem po prostu na to, że w XXI wieku będzie dla producentów światełek dużym problemem zrobienie urządzenia, który nie gryzie się z drugim najczęściej występującym na kierownicy roweru sprzętem, czyli licznikiem - poekranowali by bebechy lepiej i byłoby piknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 23 Października 2017 Udostępnij Napisano 23 Października 2017 A ja tam wolę liczniki bezprzewodowe Jak się je dobrze ustawi to w nowych Sigmach raczej nie ma z nimi problemów (no może poza opisaną tutaj sytuacją). Kabelki łatwo uszkodzić, potrafią też obcierać lakier jak się w złym miejscu złapie je zipem. No i bezprzewodowe wyglądają dużo estetyczniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 23 Października 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Masz jeszcze jedno wyjście - możesz zwyczajnie olać liczniki i używać smartfona z jakąś aplikacją typu Strava, Endomondo, czy inne. Ja po nie związanych raczej z oświetleniem problemach z Sigmami ( bezprzewodową i przewodową ) bojkotuję liczniki, chociaż chodzi mi po głowie Sigma ( znowu ) Pure GPS ( ok. 250 zł z wysyłką ), ale jeśli się zdecyduję, to kupię raczej dopiero na początku przyszłego roku. Mi np. licznik nie jest potrzebny do obserwacji z jaką prędkością jadę ( to jestem w stanie mniej więcej określić bez patrzenia na licznik ), tylko żeby mieć zapisany dystans i czas przejazdu, a to umożliwiają w dzisiejszych czasach różne aplikacje - mniej lub bardziej udane rzecz jasna. Nie wiem, może mam pecha, ale po przesiadce z bezprzewodowej Sigmy 1106 DTS na przewodową 1200, niestety ku mojemu zdziwieniu problem pozostał - tzn. na początku było OK, ale po dłuższym czasie użytkowania obie miały problemy z pomiarem, bo analogowa bezprzewodówka gubiła sygnał ( niestety mimo zachowania ustawień w dopuszczalnych odległościach ), a przewodówka też zaczęła szwankować i po jej pomiarach wychodziły jakieś kompletne bzdury ( może ją za bardzo wytelepało na wybojach, nie mam pojęcia WTF ? ). Po tych doświadczeniach nie szukam już typowych liczników, a bardziej się skłaniam ku GPS'om Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 23 Października 2017 Udostępnij Napisano 23 Października 2017 poekranowali by bebechy lepiej i byłoby piknie W sumie dobry pomysł. Owiń lampki folią aluminiową i licznik powinien działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k81 Napisano 28 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Taka mała aktualizacja dla potomnych W akcie "ostatniej szansy" wymieniłem profilaktycznie baterie zarówno w liczniku jak i nadajniku (pomimo, że żadnego info o ich niskim stanie nie było) no i aktualnie przy maksymalnym odsunięciu urządzeń od siebie (niestety gięta kiera sprawy nie ułatwia) wszystko działa jak powinno, lampka nawet w trybie najmocniejszego świecenia nie zagłusza licznika. Może te oryginalne jakieś zleżałe były, czy coś (przy cenie nowych ~6pln z przesyłką za blister 5szt, to można i co roku je wymieniać). Kajam się więc i zwracam honor niemieckim inżynierom z sigma sport jak i ich tajwańskim odpowiednikom z roxima. Nie jest idealnie, ale coś tam jednak potrafią ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek16 Napisano 5 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 siemka zakupilem licznik bc 12.12 ale nie moge za cholere znalezc calkowitego dystansu pokazuje mi sie tylko dzienny a jak go skasuje to juz wszystko jest wyzerowane i nie bardzo wiem do czego sluzy ten total distance? moglby mi ktos z tym pomoc z gory dziekuje za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Listopada 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Total distance to jest właśnie dystans całkowity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek16 Napisano 5 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 a to czemu moge go np recznie ustawiac??bo wydaje mi sie ze skoro calkowity to nie powinno sie tego korygowac a tutaj moge spokojnie ustawic rozne wartosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Listopada 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Jest taka opcja, więc możesz - niektórym na tym zależy, żeby nie startować od zera np. po wymianie baterii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek16 Napisano 5 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 ok rozumiem ale np juz jakis czas smigam wchodze w ta opcje a tam mam tylko 9 rowne to bedzie np 90 km?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Jest taka opcja, więc możesz - niektórym na tym zależy, żeby nie startować od zera np. po wymianie baterii. W 12.12 nie trzeba ręcznie wprowadzać, bo ma jakąś pamięć. @bartek16 9 równe to 9km. Musiałeś wyzerować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek16 Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Wiesz zerwałem tylko dzienne kilometry bo tylko te chciałem wyzerować chyba że jak zeruje dzienne to i wszystko moze się zeruje ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 dzienne zerujesz kiedy chcesz, podobnie czas. total się wtedy zapisuje i tak i tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek16 Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 aha dzieki Panowie za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 11 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 W tej sigmie są "dzienne"? Wydawało miś się, że jest "trip" czyli wycieczka, czyli samo się nie zeruje co dzień ? Ale mogę się mylić. .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 11 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 W tej sigmie są "dzienne"? Wydawało miś się, że jest "trip" czyli wycieczka, czyli samo się nie zeruje co dzień ? Ale mogę się mylić. ..A skąd licznik ma wiedzieć, że skończyłeś wycieczkę, a nie zatrzymałeś się na siusiu?Logicznym jest, że to ty decydujesz kiedy jest koniec i sam zerujesz. Może nazwa dystans dzienny jest zła, lepsza by była kalka z angielskiego czyli dystans wycieczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek16 Napisano 11 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 sa dzienne km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 11 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 sa dzienne kmJak pisałem wcześniej problemem jest słownictwo nie brak funkcji. Dystans, który można kasować dla jednych będzie dziennym dla innych dystansem wycieczki. Ale chodzi o to samo. O możliwość zmierzenia długości drogi z Krakowa do Międzyzdrojów niezależnie czy na raz czy, z dwoma noclegami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 11 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 A skąd licznik ma wiedzieć, że skończyłeś wycieczkę, a nie zatrzymałeś się na siusiu? Zna godzinę, mógłby zerować co dzień. Stąd licznik dzienny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.