kulasss Napisano 23 Października 2017 Napisano 23 Października 2017 Proszę o pomoc w znalezieniu przyczyny pękania szprych w tylnym kole roweru holenderskiego. Po wymianie szprych na podobne ALPINA 2,33mm problem nie ustał. Zauważyłem, że zaplot jest na 3x ale bez przeplotu,tzn szprychy się o siebie nie opierają. Tak było oryginalnie i tak samo zaplotłem. Dodam, że przy użyciu tensometru Park Tool sprawdziłem naprężenia i wszędzie są te same lub zbliżone. Szprychy pękają przy główkach. Jeździec nie należy do lekkich ok 115kg, ale ja ważę podobnie i w moim podobnym kole nic się nie dzieje.
woojj Napisano 23 Października 2017 Napisano 23 Października 2017 Wymieniłeś wszystkie szprychy??? Piasta stalowa 3 b ????
kulasss Napisano 23 Października 2017 Autor Napisano 23 Października 2017 wszystkie na nierdzewne alpiny 2.33, piasta stalowa sachs 3b
rkopec16 Napisano 23 Października 2017 Napisano 23 Października 2017 mogą pękać ponieważ stalowa piasta ma tak skonstuowany kołnierz, że ścina szprychy
kulasss Napisano 25 Października 2017 Autor Napisano 25 Października 2017 mam bardzo podobne koło na tej samej piaście i tu nie ma problemu
radomir82 Napisano 25 Października 2017 Napisano 25 Października 2017 Można dać podkładki mosiężne pod główki szprych i zwiększyć ich naciąg, równomierny naciag szprych to jedno ale za słabo napięte szprychy będą mocno pracowały na zagięciach a to jest główną przyczyną ich pękania w tym miejscu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.