piter614 Napisano 22 Października 2017 Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Witam Borykamy się od jakiegoś czasu z pytaniem z racji tego że wszytkie naprawy w swoich rowerach dokunej sam i większość kluczy juz zakupiłem lub dorobiłem potrzebne wybija lub sciagaczecze ,praski Mianowicie czy warto zainwestować w klucz dynamometryczny?Jednak jeżeli warto to w jaki są w sieci dostępne klucze różnych marek oraz różnego zakresu Nawiedza siła jak jest potrzebna do przykre cenią czegoś w rowerze chyba wynosi 40Nm(ale tego nie jestem pewien) Czekam na wasze odpowiedzi Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 22 Października 2017 Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Tak - 40Nm, pierścień CL lub kaseta. Ale pod do klucza dyna nie warto kupować, kup taki do powiedzmy 20Nm, bo nie znajdziesz klucza o zakresie od 5 do aż 40Nm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 22 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2017 znalazłem takie cudo na chińskiej stronie https://www.aliexpress.com/item/3-8-5-60N-m-Adjustable-preset-torque-wrench-Hand-Spanner-Wrench-Tool-car-auto-repairing/32708719459.html?spm=2114.search0104.3.36.2hvdvj&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_3_10152_10065_10151_10068_10344_10345_10342_10343_10340_10341_10540_10304_10307_10301_10060_10155_10154_10056_10055_10054_10539_10538_10537_10059_10536_10534_10533_100031_10099_10103_10102_5590020_10052_5640020_10053_10107_10050_10142_10051_10171_10084_10083_5370020_10080_10082_10081_10110_10111_10112_10113_10114_10312_10313_10314_10078_10079_10073,searchweb201603_24,ppcSwitch_2&btsid=3e9936f6-d7a3-4c87-b7b0-c6ce10f52ae4&algo_expid=f1fecb18-daf2-42a7-b817-e86c7c649a61-4&algo_pvid=f1fecb18-daf2-42a7-b817-e86c7c649a61 ale nie wiem czy warto masz może jakiś klucz konkretnie do polecenia cze po prosu kupić na allegro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witboj Napisano 22 Października 2017 Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Tematów na temat kluczy dynamometrycznych na forum jest mnóstwo - wystarczy poszukać. Są tez wskazania konkretnych modeli ich ocena. Maksymalne momenty w rowerze to w rzeczywistości do 50 Nm - bo producenci podają zakresy od do - np. suport od 40 do 50 Nm. Nie da się kupić jednego klucza dla wszystkich potrzebnych momentów, jak słusznie zauważył phoe. Do tego przy wyższych momentach potrzebujesz takiego co umie mierzyć prawo-lewo (pedały, suport). Pedały przy założeniu, że masz na imbus bo klucz dynamometryczny na płaskie nasadki kosztuje majątek. Jest ważne, żeby klucz nadawał się do kalibracji po przy użyciu domowym po około dwóch latach się rozreguluje (w warsztacie co roku trzeba legalizować) Tu masz firmowy niedrogi prawo - lewo: http://dynamometryczne.pl/klucz-dynamometryczny-3834-20-110-nm-l-p-king-tony-p51.html A tu do kompletu w promocji: http://dynamometryczne.pl/klucz-dynamometryczny-1434-4-20nm-jonnesway-p241.html Ten , do którego dałeś link to ZŁOM i szkoda wydawać kasy bo dalej nie będziesz miał ZIELONEGO pojęcia z jaką siłą dokręciłeś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 22 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Kalibracje klucza jestem w stanie wykonać z pomocą znajomego którego spotykam na zakładzie zajmuje się takimi rzeczami wiec z tym by nie było problemu Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 23 Października 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Piszesz że wszelkie naprawy wykonujesz sam, domyślam się więc, że masz już jakieś doświadczenie i wyczucie w rękach. W tej sytuacji klucz dynamometryczny uważam za zbędny gadżet. Sam kiedyś zastanawiałem się nad jego zakupem, ale szybko doszedłem do wniosku, że to zbędny gadżet i lepiej te pieniądze wydać na jakiś sprzęt do roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 23 Października 2017 Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Mam całkiem niezły z roboty,często go używam,ale większość grzebania przy rowerach i tak na wyczucie się robi. Co innego przy karbonie,klucz dynamometryczny to raczej konieczność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 24 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Ciągle się zastanawiam wyczucie jest nikt nie ciągnie śrub na siłę Ale zastanawiam się czy warto kupować klucz ,ciężki temat klucze krążą w granicy do 200 zł W sumie powiem ze nie zdarzyło mi się przekręcić śrub ani w robocie a tym bardziej w rowerze Jednak sądzę że na dłuższą metę warto go mieć Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Października 2017 Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Tu nawet nie chodzi o to, że klucz z ali będzie nieskalibrowany tylko o to, że w najmniej oczekiwanym momencie po prostu się zatnie (i gwint przekręcony). Z tanich znośnych to tak jak kolega podlinkował jonnesway ew. proxxon ma klucz na zakres 3-15 (jest nawet bardziej poręczny od tego kt). Do wyższych momentów klucz nie jest potrzebny - tam ryzyko przekręcenia gwintu jest niewielkie. Do amatorskich zastosowań najlepszy (bo tani i się nie zepsuje) będzie klucz ze wskazówką (np. https://www.centrumrowerowe.pl/narzedzia-i-smary/narzedzia-rowerowe/inne/p,klucz-combotorq-wrench-bit-set-topeak,232324.html?_pli=c7dfdc, ew. coś nierowerowego z końcówką 1/4"), tym bardziej, że masz możliwość jego walidacji/kalibracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 24 Października 2017 Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Co do kluczy dynamometrycznych to polecam tylko PROXXON. Używałem z kilkunastu firm te klucze i jedynie PROXXON wyszedl najlepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 28 Października 2017 Udostępnij Napisano 28 Października 2017 [...] klucz dynamometryczny na płaskie nasadki kosztuje majątek. A są takie adaptery? Pewnie nie, niestety. Można sobie zrobić taki adapter do pedałów. Żeby lepiej zobrazować jak to miałoby działać, napiszę że to może być rura przecięta na pół. Musi być na tyle gruba i długa, żeby schowała się w niej połowa szerokości pedała i cały na długość. Po jednej stronie takiej rury- gniazdo kwadratowe na klucz. Może być z przyspawanej nasadki. Po drugiej stronie- klucz płaski do pedała. Będzie to działać poprawnie, ale musiałoby być spełnione kilka warunków: -musi to być sztywne, żeby się nie skręcało i nie wyginało - nie może się opierać na obudowie, ani rączce klucza, musi być założone na sam kwadrat -no i najważniejsze- oś śruby włożonej do klucza płaskiego po jednej stronie adaptera, musi być na równi z osią kwadratu klucza po drugiej jego stronie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witboj Napisano 28 Października 2017 Udostępnij Napisano 28 Października 2017 A nie prościej kupować pedały z gniazdem na imbus? Te lepsze zawsze mają... Wtedy dokręcasz imbusem a ewentualne nacięcie na płaski zostaje w rezerwie do odkręcania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Nie wiem czy o to Wam chodzi, ale są też do kupienia tańsze adaptery na klucz płaski, Park Tool jest tylko przykładem: https://velo.pl/akcesoria/narzedzia/park-tool/twb-15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Ale jak to może działać skoro przedłuża dźwignię? Dobra, mniejsza z tym, widocznie tak to zaprojektowali że działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Oczywiście że moment będzie oszukany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Ale jak to może działać skoro przedłuża dźwignię? Dokładnie,będzie błąd. Druga sprawa,po co dynamometr do pedałów ? Nawet do karbonu to raczej średnio potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Tam jest rysunek na tym adapterze, że trzeba go trzymać pod kątem prostym do klucza. Wtedy to chyba trochę inaczej siły działają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pidzej Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Ale jak to ma działać? Przecież nawet zakładając pod kątem 90' ramię będzie dłuższe a wskazania przekłamane. I druga sprawa dlaczego za ten (niedziałający) kawałek blachy warty 70 groszy krzyczą sobie 70zł? (Tzn wiem dlaczego: bo to jest specjalistyczne, rowerowe narzędzie Jakby to było do samochodu, budownictwa, ogrodu itp kosztowało by 7zł) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Nawet trzymając pod kątem prostym będzie przekłamanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Ma ktoś taki adapter żeby to sprawdzić? Trzeba najpierw dokręcić śrubę z normalną końcówką na kluczu, a potem bez zmiany nastawienia momentu odkręcić tym adapterem. Jak nie ruszy znaczy, że jest ok, jak dociągnie znaczy że kłamie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Klucz z Castoramy ( 5-25) daje radę, używam go już chyba 2 lata. Kiedyś mierzyłem dokładność domowymi sposobami i wychodziło całkiem nieźle, jednak dla mnie ważniejsze jest to że wszystkie śruby mam dokręcone z jednakową siłą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witboj Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Druga sprawa,po co dynamometr do pedałów ? Proponuję poczytać forum w poszukiwaniu "trzaski z napędu". Przekonasz się ile osób miało te trzaski bo nie dokręcili pedałów. Z drugiej strony mnóstwo ludzi nie może odkręcić pedałów bo jak się nie nasmaruje i do tego 'dowali" to się tak kończy Nawet trzymając pod kątem prostym będzie przekłamanie. Tak ale siła dokręcania pedałów to 35-40 Nm dla większości producentów. Ustawiasz na 35, zakładasz taką końcówkę i masz w nosie przekłamie bo i tak zmieścisz się w zadanym limicie. Ma ktoś taki adapter żeby to sprawdzić? Trzeba najpierw dokręcić śrubę z normalną końcówką na kluczu, a potem bez zmiany nastawienia momentu odkręcić tym adapterem. Jak nie ruszy znaczy, że jest ok, jak dociągnie znaczy że kłamie. Nie, to tak nie działa. Szkoda, kalibracja kluczy była by o wiele łatwiejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Jeśli chcecie to sprawdzę przekłamanie takiej nasadki używając skalibrowanego, elektronicznego klucza dynamometrycznego i pedałów Shimano mających wejście na imbus oraz klucz płaski (ale dopiero jak mi się trafią w serwisie). Ciekawy temat i interesujące czy przekłamanie nie będzie większe jak kluczy "dynamometrycznych" za 200 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Przekonasz się ile osób miało te trzaski bo nie dokręcili pedałów. nie może odkręcić pedałów bo jak się nie nasmaruje i do tego 'dowali" to się tak kończy Moment dla pedałów to +- 35 Nm,czyli już dosyć mocno,przy krótkim płaskim kluczu,to już duża siła. Nie znam nikogo,kto by używał dynamometru do pedałów,nawet kilku znajomych serwisantów. Do ceny klucza doliczmy absurdalnie drogi dinks /przejściówkę na płaski,który i tak wprowadza błąd. Ogólnie w tym przypadku poroniony pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Quell generalnie masz rację ale wszystko zależy od percepcji rzeczywistości przez klientów serwisu. Osobiście mam tę nasadkę i kilka znajomych serwisów również. Może i jest mało sensowna ale z kolei często trafiają się osoby, które widziały ją na stronie i wiedzą, że także pedały mają swój moment dokręcania oraz chcą, aby właśnie tak im je przykręcić. "Proszę pana, ta korba jest karbonowa i pedały mają być przykręcone kluczem dynamometrycznym - ja będę patrzył". I jak mu tego klucza z nasadką nie pokażesz to Ci obrobi tyłek w sieci i gdzie tylko może. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.