kijanka96 Napisano 20 Października 2017 Napisano 20 Października 2017 Cześć, jak w temacie. Nowy łańcuch, stara kaseta i korba. Rower używany więc nie wiem jaki jest przebieg. na razie wrzucam zdjęcia kasety, a po wyczyszczeniu dodam zdjęcia korby. Największe objawy budzą dwie najmniejsze zębatki. Dodam że stary łańcuch wg przymiaru do wymiany wg suwmiarki średnio 127,3mm. Jeśli trzeba poprawić zdjęcia dajcie znać. Pozdrawiam Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
Waza Napisano 20 Października 2017 Napisano 20 Października 2017 Bezproblemowo. Jeżeli dobrze widzę, na niektórych zębach dużych koronek pojawiły się małe zadziorki. Spiłowanie ich może mocno poprawić kulturę zmiany przełożeń.
Arni220 Napisano 20 Października 2017 Napisano 20 Października 2017 Generalnie jest to zawsze zagadka, choć w twoim przypadku 127,3mm (o ile dobrze to zmierzyłeś, proponuję pomiar 100 ogniw) wyciągnięcia łańcucha na 10 ogniwach podpowiada, iż nie powinno być problemu (ale to już najwyższy czas na zmianę). Generalnie kup nowy, załóż, a sam się dowiesz na 100%. Jak na jakiejś ci przeskoczy, to pojeździsz, łańcuch znowu się nieco wyciągnie i wszystko powinno chodzić dobrze tak długo, aż ponownie nie uzyskasz na nowym tych 127,3mm.
kijanka96 Napisano 20 Października 2017 Autor Napisano 20 Października 2017 Zdjęcia korby Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka Czyli spokojnie mogę śmigać na nowym łańcuchu a potem już na dwa jeździć. Szybkie pytanie. Górne kółko tylniej przerzutki ma napis sealed bearing. Jak dobrze rozumiem oznacza że jest na stałe zmontowane. Oznacza to że tych kółek się nie serwisujemy tylko kupuje nowe? Czy mimo wszystko rozkrecac czyścić i smarować?
Waza Napisano 20 Października 2017 Napisano 20 Października 2017 Korba OK, jeszcze długo pojeździ Odnośnie kółka przerzutki, oznacza tylko że jest uszczelniane, zawsze lepiej jest co jakiś czas przesmarować.
Arni220 Napisano 20 Października 2017 Napisano 20 Października 2017 Czyli spokojnie mogę śmigać na nowym łańcuchu a potem już na dwa jeździć. O tym czy spokojnie, to dowiesz się na 100% jak założysz. Na oko wygląda, że tak. Podobnie kwestia czy na dwa i do zarżnięcia, czy za jakiś czas dać trzeci, a może i czwarty łańcuch, to musisz sobie sam przekalkulować, bo nie zawsze jest to opłacalne ekonomicznie.
kijanka96 Napisano 20 Października 2017 Autor Napisano 20 Października 2017 Jutro się okaże chociaż kaseta tak wyczyszczona że szkoda jeździć:/ byłem miło zaskoczony ze każdy blat jest osobno. Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
Looser Napisano 20 Października 2017 Napisano 20 Października 2017 Jutro się okaże chociaż kaseta tak wyczyszczona że szkoda jeździć:/ byłem miło zaskoczony ze każdy blat jest osobno. Fajne do czyszczenia, niefajne gdy masz aluminiowy bebenek
radomir82 Napisano 20 Października 2017 Napisano 20 Października 2017 Według mnie mała zębatka na korbie może zaciągać pod obciążeniem, ale tego dowiesz się jak zamontujesz nowy łańcuch.
kijanka96 Napisano 21 Października 2017 Autor Napisano 21 Października 2017 Raczej z małą zębatką nie będzie problemu, ponieważ jestem typem, który mało jeździ siłowo. Raczej stawiam na wysoką kadencję. na razie i tak mam przerwę od roweru, gdyż się nabawiłem kontuzji po grze w noge... Dzięki za odpowiedzi. Temat do zamknięcia
Waza Napisano 21 Października 2017 Napisano 21 Października 2017 zębatka na korbie może zaciągać pod obciążeniem Przecież mała zębatka korby jest w bdb stanie. Tak wyprofilowane są nowe zęby napędu 2x10 Shimano.
Arni220 Napisano 21 Października 2017 Napisano 21 Października 2017 Mała korby? Przecież ona jest niemal nowa.
kijanka96 Napisano 21 Października 2017 Autor Napisano 21 Października 2017 Chyba chodziło o kasete ^^ ale niech autor się wypowie. Od razu mam pytanie. Jeśli zmierzę obecny łańcuch to zużycie 1% mam mierzyć od tego co zakłada producent czy od obecnego stanu? Bo w sumie łańcuch od nowości może być zły co by od początku źle wpływało na pozostałe elementy..
Arni220 Napisano 21 Października 2017 Napisano 21 Października 2017 podpuszczasz? https://www.forumrowerowe.org/topic/222874-lancuch-jak-mierzyc/page-1
kijanka96 Napisano 21 Października 2017 Autor Napisano 21 Października 2017 Hahaha, nie. Ostatnio to czytałem, ale chyba mi umknęło. Napisze na Pw będzie bezpieczniej
radomir82 Napisano 22 Października 2017 Napisano 22 Października 2017 Przecież mała zębatka korby jest w bdb stanie. Tak wyprofilowane są nowe zęby napędu 2x10 Shimano. Mała korby? Przecież ona jest niemal nowa. Nowa to ona była jakieś 2tyś kilometrów temu, zęby są wyraźnie zdeformowane.
Arni220 Napisano 22 Października 2017 Napisano 22 Października 2017 Zapomniałeś chyba dodać, iż wg ciebie. Wg nas nie. 2:1
radomir82 Napisano 22 Października 2017 Napisano 22 Października 2017 Założy łańcuch to się okaże Według mnie mała zębatka na korbie może zaciągać pod obciążeniem, ale tego dowiesz się jak zamontujesz nowy łańcuch. Przecież napisałem
Kolmark Napisano 23 Października 2017 Napisano 23 Października 2017 Mała korby? Przecież ona jest niemal nowa. Pierwsze zdjęcie korby, trzeci ząb od lewej - typowe zużycie aluminiowych zębatek Shimano, powodujące zaciąganie łańcucha w błocie. Poza tym na młynku zęby są dłuższe niż na pozostałych blatach, co oznacza nieco dłuższy czas zejścia łańcucha z zęba. Zawalony błotem łańcuch z nieco większym trudem się prostuje i nie zdąży zejść z zęba, zwłaszcza że mamy już na zębie "schodek", który uprzejmie łańcuch przytrzyma. Sprawę załatwić powinna przerzutka ze sprzęgłem (nie praktykowałem, wtedy nie było takich przerzutek), mocniejsza sprężyna wózka albo wymiana najmniejszego blatu na stalowy z korby SLX - to akurat zrobiłem i przestało zaciągać. A zaciągało na nowym rowerze już na chyba piątym wyścigu, czyli raptem po 200km. Radomir ma rację, choć niekoniecznie młynek ma 2000km. Wystarczy 300km, byle w ciężkich warunkach, jak kiedyś na wyścigach u GG. Chyba, że robią teraz młynki z innego stopu, tamten piłowałem co drugi wyścig (dwa razy w sumie), zanim mnie to zeźliło i wpadłem na pomysł z założeniem stalówki. W sumie młynek oryginalny wytrzymał może 500km, ale akurat rok był paskudny pod względem pogody.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.