cichy23 Napisano 19 Października 2017 Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Witam! Będę się przymierzał do zakupu roweru gdzie znajdują się hamulce hydrauliczne, będzie to moja pierwsza styczność gdzie będą hamulce hydrauliczne więc mam parę pytań 1)Na jak długo starczy mi płynu do nich przy codziennej jeździe do szkoły (około 2km) i w czasie wolnym? 2)Widziałem też że potrafią się zapowietrzyć i czy one często się zapowietrzają, i czy trudno jest je odpowietrzyć? 3)Jaki płyn polecacie do tych hamulców? 4)I co się dzieje gdy braknie właśnie płynu czy hamulce też będą pracować tak jak wcześniej czy trochę słabej? P.s jest to hamulec HAYES RADAR Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi na pytania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 19 Października 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Października 2017 1- do pierwszego wycieku. Jeśli się to nie stanie to na baaaardzo długi czas. Olej to nie mydło, nie znika w czasie używania. Tu info dla niektórych- mydło to takie coś do mycia się. 2- zależy od hamulców, warunków przechowywania, szczelności . Niektóre hamulce są łatwe w odpowietrzaniu ( Shimano ), niektóre nie ( Formula, Avid ). W przypadku hamulców na olej mineralny nie ma potrzeby wymiany płynu jeśli wszystko jest OK . 3- Hayes- olej hydrauliczny HAYES VENOM 4- jak braknie płynu to hamulce nie działają. Radary są proste w obsłudze. Odpowietrzanie na filmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 19 Października 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Radary są na olej mineralny. Nie jest on higroskopijny jak DOT, także można jeździć bez wymiany i kilka lat. W sumie wymienić wypada dopiero jak się brudny zrobi. Olej mineralny Shimano możesz stosować. Hamulce same z siebie się nie zapowietrzą, tylko w sytuacji kiedy np. będziesz naciskać klamkę kiedy rower będzie do góry kołami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 19 Października 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Olej to mydło, nie znika w czasie używania. Czy miało być "olej to nie mydło...." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 19 Października 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Michuu, przeca jest...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy23 Napisano 19 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Zdziwiłem się że aż ten płyn może tak długo wytrzymać... A jeszcze jak to wygląda w zimę, czy on może zamarznąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 19 Października 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Michuu, przeca jest...... Stary to może jestem ale ślepy to jeszcze nie. Jest ale nie było. Spec komisja to wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haitz Napisano 19 Października 2017 Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Olej mineralny ma sporą tolerancję temperatur. W zimę można tylko poczuć lekko przymulone klamki przez to że o ringi, uszczelki i inne takie gumowe elementy twardnieją od zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi