Kavoo Napisano 19 Października 2017 Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Cześć Mam pytanie które mnie nurtuje od pewnego czasu. Otóż moje oryginalne żywiczne okładziny w hamulcach m315 są już na wykończeniu więc myślę aby zmienić je na jakieś półmetaliczne. Wiele dobrych opinii czytałem o półmetalicznych clarksach i kool stopach. Problem polega na tym że o klockach Clarks vrs 811 w sklepie Rowertour.com piszę że są półmetaliczne natomiast w sklepie Centrumrowerowe.pl pisze że są organiczne (nie mogę nic znaleźć na stronie producenta). Podobnie wygląda sytuacja z Kool stopami w Centrum Rowerowym pisze że są półmetaliczne a na stronie Kool stop'a piszę że są organiczne (,,organic pads") . To w końcu jakie są te klocki? Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto takowe posiada? A jeżeli obydwa modele są półmetaliczne to które będą lepsze Clarks czy Kool Stop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 19 Października 2017 Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Bo półmetaliczny to jest żywica + opiłki metalu i koolstop jak chcesz lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kavoo Napisano 19 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Bo półmetaliczny to jest żywica + opiłki metalu i koolstop jak chcesz lepsze Wiem że to żywica+opiłki metalu ale raz pisze tak a raz tak Wezmę kool stopa (czerwone) czyli to są w końcu półmetaliczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 19 Października 2017 Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Koolstop czy SwissStop nie ma w ogóle czegoś takiego jak półmetaliki, po prostu ich klocki które nie są metalicznymi(spieczone opiłki metali) są nazywane organicznymi, a jaki % to opiłki metalu tego nikt nie wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kavoo Napisano 19 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2017 A jak wygląda sprawa tarcz? Obecnie mam sm rt 56 na których pisze ,,only resin" czyli tylko żywiczne. Więc zmieniając na takie organiczne z opiłkami metalu muszę zmieniać tarcze? Czy tylkp gdybym zmieniał na spiekane (metaliczne)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 19 Października 2017 Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Możesz z obecnymi używać, ale po prostu szybciej się one zużyją, jak będziesz po górach itp jeździł, czyli w miejscach gdzie dużo i przez długi czas hamujesz, to tarcze się szybko powyginają, a tak to po płaskim terenie bez różnicy dla nich będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Października 2017 Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Zużywają się -tak,szybciej się wygna. ....,chyba nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 19 Października 2017 Udostępnij Napisano 19 Października 2017 (edytowane) One są miękkie, długi zjazd i jak je nagrzejesz klockiem co się nagrzewa do wyższych temperatur to się wygną. Edytowane 19 Października 2017 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 20 Października 2017 Udostępnij Napisano 20 Października 2017 A ja jeździłem z tymi tarczami i klockami metalicznymi w hamulcach slx i powiem szczerze że nic się z nimi nie stało. Był ten zestaw ze mną w górach kilka razy również i tarcze przeżyły. Takie bardzo miękkie one nie są może. No mnie przynajmniej nic się z nimi nie stało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Października 2017 Udostępnij Napisano 20 Października 2017 One są miękkie, długi zjazd i jak je nagrzejesz klockiem co się nagrzewa do wyższych temperatur to się wygną. Hmmmm, czyli mialem cudowne egzemplarze, bo przy mojej wadze 110 i dlugich zjazdach w gorach nic sie nie dzialo, baaa, bawilem sie w vmaxy na zjazdach asfaltowych u mnie w gorach i musialy szybko wyhamowac z predkosci powyzej 80km/h = nic. Zapewnie napisze herezje, ale jak przechodzilem w tarcze SLX Ice Tech to spodziewalem sie, ze bedzie znacznie lepiej, a tu nie dosc, ze nie lepiej, to czasem mam wrazenie , ze gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi