Skocz do zawartości

[Opony]Continental RACE KING 2017-szukam informacji.

andrzejken

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
12 godzin temu, Bart666 napisał:

Ma plaster miodu po bokach, natomiast roku produkcji nie mogę znaleźć. Zrobiłem na niej na razie tylko 30 km po asfalcie. Zaskoczenie na plus, że na nim nie hałasuje.

ty tak na poważnie???? Mam  te laczki i na asfalcie jest masakra- masz wrażenie że się guma zwija. W ciężki teren to tak ale dojazdówka asfaltowa tylko z konieczności. Ja je zakładam ino na góry (MK) na okoliczne tereny zestaw Barzo i X-king (bliźniaczy bieżnik- dają radę w błocie,śniegu i szutrach).

Napisano
W dniu 19.12.2017 o 08:20, woojj napisał:

ty tak na poważnie???? Mam  te laczki i na asfalcie jest masakra- masz wrażenie że się guma zwija. W ciężki teren to tak ale dojazdówka asfaltowa tylko z konieczności. Ja je zakładam ino na góry (MK) na okoliczne tereny zestaw Barzo i X-king (bliźniaczy bieżnik- dają radę w błocie,śniegu i szutrach).

Moze za niskie cisnienie? Ja przy wadze okolo 60kg w kombinezonie, cisnieniu 1.6 jezdze po asfalcie i jest rewelacyjnie. Mam wersje zwijana.

Ou, zignorujcie ten post, ubzduralo mi sie ze dyskusja jest o Race King.

Napisano

Co do MK II to użytkuję dłuższy czas 2,2 i 2,4 w wersjach co prawda RS i ProT i o ile mając taką na przodzie idzie jeszcze jakoś z bólem doturlać się kawałek po asfalcie do docelowego miejsca szaleństwa o tyle zestaw takowych P+T wymaga dowiezienia roweru samochodem ;). W ambitniejszym terenie (kamienie, skaliste podłoże) są jednak świetne (i to też jak jest sucho). Zdecydowanie nie jest to opona uniwersalna, all weather itp. RK jest dużo wszechstronniejsza (i dobrze się zgrywa z XK na przodzie). 

Napisano

Opony dotarły szybko.Na stopce jest wybite 2415 więc wychodzi że są 2015r. Made in china.Kupione z allegro od Xtremes/Biostern którego sklep Track wskazał wcześniej że oferuje wersje 2017 .Może na allegro idą starsze.Boki są w plaster miodu więc może nie jest to starsza wersja o której w internecie tyle się rozpisują o pękaniu boków.Zastanawiam się jeszcze jak ma się rok produkcji opon rowerowych do gwarancji-tak ja w samochodowych?

Napisano
24 minuty temu, andrzejken napisał:

Zastanawiam się jeszcze jak ma się rok produkcji opon rowerowych do gwarancji

Tutaj interesuje Cię jedynie data sprzedaży na paragonie, a nie produkcji opony czy czegokolwiek innego.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 19.12.2017 o 08:20, woojj napisał:

Napisano
W dniu 20.12.2017 o 22:29, andrzejken napisał:

Boki są w plaster miodu więc może nie jest to starsza wersja o której w internecie tyle się rozpisują o pękaniu boków.

Plaster miodu to te nowsze, starsze mają tak jakby pochyloną siateczkę.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Złapałem kapcia w RK 2017 i nie miałem przy sobie łatek, 4 km spacerku z rowerkiem. W domu przy dobrym świetle wyjąłem pensetą drucik  7 mm, cieńszy od szpilki. Była to tylna oponka ciśnienie ok 3 bar, teraz wcisnę 3,5 bara.

Napisano

Jurcyk, wyższe ciśnienie to akurat szybsze łapanie kapci spowodowane drobnym szkłem, kolcami np. jeżyn i innymi drobiazgami. Natomiast wyższe ciśnienie dobrze chroni przed snejkami.

Napisano

Nie chcę się rozstawać z tymi gumami, nie zawsze zabieram ze sobą akcesoria do naprawy opon. Są to opony komfortowe i wyższe od poprzednich Big Apple, do których dopasowywałem błotniki. Dumam też nad założeniem dętek Michelin Protek Max. Na zdjęciu widać mały prześwit nad tylną oponą;Opony_016.thumb.jpg.6d4c3a1e66b725938ba5e87c5628e42a.jpg

Napisano
12 godzin temu, Jurcyk napisał:

Złapałem kapcia w RK 2017 i nie miałem przy sobie łatek, 4 km spacerku z rowerkiem.

Po podobnym spacerze powrotnym na prawie 10km kupiłem małą torebkę pod siodłową-wchodzi dętka,plastikowa łyżka ze sporym luzem(łatki by się spokojnie zmieściły-wolę jednak dętkę),a przy rurze siodłowej mała pompka beto z manometrem.Wszystkie moje dętki kendy są te na większe opony od 2,1 do 2.35,jednak jak złapałem gumkę to przy oponie 2,25 miałem dętkę 1,75-2,125.Jakoś lepiej się teraz czuję mając grubsze dętki.

Napisano

Tak , należy wozić ze sobą zestaw ale jest jeszcze kwestia tego przświtu opona - błotnik , czy przy zbyt małym odstępie nie ma dodatkowego zagrożenia przebiciem gdy dostanie się tam błoto i ziemia ?

Napisano

W/g mnie nie.Ja też mam mały prześwit w błotniku (taki urok większych balonów) a jak przedtem miałem schwalbe rocket rony i jak trochę błotka złapało to się działo..Z r.c. jeszcze nie mam doświadczenia,ale nie sądzę żeby miało być gorzej.

Napisano

Wożenie tylko dętki to i tak słaby pomysł. Nie raz i nie dwa zdarzyło mi się, że złapałem kolejnego kapcia po pierwszym i i tak trzeba było kleić. Jak ktoś się nie lubi babrać klejem to może samowulkanizujące łatki kupić, one co prawda nie są tak trwałe jak tiptopy ale na dojechanie do domu czy na jazdę przez miesiąc a może i trzy wystarczą.

Napisano

Raczej ma szczęście i na palcach jednej ręki mogę kapcie policzyć,a przed ostatnim spacerem z rowerem nie miałem zupełnie nic więc i ta dętka to lepsze niż nic.Ale że w torbie jest jeszcze miejsce to może wrzucę dodatkowo parę łatek.Dyszka na piechtę z rowerkiem to w zasadzie nic takiego,ale jeździłem kilkukrotnie dalej i piechotką pół dnia to raczej nie jest moim marzeniem.

Napisano

Mój flagowy przykład: późny wieczór, ulewa, 30km od domu, na DDRze wyskakuje mi dzieciak, uciekam w trawę PFFFFFF, dziura, ktoś butelkę potłukł.

Myślałem, że mnie krew zaleje, na szczęście było ciepło ale bez żadnej szansy na zadaszenie, ciemno (mam mocne latarki na szczęście), do tego akcja przy wielkim rowie melioracyjnym co oznaczało milion komarów na metr sześcienny. Oszczędzałem wtedy zbędą masę i nie woziłem dętki a tylko łatki normalne na klej. Oj, szybko zmądrzałem.

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...