Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Deore XT RD-M772 - opór uszczelek w górnym kółku?

danielson

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

zauważyłem, że w moim XT 772 górne kółko obraca się coraz ciężej. Tarcie i to znaczne tworzy się na styku gumowych uszczelek i metalowych osłon przeciwkurzowych. Wiem, że to tarcie występuje fabrycznie, ale mam wrażenie, że z każdym czyszczeniem kółek (raz na 300-400km) kółko kręci się z coraz większym oporem i chyba wpływa to na pogorszenie pracy całej przerzutki (bo bocznie też się słabiej przesuwa na tulei).

Może czymś lekko przesmarować krawędzie tych metalowych kap? 

Napisano

No świetnie, ale ja nie o tym.. tu chodzi o to, że kapy są ściśnięte śrubą, kółko obraca się na tulei (i nie piszczy) ale razem z kółeczkiem obracają się gumowe uszczelki które trą o metalowe kapy. Ostatnio do tego stopnia, że nawet śmierdziało przypiekaną gumą. Jest to o tyle dziwne, że wcześniej to nie występowało. Kółka po serwisie zawsze składam tak samo (smar teflonowy tylko na tulejkę, uszczelki i kapy suche).

Aha - zauważyłem jeszcze jeden problem: łańcuch na niektórych trybach kasety zaczął trzeć o tę blaszkę w środku wózka. Na forach anglojęzycznych widzę dokładnie takie same przypadki. Przy wyższej kadencji łańcuch delikatnie opada na tę blaszkę i dzwoni. Odezwało się to podczas jazdy i teraz jest też na stojaku. Fatum jakieś :(

Napisano

Jeśli wszysko składaaz tak jak powinno i nie możesz znaleźć rozwiązania to wymień kółka na TACX z nierdzewnymi łożyskami maszynowymi. Kiedyś w Dechatlonie były za śmieszne pieniądze - długo mi służyły bez problemów.

Napisano

mialem podobne tarcie łancucha na wózku, u mnie powodem były wytarte kółka co zmniejszyło ich średnicę i spowodowało zbliżenie łańcucha zalaczam zdjecie nowe i stare kolka6bc75813d31d21829ddc2edf99c6b0f7.jpg

Napisano

Dzięki. Dziwna sprawa, bo kółka są ogólnie w dobrym stanie, mają ok. 2200km.

Między tą poprzeczką wzmacniającą wózek a łańcuchem zawsze było mało miejsca, ale nigdy nic nie obcierało. Nie robiłem też żadnych zmian w napędzie. Ten sam model i długość łańcucha (HG93), ta sama kaseta. Koło siedzi dobrze w widełkach.

Może to kwestia kilku drobnych czynników? Lekko wytarte kółka + lekko wyciągnięty łańcuch. Dziwi mnie, że w przerzutce na poziomie XT dzieją się takie rzeczy..

Napisano

Kółka po serwisie zawsze składam tak samo (smar teflonowy tylko na tulejkę, uszczelki i kapy suche).

Ostatnio do tego stopnia, że nawet śmierdziało przypiekaną gumą.

A co powstrzymuje ciebie przed nasmarowaniem uszczelek?

Napisano

A co powstrzymuje ciebie przed nasmarowaniem uszczelek?

Obawa przed zwiększonym zbieraniem syfu. Ale dziś uznałem, że i tak zawszę wpakuję się w jakieś błoto i co jakiś czas trzeba przeczyścić kółka, to spróbuje nasmarować. Jest zdecydowanie lepiej, tzn. opór jest, ale +/- taki, jak w nowej przerzutce.

Natomiast tarcie łańcucha o wózek pozostało. Chyba spróbuję lekko podgiąć tę blaszkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...