TomekZpoludnia Napisano 16 Października 2017 Napisano 16 Października 2017 Rozpoczynam nova walkę... Witam,kolega wyjechał na parę tygodni za granice. To moglem trochę więcej wypróbować eRower.Według mnie poza drogami w górach daje napęd około 30% energii. Dystans około 60 - 80 Km. Mniej więcej placebo effect... (Latem, podczas długich dni, jest czas na podleczenie akumulatora do ładowarki podczas obiadu - to będzie trochę więcej.) Pogadałem trochu s innymi rowerzystami s napędem elektrycznym. Duży sens ma erower w wiosce w górach se stromymi drogami. Lub chłopak na standardowym roweru i dziewczyna na dopingu elektrycznym. Niestety dużo ludzi kupuje erower tylko ze by wyjechać parę km w góry do pierwszego schroniska na piwo. Droga zabawka. Nie rozumiem tego, to jest bezsensowne i myślę ze to jest powód dla czego niektórzy ludzie tak źle patrzą na erowery. Przeczesz w górach jest dużo ładnych miejsc s i łatwo dostępnych, gdzie się da zrobić krotki spacer. Jazda w górach lub w parkach narodowych. Tak czy nie? (Jeżeli to przepisy pozwalają to dlaczego nie. W przypadku, gdy państwo chce chronić góry, to nich nie pozwala eksploatacja lasów i budowę dróg leśnych.) Jeżeli jadę ww góry na eroweru to oszukuje, bo to jest doping. Ale to samo można powiedzieć i o lekkim roweru za 30 tysięcy złotych. I mam kolegę, który tez nie gra fair, bo po prostu jest cyborgiem. Po trudnym dniu w górach - niektórzy ledwo dojechali późno w nocy, on Idze jeszcze wieczorem biegać swoich "delikatnych" 20km.
Mod Team IvanMTB Napisano 16 Października 2017 Mod Team Napisano 16 Października 2017 Kłaniam, No ale tak realnie ile nadrobiłeś? Pytam z ciekawości, nie żeby podjudzać. Tzn, czy miałeś okazję sprawdzić się na tym samym podjeżdzie/trasie na rowerze bez i ze wspomaganiem? Szacunek... I.
TomekZpoludnia Napisano 16 Października 2017 Autor Napisano 16 Października 2017 Kłaniam, No ale tak realnie ile nadrobiłeś? Pytam z ciekawości, nie żeby podjudzać. Tzn, czy miałeś okazję sprawdzić się na tym samym podjeżdzie/trasie na rowerze bez i ze wspomaganiem? Szacunek... I. Tak testowałem na swoich ulubionych trasach. Oczywistsze wynik jest subiektywny - wiatr, teraz/ cholerne błoto/ latem sucha droga, moja kondycja...
Mod Team sznib Napisano 17 Października 2017 Mod Team Napisano 17 Października 2017 @autor, proszę poprawić pierwszego posta aby zgodny był z zasadami pisowni języka polskiego, bo teraz to jakiś koszmarek. W przeciwnym razie temat poleci do kosza.
Waza Napisano 17 Października 2017 Napisano 17 Października 2017 To może się dołączę, wklejając mój wczorajszy wpis w wątku "[pogadajmy] czyli co dziś robiłeś rowerowego": W sobotę w moim mieście był dzień testowania bike'ów Scotta na 2018. Postanowiłem pojeździć na elektryku, żeby poznać co to za diabelstwo. Wybrałem E-Spark'a 730, prawie 24 kg masy! Ale dobra, dam radę. Wspomagania używałem tylko na podjazdach. Na płaskim czuło się w nogach masę roweru, zwłaszcza przy ruszaniu i przyspieszaniu wchodziło w nogi. Na zjazdach zaskakująco dobrze sobie radził do momentu zawahania, wtedy niestety waga zrobiła swoje i nagle stanąłem w połowie zjazdu serpentynką na zasadzie "o ja biedna doopa, co mam teraz zrobić" , a trasy były wybierane przez prowadzącego bardziej techniczne. Za to na wymagających siłowo i technicznie podjazdach, boszzze mój..., ubyło mi 20 lat! W niedzielę, dla sprawdzenia, pojechałem te same trasy na moim Spark'u 920 ale z kołami 650b plus (do zobaczenia w Garażu). No cóż, ponad dwukrotnie lżejszy rower jest po prostu lepszy, nawet bez wspomagania. I z podjazdami nie ma problemu i na zjazdach szybciej i zręczniej Ale po tej próbie już wiem że kiedyś, kiedy sił mi zabraknie i jeżeli będzie mnie na to stać, będę miał e-bike'a MTB, żeby jak najdłużej cieszyć się radością z jazdy. Wiem już też że będę miał głęboko w... poważaniu pogardliwe opinie, że melex to nie rower.
dovectra Napisano 17 Października 2017 Napisano 17 Października 2017 @Waza @Waza, nie oszukujmy się, każdy z nas jak już nie będzie mógł ... Kiedyś sięgnie po przyjaciela na baterie.....
Mod Team sznib Napisano 17 Października 2017 Mod Team Napisano 17 Października 2017 Temat został usunięty. Prawdopodobna przyczyna usunięcia: - pkt 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu - podobny temat już istnieje - narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności. Zasady pisania na forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.