Kuba4321 Napisano 15 Października 2017 Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Czołem wszystkim W ostatnim czasie zacząłem kompletować sobie osprzęt do mojego roweru. Jednak stwierdziłem: ,,Chcę jakąś lepszą ramę''. I w związku z tym moja pierwsza myśl padła na Tytan. Dlatego też poszukuje ramy na którą nie będę musiał sprzedać nerki, a będzie mi służyła lata. (mój limit to ok 2,5 - 3 tyś). Znalazłem takie coś: http://www.titan-bikes.ru/catalog/%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d1%8b%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%bc%d1%8b-mtb/ Ktoś może miał okazję obcować z takim czymś? Jeśli tak to prosiłbym o podstawowe specyfikacje tj. waga, suport, czy też rozmiar. Jeżeli ktoś zaś zna lepszego kandydata niż ta rama to prosiłbym o link. (rozmiar, który poszukuje to 19'-21' jednak skłaniam się ku mniejszej) Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuje za informację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Października 2017 Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Odezwij się do użytkownika PunkXTR, on jeździ na tytanie i pewnie ma rozpoznanie w rynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 15 Października 2017 Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Nie kupuj tytanu niewiadomego pochodzenia. Niestety w okolicach 2.5 ~ 3 tys. będzie bardzo trudno znaleźć sensowną ramę (chyba, że z drugiej reki). Sprawdzone i dobrze wycenione marki to On One oraz Wittson (mała manufaktura na Litwie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grizzli Napisano 15 Października 2017 Udostępnij Napisano 15 Października 2017 sprawdz po ile tytan na planetx stoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 15 Października 2017 Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Na ali też jest tytan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 15 Października 2017 Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Widziałem wątek o chińskim tytanie na slingletrackworld.com, ale jakoś nie mogę go teraz namierzyć. Generalnie angole sobie chwalą. Pamiętaj tylko, że tytan też potrafi pęknąć, a ilość osób potrafiąca pospawać tytan jest mocno okrojona (w porównaniu do stali). Na Twoim miejscu, jeśli jeszcze nie próbowałeś stali, kupiłbym ramę na rurkach reynolds 853, w takim budżecie spokojnie coś znajdziesz. Szukając tytanu za 3k będziesz skazany na najtańsze wyroby, albo na ramy z drugiej ręki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 15 Października 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Kłaniam, Tytan tytanowi nie równy. Jeśli tytan to tylko z pewnego źródła, bo jak juz tu pomieniono on też pęka a naprawa to niełatwa i nietania sprawa. Lepiej wykartkować więcej, tak aby spać spokojnie a w razie "dziada" nie zostać z "fajnym" elementem wystroju wnętrza za jaki niewątpliwie można uznać połamana tytanową ramę... reynolds 853 Albo jeszcze lepiej z 921-ki... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 15 Października 2017 Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Albo jeszcze lepiej z 921-ki Ano lepiej, ale da radę zmieścić się w 3k? No i zdecydowanie mniejszy wybór, raczej trzeba iść w kastomy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 23 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 http://www.waltlytitanium.com/index.htmlsprawdzone źródło, podobno znośne ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markus34 Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Tylko po co to komu???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Jeśli wolno się podpiąć.... Co daje tytanowa rama? Sztywniejsza, bardziej wytrzymała, lepiej tłumi, cy cuś jeszcze innego? Teraz całkiem fajne wyprzedaże tajtanowych sprzętów na on one i mnie korci [emoji6]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Chyba tylko to, że nie rdzewieje i fajnie wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 @@clavdivs, heh Poczytaj nieco o właściwościach materiałów Taki tytan dorównuje stali w wytrzymałości na rozciąganie ważąc jakąś połowę tego co ona. Moduł Younga określający sprężystość materiały ma wielokrotnie lepszy niż AL , porównywalny z kompozytem węglowym czy stalą ... To pozwala budować ramy będące równie wytrzymałe/sztywne a zarazem lżejsze niż wykonane z AL. Do tego charakteryzujące się tłumieniem drgań na poziomie dobrej stali czy roweru z "plastiku". Jedyna wada to cena Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Hmmmm, tak nie znając się kompletnie na tym, rzekł bym, że jak coś jest twarde i sztywne, to trochę wyklucza dobre tłumienie? Ale to tak totalnie na "chłopski" rozum... [emoji6] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Na chłopski rozum to wszystko zależy od projektu i kierunku działania sił . Zamiast chłopskiego rozumu użyj wyobraźni i liźnij nieco techniki . Taka deska np ... "na sztorc" jest sztywniejsza niż jak leży "na płasko" Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Ależ nie śmiał bym polemizować ... Ino wyrażam wątpliwości, bo bajk do najtańszych nie należy, a zastanawiam się czy warto ładować tyle kasy... Konkretnie o tego osobnika się rozchodzi (choć widzę, że cena podskoczyła, więc raczej odpuszczę) https://www.planetx.co.uk/i/q/CBOOPICKRIV22HRD/on-one-pickenflick-sram-rival-11-hrd-cyclocross-bike Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.