Skocz do zawartości

[Pancerz] Wygląd Shimano SP41

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Otrzymałem właśnie zamówienie z pancerzem Shimano SP41 i coś mi nie pasuje. Na wszystkich grafikach jakie widziałem pancerz ma charakterystyczny srebrny napis "Shimano SIS SP 41", taki jak na zdjęciu poniżej:

d327a12e3ce16358629a34a87c6b8406.jpg

Natomiast pancerz który otrzymałem ma jedynie wytłoczony napis Shimano. 

Czy ktoś z Was pracuje w serwisie/ kupował taki pancerz i jest w stanie wskazać czy rzeczywiście otrzymałem zły pancerz? A może pancerz sprzedawany na metry z opakowania zbiorczego nie ma takich oznaczeń?

Trochę lipa bo specjalnie zamówiłem "lepszy" pancerz a tutaj taka niespodzianka  :whistling:

Napisano

Nie ma niespodzianki. Aż sprawdziłem swoje zapasy kupowane na metry osobiście i stacjonarnie w Bikershopie. Pancerz ma tylko wytłoczony napis Shimano a jest to na pewno SP41. Znam jego budowę. Słabszy shimanowski SIS40 ma budowę podobną do pancerza hamulcowego.

porownanie_SIS_SP-Original.jpg

Napisano

Zgadza się, kupowane w zestawach mają srebrne napisy (ale nie zawsze, czasem tylko na jednym odcinku), opakowania warsztatowe po kilkadziesiąt metrów na rolce mają tylko wytłoczony napis shimano.

Napisano

Zgadza się, jednak z jednym małym "ale". SIS SP-40 był zwykłym pancerzem ze wzdłużnym zbrojeniem, natomiast SP-41 jest identyczny w konstrukcji ale z jedną różnicą. Wewnątrz zastosowano smar silikonowy wg producenta zmniejszający tarcie o 10%. Smar ten nie jest rozprowadzony na całej długości kabla, a tylko od strony napisu (podczas wprowadzania linki przepycha ona smar do środka). Katalogi podawały, że był na całej długości ale w praktyce często było inaczej. Sprawdź, czy na jednym z końców widać biały smar wewnątrz. Jeśli nie to mogłeś otrzymać pancerz SP-41 ale po docięciu i bez smaru nie różni się absolutnie niczym od tańszych odpowiedników. 

Napisano

No to teraz mnie zainteresowaliście - na moim z całą pewnością są napisy jak na zdjęciach srebrnymi literami czyli oprócz Shimano - SP41

Napisano

Czyli kupiłem droższy smarowany pancerz w którym nie ma smaru oraz napisem którego nie ma bo to opakowanie zbiorcze  :sweat: Branża rowerowa nie przestanie mnie zadziwiać  :whistling:

Napisano

Niestety można czuć się oszukanym :-/ W przypadku Shimano najlepiej chyba kupować zestawy. Choć i tam niepocięty pancerz jest nawilżony smarem tylko z jednej strony i po docięciu (jeśli rama tego wymaga) pozostałe odcinki będą bez smarowania. Ja osobiście stosuję najczęściej zwykły, dobry pancerz + smar z linku Radomira, który wtłaczam do środka za pomocą odpowiedniej smarowniczki. A do tego uszczelniane końcówki i dobra linka. 

Napisano

Cena tego smaru jest lekko mówiąc zaporowa. Gdyby sprzedawali 5g w odpowiedniej cenie to może bym się skusił, ale 65 zł żeby raz na rok przesmarować nowy pancerz to chyba przesada  :sweat:

A jaki kolor i konsystencję ma ten smar? Mam smar teflonowy od Finish Line, ciekawe na ile są podobne.

Napisano

Wygląda podobnie, ale nie da się tego określić na podstawie zdjęć :) Smar Shimano jest stosunkowo gęsty.

Muszę jeszcze sprostować moją wypowiedź:

Te z metra nie mają smaru...

Dzisiaj przyjrzałem się troszkę dogłębniej temu tematowi i mogę z całą pewnością stwierdzić że OT-SP41 posiada smar na całej długości (akurat kończyła mi się rolka), bardzo niewiele ale jednak smar w środku jest.

Napisano

Wczoraj montowałem te pancerze i rzeczywiście linka wchodziła bardzo gładko. Być może jest czymś w środku pokryty bo linka wydawał się dość śliska.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...