Gość Napisano 10 Października 2017 Napisano 10 Października 2017 Hej, Otrzymałem właśnie zamówienie z pancerzem Shimano SP41 i coś mi nie pasuje. Na wszystkich grafikach jakie widziałem pancerz ma charakterystyczny srebrny napis "Shimano SIS SP 41", taki jak na zdjęciu poniżej: Natomiast pancerz który otrzymałem ma jedynie wytłoczony napis Shimano. Czy ktoś z Was pracuje w serwisie/ kupował taki pancerz i jest w stanie wskazać czy rzeczywiście otrzymałem zły pancerz? A może pancerz sprzedawany na metry z opakowania zbiorczego nie ma takich oznaczeń? Trochę lipa bo specjalnie zamówiłem "lepszy" pancerz a tutaj taka niespodzianka
Kekacz Napisano 10 Października 2017 Napisano 10 Października 2017 Nie ma niespodzianki. Aż sprawdziłem swoje zapasy kupowane na metry osobiście i stacjonarnie w Bikershopie. Pancerz ma tylko wytłoczony napis Shimano a jest to na pewno SP41. Znam jego budowę. Słabszy shimanowski SIS40 ma budowę podobną do pancerza hamulcowego.
radomir82 Napisano 10 Października 2017 Napisano 10 Października 2017 Zgadza się, kupowane w zestawach mają srebrne napisy (ale nie zawsze, czasem tylko na jednym odcinku), opakowania warsztatowe po kilkadziesiąt metrów na rolce mają tylko wytłoczony napis shimano.
Punkxtr Napisano 10 Października 2017 Napisano 10 Października 2017 Zgadza się, jednak z jednym małym "ale". SIS SP-40 był zwykłym pancerzem ze wzdłużnym zbrojeniem, natomiast SP-41 jest identyczny w konstrukcji ale z jedną różnicą. Wewnątrz zastosowano smar silikonowy wg producenta zmniejszający tarcie o 10%. Smar ten nie jest rozprowadzony na całej długości kabla, a tylko od strony napisu (podczas wprowadzania linki przepycha ona smar do środka). Katalogi podawały, że był na całej długości ale w praktyce często było inaczej. Sprawdź, czy na jednym z końców widać biały smar wewnątrz. Jeśli nie to mogłeś otrzymać pancerz SP-41 ale po docięciu i bez smaru nie różni się absolutnie niczym od tańszych odpowiedników.
radomir82 Napisano 10 Października 2017 Napisano 10 Października 2017 Te z metra nie mają smaru, sprzedawane w zestawach mają, smar można sobie kupić: https://www.amazon.com/Shimano-SIS-SP41-Shift-Cable-Grease/dp/B001GSSNCM
Witboj Napisano 10 Października 2017 Napisano 10 Października 2017 No to teraz mnie zainteresowaliście - na moim z całą pewnością są napisy jak na zdjęciach srebrnymi literami czyli oprócz Shimano - SP41
radomir82 Napisano 10 Października 2017 Napisano 10 Października 2017 Na kablu w opakowaniu warsztatowym?
Gość Napisano 10 Października 2017 Napisano 10 Października 2017 Czyli kupiłem droższy smarowany pancerz w którym nie ma smaru oraz napisem którego nie ma bo to opakowanie zbiorcze Branża rowerowa nie przestanie mnie zadziwiać
radomir82 Napisano 10 Października 2017 Napisano 10 Października 2017 Jak ktoś sprzedaje na metry to tak niestety jest.
Punkxtr Napisano 10 Października 2017 Napisano 10 Października 2017 Niestety można czuć się oszukanym :-/ W przypadku Shimano najlepiej chyba kupować zestawy. Choć i tam niepocięty pancerz jest nawilżony smarem tylko z jednej strony i po docięciu (jeśli rama tego wymaga) pozostałe odcinki będą bez smarowania. Ja osobiście stosuję najczęściej zwykły, dobry pancerz + smar z linku Radomira, który wtłaczam do środka za pomocą odpowiedniej smarowniczki. A do tego uszczelniane końcówki i dobra linka.
Gość Napisano 10 Października 2017 Napisano 10 Października 2017 Cena tego smaru jest lekko mówiąc zaporowa. Gdyby sprzedawali 5g w odpowiedniej cenie to może bym się skusił, ale 65 zł żeby raz na rok przesmarować nowy pancerz to chyba przesada A jaki kolor i konsystencję ma ten smar? Mam smar teflonowy od Finish Line, ciekawe na ile są podobne.
radomir82 Napisano 10 Października 2017 Napisano 10 Października 2017 Biały, najprawdopodobniej jest to smar silikonowy z teflonem (ptfe)
Punkxtr Napisano 10 Października 2017 Napisano 10 Października 2017 Smar w PL można kupić już za 49 zł (na szybko szukając) i jest go tyle, że do domowych zastosowań starczy go pewnie na całe życie.
Gość Napisano 11 Października 2017 Napisano 11 Października 2017 Hmm, a czy ten smar nie wygląda dokładnie tak?
radomir82 Napisano 13 Października 2017 Napisano 13 Października 2017 Wygląda podobnie, ale nie da się tego określić na podstawie zdjęć Smar Shimano jest stosunkowo gęsty. Muszę jeszcze sprostować moją wypowiedź: Te z metra nie mają smaru... Dzisiaj przyjrzałem się troszkę dogłębniej temu tematowi i mogę z całą pewnością stwierdzić że OT-SP41 posiada smar na całej długości (akurat kończyła mi się rolka), bardzo niewiele ale jednak smar w środku jest.
Gość Napisano 13 Października 2017 Napisano 13 Października 2017 Wczoraj montowałem te pancerze i rzeczywiście linka wchodziła bardzo gładko. Być może jest czymś w środku pokryty bo linka wydawał się dość śliska.
Witboj Napisano 14 Października 2017 Napisano 14 Października 2017 Na kablu w opakowaniu warsztatowym? Nie, dodają "gratis" z manetkami XT
radomir82 Napisano 14 Października 2017 Napisano 14 Października 2017 No to się zgadza, w zestawach i z manetkami są pancerze ze srebrnymi napisami i dużą ilością smaru od strony napisu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.