johnny606 Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 Witajcie. czy ktoś zna nazwy (najlepiej angielskie) elementów takich jak /że opiszę/: gniazdo w główce ramiy, w którym utwierdzane są korpusy łożysk sterowych? gniazd łożysk korby (suportu) gniazd, w których osadza się skówki/końcówki pancerzy kto to produkuje, gdzie takie rzeczy można kupić?
Gość Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 gniazdo w główce ramiy, w którym utwierdzane są korpusy łożysk sterowych? Head Tube gniazd łożysk korby (suportu) Bottom Bracket gniazd, w których osadza się skówki/końcówki pancerzy Gear Cable Mounts kto to produkuje, gdzie takie rzeczy można kupić? Ale co? Kto produkuje główkę ramy?
Dokumosa Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 Chyba raczej chodzi o miski (sterów czy suportu) z angielska cup.
johnny606 Napisano 9 Października 2017 Autor Napisano 9 Października 2017 Ale co? Kto produkuje główkę ramy? nie całą główkę ale te gniazda/miski/head tube. w przypadku ramy karbonowej, miski są raczej osobnym elementem, skądś się biorą.. pytanie skąd.
rzezniol Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 W ramie karbonowej są to elementy niewymienne. W zależności od systemu wciskasz w to coś w główce miskę sterów półzintegrowanych lub wkładasz łożysko sterów zintegrowanych. Nie do końca rozumie po co ci tylko te elementy. Jedyne wytłumaczenie jakie mi świta w głowie ,to że tworzysz jakiś swój autorski projekt. W takim przypadku możesz w żywicę wtopić np miski klasycznych sterów z łożyskami zewnętrznymi najlepiej maszynowymi. Wtedy utworzysz główkę w systemie sterów zintegrowanych do której będziesz dokupował łożyska o konkretnym rozmiarze i parametrze skosów. W suporcie możesz zastosować przejściówkę z jakiegoś press-fit na gwint BSA. pozdrawiam
johnny606 Napisano 9 Października 2017 Autor Napisano 9 Października 2017 tak, będę tworzyć coś swojego. prosiłbym jeszcze o jakiś link do przykładowych misek, czy w ogóle można je kupić osobno, a nie od razu całe stery. widzę miski bieżnie jak do starych składaków, a nie do końca o tym mówimy chyba. myślę o nowych standardach.
rzezniol Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 Nie spotkałem się w internecie z samymi miskami. Producenci ram też raczej mają elementy pod konkretny projekt. Rurki aluminiowe czy stalowe to można wybierać w katalogach... szukanych przez ciebie elementów nie widziałem. Szybciej będzie zlecić wykonanie tokarzowi lub zakup kompletnych sterów i wykorzystać ich miski w projekcie. Pozdrawiam
johnny606 Napisano 10 Października 2017 Autor Napisano 10 Października 2017 spójrzcie co udało mi się znaleźć: http://www.czescidopozioma.pl/home/2-czesci-do-budowy-ramy-mufa-suportu-bsa.html ciekawe tylko do czego to się nadaje coś chyba lepszego: http://www.ebay.pl/itm/Truvativ-Bottom-Bracket-BB30-To-BSA-Adaptor-Kit-Without-Tools-/302372792487?hash=item4666d2a8a7:g:7w4AAOSwcj5ZW38U tyle tylko, że ma 71mm oporów do pancerza jest całe mnóstwo na allegro, ebayu + gotowe stery zna ktoś polską nazwę czegoś podobnego? http://www.ebay.pl/itm/SET-OF-CAMPAGNOLO-VERTICAL-DROPOUTS-WITH-THREADED-GEAR-HANGER-AND-EYES-NOS-/162678393126?hash=item25e0634926:g:ACYAAOSwD0lUdEYl w zasadzie ostatni element do budowy czegoś swojego
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.