elton29 Napisano 6 Września 2012 Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Wymarzony rower czyli jaki wiesz na czym polegają różnice w chociazby korbach czy hamulcach?? Myślę że jeszcze długa droga przed tobą, jeśli chcesz wydać tyle kasy to poczytaj o ramach, amortyzatorach i innych częściach rowerówych, zobacz jakie są różnice, przedstaw swoje typy wtedy Ci doradzimy. Co chcesz wymienić w sprzecie za 2500tyś i po co ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Groniu Napisano 14 Października 2012 Udostępnij Napisano 14 Października 2012 ogromny szacunek za poświęcony czas i przekaz wiedzy dla autora... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 2 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Witam . Lepiej składać czy kupić gotowy ? Mam przerzutkę przód alivio , tył acera , mostek , kiere ,tarcze , rure pod siodłową 27.2mm , opony crossmark 2,10 , korbę tak więc pewne częsci mam już w domu. Trzeba by kupić armortyzator(epicon LOD) , ramę , hamulce ( były by to BR M596) , manetki , kasetę + łańcuch , koła , suport , drobnice typu śruby trzymające korbę do osi suportu . Budżet strzelę w ciemno 2000zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crashbash1 Napisano 2 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Lepiej składać. Masz to co chcesz, a stworzony sprzęt jest unikatowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 2 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Mnie zastanawia, kiedy opłaca sie kupic caly rower zamiast kilku podzespolow do modernizacji i ewentualnie to co zostanie sprzedac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 2 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Warto kupować używane części typu manetki alivio , koła czy też siodło? W przypadku hampli lub ramy wolę nie ryzykować kupna używanych bo nie wiemy nic o ich przeszłości . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 3 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 IMHO, właśnie ramę (a zwłaszcza ht) można kupić używaną jak najbardziej, bo jeżeli nie widać na niej uszkodzeń, to co ma sie w niej zepsuć? A napęd to już bardziej skomplikowana sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crashbash1 Napisano 3 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Jeśli składasz sobie jakąś zimówkę to używane części jak najbardziej - i tak warunki atmosferyczne szybko je wykończą. Jednak jeśli chodzi o rower podstawowy to osobiście nie akceptuje używanych części, nawet po symbolicznym przebiegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 3 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Składam rower podstawowy do wypadów do lasu , dłuższych wycieczek pokroju 100km-200km Używana rama niestety może być mocno wyniszczona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sportpro Napisano 17 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 A ja ostatnio znalazłem w sieci fajne urządzenie do składania rowerów www.lemonbike.eu/konfigurator Składasz tam rower (samemu) i wszystko Ci wylicza, wagę cenę, a nawet porównuje przedmioty. W fazie końcowej można złożyć zamówienie na skomponowany przez siebie rower. Bardzo fajne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 17 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Niestety brak tam wielu części . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 22 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Warto kupować używane części typu manetki alivio , koła czy też siodło? W przypadku hampli lub ramy wolę nie ryzykować kupna używanych bo nie wiemy nic o ich przeszłości . rower to prosta kontrukcja stan czesci mozna ocenic, moze poa amortyzatorem, nie wymaga to jakiejs tajnej wiedzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 23 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Wiem że można ocenić stan samemu , problemu mam tylko z określeniem stanu kaset nigdy nie umiem tego rozróżnić . Postanowienie jest takie iż składam samemu nową maszyne, Na początku grudnia spodziewajcie się zdjęć na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elton29 Napisano 23 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Masz w tym temacie wiele informacji dotyczących składania bike-a, jak już pisałęm wiele razy jeśli chodzi o napęd oraz "częsci wirójące" bierz nowe, zaoszczędzisz na wymianie w nastepnym sezonie. Reszta jak sztyca czy kierownica, rama mogą być używane, po prostu nie ma co się z nimi stać tak naprawdę a ich stan łatwo ocenić. I tak od siebie dodam że rynek części używanych jest bardzo rozbudowany dlatego iż przedmiot pełnowartościowy tylko raz traci na wartości tak naprawdę i sprzedając potem używkę i tak jesteś do przodu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vanluke Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 jak napisano wyżej. Wato kupować używane tylko wtedy gdy jest w dobrym stanie. Noi markowe. Osobiście wolę nowe i mniej markowe jestem wtedy pewniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s2power Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Grudzien minal, zdjec brak. Wszyscy czekaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Jak to nie ma ? Już dawno są http://www.forumrowerowe.org/gallery/album/2286-tani-26er-na-hydraulice/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 dosc ciekawy artykuł, uzasadniający moj punkt widzenia, ze na wszystkim mozna jezdzic http://www.bukowe.info/rowerowyserwis/?p=967 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vanluke Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 ja bym co do ramy się tak nie zapinał. Zawsze można znaleźć używane w dobrym stanie. Naprawdę warto wszystko rozważyć chyba, że masz dobrą cene nowych podzespołów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolarz16 Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 rama używana ja bym ryzykował ale napędu czy hamulców nigdy takie moje zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 wszsytko mozna kupic uzywane, ryzyko jest tym niejsze im lepiej sie znamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s2power Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 dosc ciekawy artykuł, uzasadniający moj punkt widzenia, ze na wszystkim mozna jezdzic Tuning „marketowca”, czyli jak za 800zł przerobić rower wart 250zł na rower wart 1600zł. | Blog o serwisowaniu rowerów Artykul calkiem Ok, natomiast juz w samym blogu jest wiele niescislosci czy wrecz pomylek w opisach sprzetu i jego historii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaas Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 WItam wszystkich, Zastanawiam się nad kupnem gotowego roweru albo roweru który będe mógł sam złożyć. Mój budżet to 2200zł. MTB 18 albo 19 Chciałem wypatrzec jakiegoś scotta, treka a później w przyszłości powoli go modernizować. Patrząc na oferty rowerów czołowych producentów to bieda z nędza jak za takie pieniądze, oprócz ram- które są naprawdę fajne. Chce złożyć rower na osprzęcie Shimano Deore na ramie Accent Tormenta które mogę mieć nową za 300zł co o tym myślicie? Proszę was o opinie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Kup gotowca - zmodernizujesz sobie osprzęt w następstwie eksploatacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaas Napisano 5 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Załeży mi żeby rower miał v-brake a nowe rowery praktycznie juz ich nie posiadają , praktycznie wszystkie ramy sa bez piwotów. Patrzyłem oferty Focusa oraz Treka bodajże maja po jednym rowerze z v-brake. Teraz to tylko tarczówki a one mi sa nie potrzebne. V-brake można miec wyoskiej klasy za o wiele niższą cenę. Poradzcie coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.